«Ήταν η καλύτερη ομιλία του από την ημέρα που έγινε πρόεδρος του κόμματος» ήταν η φράση που ακουγόταν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους και τα μαγαζιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Εκεί σχηματίστηκαν «γαλάζια» πηγαδάκια με νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη και ανθρώπους από τις παραγωγικές τάξεις, οι οποίοι παρακολούθησαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου. «Ο πρόεδρος δεν φοβήθηκε να σπάσει αυγά και να μιλήσει με γωνίες, χωρίς στρογγυλέματα και χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις» έλεγαν πολλοί φεύγοντας από το Βελλίδειο, λίγο πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τους προορισμούς τους.

Το αίσθημα σε κάθε επιμέρους ομάδα ανθρώπων, διαφορετικό. Οι βουλευτές από την πλευρά τους ικανοποιήθηκαν με την αλλαγή αφηγήματος και την εγκατάλειψη του αιτήματος «εκλογές εδώ και τώρα». Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη ικανοποιημένοι από τις προτάσεις που άκουσαν, κυρίως στο μέτωπο της φορολογίας. Εκείνοι δε που έπρεπε να πάρουν τα μηνύματά τους, εντός και εκτός αίθουσας, τα πήραν με τον πλέον σαφή τρόπο. Η αίσθηση που έμεινε σε όλους ανεξαιρέτως όμως είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη φετινή παρουσία του στη ΔΕΘ, εμφανίστηκε πιο έτοιμος από ποτέ να γίνει πρωθυπουργός.

Με μετριοπαθή λόγο χωρίς ακρότητες και εξάρσεις κατάφερε να καταστήσει πιο σαφές το όραμά του για την Ελλάδα, χωρίς να κάνει στείρα αντιπολίτευση. Αντιπροσωπευτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε ελάχιστα στον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ετεροπροσδιορίζεται, βάσει των αποφάσεων και των κινήσεων της κυβέρνησης, αλλά αυτοπροσδιορίζεται με συγκεκριμένη ατζέντα και προτάσεις που έχουν βάση και ρεαλισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει χωρίς να διχάσει και μπορεί να κάνει δημιουργική αντιπολίτευση χωρίς να τάξει τα πάντα σε όλους. Το θέμα, από εδώ και στο εξής, είναι να τηρήσει όσα είπε έχοντας ήδη το «ηθικό» πλεονέκτημα του ρεαλιστικού λόγου και να πετύχει την αποτελεσματική «διείσδυση» στην κοινωνία με μια σειρά περιοδειών ανά την Ελλάδα που απ’ ότι πληροφορούμαστε θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα.

«Στη ΔΕΘ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, όπως κάνει ένας πρωθυπουργός», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος που έχει παρακολουθήσει ουκ ολίγες ομιλίες και συνεντεύξεις αρχηγών στη ΔΕΘ.

«Είχε δίκιο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: μπροστά ή πίσω, είναι το δίλημμα της χώρας», με τα λόγια αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα για τη φυγή της Νέας Δημοκρατίας προς τα εμπρός.