Με τους υποψηφίους διεκδικητές να ανέρχονται επισήµως στους εννέα, ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας στον χώρο της Κεντροαριστεράς για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Πλέον τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προτίµηση των µελών και των φίλων της κοινωνικής βάσης της προοδευτικής παράταξης, την Κυριακή 5 Νοεµβρίου, είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηµατά, ο επικεφαλής του Ποταµιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήµαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καµίνης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρώην υπουργός και γραµµατέας της Κ.Ε. του κόµµατος, Γιάννης Ραγκούσης, ο επικεφαλής της Ε∆ΕΜ, Απόστολος Πόντας, και µόλις χθες έγινε γνωστό ότι την τύχη του θα δοκιµάσει και ο πρώην πρύτανης του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γάτσιος, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το επιτελείο του

Συναγερµός έχει σηµάνει και στα επιτελεία των υποψηφίων, καθώς πέραν από τους επίδοξους διεκδικητές, τα πρόσωπα που θα σηκώνουν το βάρος της προεκλογικής τους καµπάνιας, είναι οι στενοί τους συνεργάτες, οι σύµβουλοι τους, οι υπεύθυνοι για τους κρίσιµους τοµείς που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη δυναµική τους στην πορεία προς τις κάλπες. Ο βασικός κορµός των συνεργατών που διαθέτει ο κάθε υποψήφιος στο προεκλογικό του στρατηγείο δύσκολα θα µεταβληθεί έως την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Φυσικά, επειδή, όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσµα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, οι στρατηγικές αυτών που θα κόψουν πρώτοι το νήµα θα αλλάξουν.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Η Φώφη Γεννηµατά, που χθες κατέθεσε επισήµως την υποψηφιότητά της µε τις απαιτούµενες υπογραφές, κυρίως νέων ανθρώπων, διαθέτει στον αγώνα αυτό τον ισχυρότερο οργανωτικό και επικοινωνιακό µηχανισµό. Καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης έχει ισχυρότερα πλεονεκτήµατα έναντι των άλλων υποψηφίων, µε εξαίρεση βεβαίως τον Στ. Θεοδωράκη, που επίσης είναι επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόµµατος. Τα πρόσωπα που συγκροτούν το κεντρικό επιτελείο της Φώφης Γεννηµατά είναι ο διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου, Μανώλης Οθωνας, οι στενοί της συνεργάτες στον τοµέα της επικοινωνίας, Θ. Μωραΐτης, Π. Χρηστίδης και Ν. Βοσδογάνης

Σε οργανωτικό επίπεδο, κεντρική ευθύνη έχει ο πρώην δήµαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ενώ στην εκπόνηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει σηµαντική επιρροή ασκούν οι Π. Κουκουλόπουλος και Χρ. Πρωτόπαπας.

Επίσης όλη η προεκλογική καµπάνια της κ. Γεννηµατά βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέµµα δύο ιστορικών στελεχών, που λειτουργούν ως «µυστικοσύµβουλοί» της. Τον Κώστα Λαλιώτη και τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Στην κινητοποίηση για τον πολλαπλασιασµό των υποστηρικτών δυνάµεων της υποψηφιότητάς της συµµετέχουν και πολλά στελέχη από τη «Γεννηµατική» φρουρά. Οπως οι πρώην υπουργοί Θ. Τσούρας και Κ. Γείτονας. Ωστόσο, τις επόµενες ηµέρες η Φώφη Γεννηµατά αναµένεται να δώσει στη δηµοσιότητα αναλυτικά τη δοµή του προεκλογικού της επιτελείου, στο οποίο θα συµµετέχουν και πρόσωπα από τη ∆ΗΜΑΡ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Στο επιτελείο του Στ. Θεοδωράκη, που θα τον πλαισιώσει στη µάχη του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, µετέχουν πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον προοδευτικό χώρο, ενώ σηµαντικό ρόλο παίζουν οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές και τα στελέχη του Πολιτικού Συµβουλίου του Ποταµιού. Εκπρόσωπος Τύπου ανέλαβε η πρώην υποψήφια βουλευτής µε το Ποτάµι, Ζ. Αποστολοπούλου, η οποία ανακοίνωσε και τη σύνθεση του επιτελείου του Στ. Θεοδωράκη. Στο πολιτικό επιτελείο επικεφαλής τέθηκε ο ∆ηµήτρης Τσιόδρας. Ανάµεσα σε άλλους θα συµµετέχουν οι: Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Μπροστά» και συνιδρυτής του Vouli Watch, η Αθηνά ∆ρέττα, οδοντίατρος και γενική γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 20102012, η καθηγήτρια Οικονοµικών, Αντιγόνη Λυµπεράκη, ο γραµµατέας Κοινοβουλευτικού Εργου του Ποταµιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο εκδότης της Μεταρρύθµισης, Γιάννης Μεϊµάρογλου, ο δικηγόρος Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραµµατέας Αθλητισµού την περίοδο 2009-2012 και ο Θεσσαλονικιός επιχειρηµατίας Νίκος Νυφούδης, ιδρυτής του πρώτου παντοπωλείου ελληνικών προϊόντων στο Λονδίνο.

Το κοµµάτι της τεκµηρίωσης αναλαµβάνουν ο πρόεδρος του ινστιτούτου του Ποταµιού «Π² – Πρόοδος στην Πράξη», Παναγιώτης Καρκατσούλης ως επικεφαλής και ο Νίκος Μηλαπίδης, διευθυντής της Κ.Ο. του Ποταµιού. Επικεφαλής της οµάδας επικοινωνίας είναι ο διευθυντής του Π² Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Στο πλευρό του θα βρίσκεται η νεαρή δικηγόρος Μαρία ∆αµανάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Νέων του Ποταµιού, αλλά και ο γνωστός συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Στο επικοινωνιακό επιτελείο συµµετέχουν και η Λίνα Παπαδάκη ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου και η Αντρη Κωνσταντίνου ως επικεφαλής της οµάδας των social media. Τον συντονισµό των στελεχών και των εθελοντών έχει αναλάβει ο Γιώργος Γκαρής, γραµµατέας οργανωτικού, ενώ υπεύθυνη για τις περιοδείες και τις εκδηλώσεις είναι η επικοινωνιολόγος Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έχει στο πλευρό του την ομάδα που τον βοήθησε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια για να επανεκλεγεί για δεύτερη φορά δήμαρχος της πρωτεύουσας. Υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας είναι ο Μιχάλης Στάγκος, ένα πρόσωπο που έχει δώσει δείγματα γραφής σε διεθνές επίπεδο, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων.Υπεύθυνος οργανωτικού στο επιτελείο του κ. Καμίνη είναι ο Στέφανος Παραστατίδης, γιος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παραστατίδη. Την ευθύνη για την εκπόνηση των πολιτικών θέσεων του δημάρχου Αθηναίων έχει ο Γ. Χαραλαμπόπουλος.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Ο «στρατηγός» της προεκλογικής καμπάνιας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως χθες την υποψηφιότητά του, είναι ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Καρέλλας. Στον στενό πυρήνα του επιτελείου του είναι επίσης ο Α. Σπυρόπουλος, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η δικηγόρος Νανά Βρυώνη, που εκπροσωπεί τον ευρωβουλευτή στην επιτροπή Αλιβιζάτου, καθώς επίσης και ο Βασίλης Αλεβιζάτος, πολιτικός επιστήμονας. Είναι βέβαιο πως σε οργανωτικό επίπεδο θα έχει τη στήριξη του πρώην γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξεκαλάκη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν και παλιά μέλη του τομέα κινητοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών, οι Λ. Κατσικαρέλης και Γ. Τσολιάς.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Το στρατηγείο του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου βρίσκεται στο πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 5. Υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της προεκλογικής του καμπάνιας έχει αναλάβει ο δικηγόρος Νίκος Μουρούτσος. Την ευθύνη προώθησης της υποψηφιότητας του στα social media έχει η Ιωάννα Κατσουλώτου, ενώ πολύτιμη είναι η βοήθεια δύο ακόμη προσώπων που εργάζονται στο γραφείο του. Της Βιβής Γεωργακοπούλου και του Δημήτρη Λεβέντη. Σε οργανωτικό επίπεδο υποστηρίζεται από τον πρώην βουλευτή Μ. Κατρίνη και τα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Σ. Φράγκο και Χ. Κονδύλη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ Τον κεντρικό συντονισμό της προεκλογικής καμπάνιας του Γιάννη Μανιάτη έχει αναλάβει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Μόσχος Κορασίδης. Στην επιτροπή Αλιβιζάτου, ο Γ. Μανιάτης εκπροσωπείται από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Τριάντη. Επίσης εκ των βασικών συντελεστών του επιτελείου του είναι ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κ. Μαθιουθάκης. Η Ρούλα Κόρδου, στενή συνεργάτιδα του Γ. Μανιάτη, έχει την ευθύνη συντονισμού και λειτουργίας του πολιτικού του γραφείου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Το επιτελείο του Γιάννη Ραγκούση αποτελείται από νέους ανθρώπους, ενώ ο μηχανισμός προώθησης της υποψηφιότητάς του βασίζεται πρωτίστως στην εθελοντική δράση των υποστηρικτών του κυρίως στον χώρο των social media. Ο Γιώργος Πίτσος, πολιτικός μηχανικός, είναι ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας, η Αμαλία Καλούση, φωτογράφος, εκτελεστική διευθύντρια του γραφείου του, ο Ηλίας Πατλάκας, τελειόφοιτος Νομικής, υπεύθυνος Επικοινωνίας, η Ελίνα Κρομμύδα, εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση Μ. Βρετανίας, κειμενογράφος συντονίστρια εθελοντών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΝΤΑΣ Το επιτελείο του Απόστολου Πόντα απαρτίζεται από τους Νίκο Ιωσήφ ως επικεφαλής διαχείρισης της υποψηφιότητας, τον γενικό γραμματέα της ΕΔΕΜ, Κωστή Παπαγιαννάκη, τον Θανάση Σακκά, υπεύθυνο Επικοινωνίας και σε ρόλους κομβικούς, μεταξύ άλλων στελεχών, τους υπεύθυνους του πολιτικού του γραφείου Γωγώ Καζά και Γιάννη Ακρίβο και τους στενούς του συνεργάτες Διονύση Μαντέλη, Ιάκωβο Ζουρνατζή και Νάντια Σαλμάν.