«Καυτό» χειμώνα για χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο προμηνύουν τα ανοιχτά μέτωπα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει... εξετάσεις στην τρόικα, καθώς θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ακόμα και «ταβάνι» στο πλήθος των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο.


Το μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το μέσο μηνιαίο πλήθος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2017-2018 στο επίπεδο το οποίο καταγράφηκε το 2016. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός θα πρέπει να μην ξεπεράσει τις 47.500. Το πρόβλημα είναι ότι ήδη ο μέσος μηνιαίος όρος για το πεντάμηνο του 2017 ξεπερνά τις 51.000. Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να υπάρχει μείωση του προσωπικού κατά 3.500 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.


Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων το 2018 σε σχέση με το 2017. Κι αυτό, γιατί οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους έδωσε το ΥΠΕΣ τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δουλεύουν με νέες συμβάσεις μέγιστης ισχύος έως τις 31 Μαρτίου 2018, δεν υπάγονται στο πλήθος εκείνο των συμβασιούχων που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο δεν πρέπει να αυξηθεί φέτος και το 2018, όπως προβλέπει το μνημόνιο.


* Περισσότερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας