Το δόγμα Μπαζιάνα-Πολλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την κυβέρνηση αλλά δεν κατάφερε να ελέγξει την εξουσία επανέφερε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο μη έλεγχος των αρμών της εξουσίας και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η δικαιοσύνη αποτέλεσε μία από τις αδυναμίες της πενταετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όπως άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί αυτό το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία για 2η φορά.

«Πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά σε δυο ερωτήματα. Δύο κρίσιμα ερωτήματα για το χθες που η προβολή τους είναι ευθέως στο αύριο.

Πρώτο ερώτημα πως θα καταφέρει τη 2η φορά η Αριστερά κερδίζοντας τις εκλογές να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας» στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε την ανάγκη απόλυτου ελέγχου της εξουσίας με τα εξής παραδείγματα:

«Τι κάναμε με τις Τράπεζες; Τι κάνουμε με την Τράπεζα της Ελλάδος όταν συστηματικά και με σχέδιο υπονομεύει την ίδια την κυβέρνηση; Τι κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν αποτελούν οι ίδιες εστίες διαφθοράς και κράτος εν κράτει; Τι κάνουμε με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου; Τι κάνουμε με τους ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα ΜΜΕ;

Να σημειωθεί πως με τη σημερινή τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στην ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δύο προτάσεις που έκανε, έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να πάει σε ένα συνέδριο αντιπαράθεσης με την αντιοπολίτευση, για να διασφαλίσει το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

  1. Πρώτον, παρέκαμψε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Αν και δεν θα γίνει δημοψήφισμα εφόσον υπάρξει συμφωνία, εντούτοις, την απόφαση για την πρόταση προς το συνέδριο θα την κάνει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπου είναι ισχυροί οι πασοκογενείς. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Για αυτό και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ. Ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τη γνώμη των μελών μας, για το ζήτημα αυτό. Θα μπορούσαμε. Αλλά αυτό θα είχε νόημα μόνο ανά αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας. Στο βαθμό που αυτή δε θα προκύψει δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».
  2. Δεύτερον, είπε ότι τα μέλη που γράφτηκαν στο iSyriza μπορούν να ψηφίσουν κανονικά για τον συνέδριο, χωρίς να παρευρεθούν σε καμία προηγούμενη συνεδρίαση: «Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά». Η έκφραση followers είχε χρησιμοποιηθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

Σημείωσε ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».


Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαινεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της». Σχολίασε ότi «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Σχετικά με την αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας».

«Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), πρόσθεσε, «θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό, όμως σχολίασε «πως αυτό θα είχε νόημα μόνο αν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας και στο βαθμό που αυτή δεν έχει προκύψει έως τώρα και δεν θα προκύψει, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».

Στην ίδια «φιλοσοφία» και οι τοποθετήσεις  Δραγασάκη, Δρίτσα, Μπαλτά που συνέταξαν το κείμενο του Απολογισμού

Με τις τοποθετήσεις των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας που συνέταξαν το κείμενο του Απολογισμού για την περίοδο 2012-2019, Γ. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα και Αρ. Μπαλτά, ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο βασικά αντικείμενα συζήτησης της συνεδρίασης είναι ο απολογισμός και ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για τους αντιπάλους του κόμματος, είπε ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν, άλλοι αιφνιδιάστηκαν και άλλοι τον αντιμετώπισαν τον απολογισμό (τα τμήματα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ) με αγωνία γιατί διαστρεβλώνει τα δικά τους αφηγήματα». «Αν δεν κάναμε απολογισμό δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε συλλογική τη μοναδική εμπειρία που είχαμε και θα αγνοούσαμε τις ανάγκες των μελών και των φίλων του κόμματος», τόνισε.

Σημείωσε πως «ο απολογισμός δεν είναι βάρος αλλά μοναδική δυνατότητα που μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη ενότητα του κόμματος και ακαταμάχητο όπλο για το μέλλον». Εξήγησε ότι «με αυτές τις σκέψεις έγινε η συγγραφή του κειμένου». «Ό,τι πετύχαμε και δεν πετύχαμε, τα σωστά και τα λάθη μας, όλα μπορούν να βοηθήσουν στον σκοπό μας να βγάλουμε μαθήματα για το μέλλον», είπε και πρόσθεσε ότι ο «είμαστε οι πρώτοι που μέσα στο ασφυκτικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο επιχειρήσαμε να διαμορφώσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση», για να τονίσει ότι «όσα πετύχαμε και όσα εμπόδια συναντήσαμε συνιστούν παρακαταθήκη και για εμάς και για την ευρωπαϊκή αριστερά».

«Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον, γι' αυτό επιλέξαμε να κάνουμε απολογισμό ειλικρινή και τολμηρό». Αναφορικά με δημοσιεύματα που όπως είπε υποδέχτηκαν θετικά την αυτοκριτική διάθεση του απολογισμού αλλά εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για ατολμία, διευκρίνισε ότι «για εμάς η αυτοκριτική είναι η γέφυρα του χθες με το αύριο της Αριστεράς, δεν είναι διαπιστευτήρια για να γίνουμε αποδεκτοί από το παλιό σύστημα». Σχολιάζοντας χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, είπε ότι «μας συγκινεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πρόλαβε και διάβασε ή ενημερώθηκε απ' τους συνεργάτες του για τον απολογισμό μας, πριν αυτός δημοσιευθεί ολόκληρος και επίσημα».

Τόνισε ότι «δεν ειναι απολογισμός για το τι δεν κάναμε, αλλά για το τι πετύχαμε, για τη δημοκρατία, τα θύματα της κρίσης, την αριστερά, αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη, τον ενοχλούν αυτά που κάναμε». «Γι' αυτό», συνέχισε, «ευχαρίστησε και τον κ. Βαρουφάκη και του ζήτησε βοήθεια». Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ακουσει ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν ίδιο με τα δύο πρώτα, είπε ο κ. Δραγσαάκης, «και αυτό άκουσε απ' τον κ. Βαρουφάκη». Ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «να μη βρεθεί ποτέ στην ανάγκη να παραλάβει ό,τι παραλάβαμε εμείς μετά τις εκλογές του ‘15. Γιατί η Ελλάδα που παραλάβαμε απ' τον κ. Σαμαρά δεν ήταν χώρα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, αλλά μια χώρα στο κενό, εντελώς αθωράκιστη, ανυπόληπτη διεθνώς, με επισφαλή τη θέση της στην Ευρώπη, εκτεθειμένη τους κινδυνους». «Εμείς αυτή την Ελλάδα βγάλαμε στο ξέφωτο», υπογράμμισε. 'Ασκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι όχι μόνο δεν έχουν κάνει απολογισμό αλλά δεν έχουν καν ζητήσει συγγνώμη για τη χρεοκοπία της χώρας και υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς διεθνούς ελέγχου, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Θοδώρης Δρίτσας είπε ότι «δουλέψαμε με την επίγνωση ότι είχαμε την υποχρεώση να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε γεγονότα πρωτοφανή». Σημείωσε πως το κείμενο αυτό έχει και το στοιχείο της ιστορικότητας, χωρίς να υποκαθιστά τον ρόλο του ιστορικού. Επιδιώκουμε να επεξεργαστούμε συλλογικά και με συντροφικότητα τι πρέπει να κρατήσουμε, τι να απορρίψουμε, να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε και μακάρι αυτό να είναι το βασικό όχημα στον προσδυνεδριακό διάλογο.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό που έχουμε ξεκινήσει έχει πολύ μεγάλο βάθος, δυναμισμό και προοπτική» και υπογράμμισε πως το γεργονός «ότι καταφέρνουμε για πρώτη φορά ως πολιτικός χώρος σε μια τέτοια γενναία ειλικρινή και μετρημένη αξιολόγηση επιβαβιώνει τον δυναμισμό που έχει αυτός ο πολιτικός χώρος, τις ιδέες και τη στρατηγική του οποίου όλοι και όλες υπηρετούμε».

Σχολιάζοντας χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι αν πρόεδρος κόμματος χάσει εκλογές, τότε παραιτείται, ο κ. Δρίτσας σημείωσε «ότι η διαφορά είναι χαοτική και εδώ, η αριστερά δεν ζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους ποτέ, δεν αναζήτησε υποκριτικές αλλαγές προσώπων για να συνεχίσει την ίδια πολιτική και να αναδιατάξει συσχετισμούς, δεν έμαθε ποτέ η αριστερά την τεχνικών των τεχνικών της εξουσίας. Αυτή είναι η απάντηση στον κ. Μητσοτάκη».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποβεί ιστορική «γιατί συνιστά το σημείο τομής ανάμεσα σε ένα παρελθόν που μας έφερε εδώ και ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο απολογισμός στόχευσε να είναι πολιτικός και συλλογικός, να εντοπίζει τις επιτυχίες και τα λάθη.