Νέο αναπτυξιακό όραμα για τη Βόρεια Ελλάδα επιχείρησε να δώσει και πάλι ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή στην Καβάλα -από τον ίδιο και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό- του μνημονίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης και Καβάλας με λιμάνια της Βουλγαρίας.
«Ενώνουμε το Αιγαίο με τον Δούναβη και με τη Μαύρη θάλασσα» υποστήριξε αναφερόμενος στο έργο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει εγκαινιάσει τη… «μισή χώρα», αφού μόνο μέσα σε ένα χρόνο και κάτι έχει πάρει 12 φορές το ψαλίδι για να κόψει κορδέλες σε εγκαίνια.

Στις δηλώσεις του με τον Μπόικο Μπορίσοφ, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική σύνδεση των τεσσάρων λιμένων έργο ιστορικής σημασίας και μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής αξίας, αφού ικανοποιεί ανάγκες δεκαετιών, αναβαθμίζοντας τις συνδυασμένες μεταφορές και τις υποδομές στις δύο χώρες. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βούληση Ελλάδας και Βουλγαρίας να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας υποδομών.
Στα οφέλη από τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ στάθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μάλιστα -μέσω Καβάλας- έστειλε και μήνυμα στα Σκόπια για ευελιξία στο ζήτημα της ονομασίας. «Είναι αισθητή η διαφορά που υπάρχει σε αυτά τα δέκα χρόνια της ένταξής μας από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες μη μέλη της ΕΕ». Μπορεί, συνέχισε, «να μην είμαστε οι ιδανικές, αλλά είμαστε πολλές φορές καλύτερες από τα υπόλοιπα κράτη… Τα ίδια έχω πει και στα Σκόπια και στον (πρόεδρο της Σερβίας) Βούτσιτς και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου. Τι έγινε με αυτόν τον πόλεμο; Τι πέτυχε με τον πόλεμο το Κόσοβο; Και ποια είναι η πρόοδος της ΠΓΔΜ, της FYROM, όσο συνεχίζει αυτή η διένεξη;».

Καραμανλής: Εργο χωρίς μελέτη, αξίας 5 δισ.

«Η σημερινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τη Βάρνα της Βουλγαρίας, δυστυχώς αφορά σε ένα έργο που δεν έχει μελετηθεί, δεν έχει κοστολογηθεί, δεν έχει καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και αρμόδιος Τομεάρχης, Κώστας Καραμανλής. «Καλές οι φιέστες, καλές οι κορδέλες, αλλά ας ασχοληθεί, επιτέλους, η κυβέρνηση με τα πραγματικά και τα ουσιώδη θέματα κι όχι με “φαραωνικές” εξαγγελίες» σημείωσε μεταξύ άλλων.

πηγη: eleftheriatypou.gr