Στην παραδοχή ότι επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε ο βασικός μισθός στα 360 ευρώ προχώρησε η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή. Ωστόσο επιχείρησε να μεταλαμπαδεύσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

«Ο κατώτατος μισθός μερικής απασχόλησης τον Νοέμβριο του 2011 ήταν 600 ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2014 έπεσε στα 400. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως», τόνισε και αναρωτήθηκε ποιος διέλυσε τους μισθούς. Την απάντηση, φυσικά, την έδωσε η ίδια, λέγοντας ότι το έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως σύμφωνα με την υπουργό Εργασία η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα φρένο. «Οι μισθοί σταθεροποιούνται. Περίπου 7 στους 12 κλάδους εμφανίζουν αύξηση μισθών και έχουμε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας. Παραλάβαμε την ανεργία στο 25,8% και φέτος τον Μάιο είναι 21,7%. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ανεργία μικρότερη από όση παραλάβαμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πανηγύρισε ουσιαστικά για την σημερινή κατάσταση, την οποία «βλέπει» ως θετική σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. «Τον Ιούλιο του 2013 το ποσοστό πλήρους απασχόλησης ήταν 61% και τον Δεκέμβριο 2014 έπεσε στο 45% . Ποιος ελαστικοποίησε λοιπόν τις σχέσεις εργασίας; Σήμερα είναι στο 50%-50%», είπε.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο που εισηγείται σημείωσε ότι πίσω από αυτό υπάρχουν πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που θα βελτιωθεί η ζωή τους ενώ υποστήριξε ότι με τις νέες διατάξεις η μη καταβολή μισθού θα θεωρείται βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.