Εικόνα πλήρους αποδροµής είναι αυτή που βγάζει προς τα έξω η κυβέρνηση, η οποία παρουσιάζει όλα εκείνα τα γνωρίσµατα τα οποία καταδεικνύουν ότι βρίσκεται σε περιδίνηση, χωρίς µάλιστα να καταφέρνει να βγει από αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο Αλ. Τσίπρας από το βήµα της ∆ΕΘ προσπάθησε να αλλάξει αφήγηµα, προβάλλοντας το Grinvest αντί για το Grexit, ύστερα από δύο ηµέρες βρέθηκε αντιµέτωπος µε την απειλή αποχώρησης από την Ελλάδα της Eldorado Gold, η οποία απεφεύχθη τελευταία στιγµή.

Τα ελλείµµατα επικοινωνιακού χειρισµού εµφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη διαχείριση των πυρκαγιών τον Αύγουστο αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων, για τις οποίες έχουν ειπωθεί τόσο πολλές προτάσεις από τον αρµόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, και στο τέλος όλοι παραµένουν µπερδεµένοι και δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Τα προβλήµατα αποτυπώνονται και στις κινήσεις των υπουργών, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειµένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, ακολουθώντας σε µεγάλο βαθµό προσωπική ατζέντα, εγκλωβίζοντας τον πρωθυπουργό.

Τελευταίο παράδειγµα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουµπλής, ο οποίος µε αφορµή την περιβαλλοντική καταστροφή λόγω της πετρελαιοκηλίδας που έφτασε από τη Σαλαµίνα µέχρι τη Βουλιαγµένη, επικαλέστηκε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν του ζήτησε να παραιτηθεί. Και µάλιστα όσο περισσότερο φως πέφτει στην υπόθεση «Αγία Ζώνη ΙΙ» τόσο περισσότερο εκτίθεται ο υπουργός, που φαίνεται, µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, να απολαµβάνει πλήρους στήριξης από το Μαξίµου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση αντανακλάται και στο επίπεδο των διαρκών διαπραγµατεύσεων µε τους εταίρους, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, η οποία είναι προγραµµατισµένη να ολοκληρωθεί τον προσεχή ∆εκέµβριο.

Ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας την εισήγησή του στο υπουργικό συµβούλιο, ξεκαθάρισε ότι «αντί για νέα µέτρα το 2018, θα φέρουµε στο τέλος του 2017 κοινωνικό µέρισµα», τη στιγµή που το ∆ΝΤ, µέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόµενο λήψης νέων µέτρων µέσα στο 2018, ενώ ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόµας Βίζερ προχώρησε ένα βήµα παραπέρα, τονίζοντας ότι ίσως χρειαστούν νέα µέτρα το 2019 και το 2020. Την ίδια ώρα, η εικόνα σταθερότητας και ανάκαµψης που προσπαθεί να προβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαψεύδεται από τα διεθνή ΜΜΕ και τις αγορές, που προειδοποιούν για δύσκολο φθινόπωρο και χειµώνα στο πεδίο των διαπραγµατεύσεων για το κλείσιµο της αξιολόγησης.