Ανάβει τις μηχανές για τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 η Ν.∆. Το εναρκτήριο λάκτισµα έδωσε ο γραµµατέας του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης, µιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, την Τετάρτη. «Συντονισµένα σας καλούµε να δώσουµε τη µάχη της παράταξης και στις αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ και Β’ βαθµού», τόνισε απευθυνόµενος στα στελέχη που εκλέχτηκαν στο συνέδριο του Απριλίου του 2016. Ηδη ζήτησε από τους βουλευτές της Ν.∆., τους οποίους καλεί έναν-έναν στην Πειραιώς, τους προέδρους των Νοµαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων της Ν.∆. και τα µέλη της Π.Ε. προτάσεις και παρατηρήσεις για πρόσωπα και συµµαχίες, ακόµη και για τον πλέον αποµακρυσµένο δήµο της χώρας. Προειδοποίησε, όµως, ότι «δεν θα επιτραπούν από κανέναν µικροκοµµατικές µεθοδεύσεις, που οδηγούν σε ήττες και τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις». Τα άλλα δύο στοιχήµατα της Πειραιώς είναι οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους και τα εµπορικά και βιοµηχανικά επιµελητήρια της χώρας τον Νοέµβριο.

Η ηγεσία ανοίγει από τόσο νωρίς το θέµα των αυτοδιοικητικών εκλογών λόγω της απλής αναλογικής. Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη φέρει στη Βουλή και θα την ψηφίσει, προκειµένου να αξιοποιήσει τα µικρά ερείσµατα που έχει στην Αυτοδιοίκηση. Κυρίως όµως η απλή αναλογική θα ανοίξει την όρεξη στο κάθε στέλεχος που δεν παίρνει όχι το χρίσµα, που θεωρείται παλαιοκοµµατικό, αλλά την επίσηµη στήριξη της Ν.∆. να κατεβεί µε δικό του συνδυασµό, εκλέγοντας έστω και έναν µικρό αριθµό συµβούλων. Εφόσον οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν, και τις κερδίσει µε αυτοδυναµία η Ν.∆., ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν από τους πρώτους νόµους που θα φέρει θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και στην Τ.Α., οπότε δεν θα ισχύσει καθόλου.

Το φαινόµενο των «ανταρτών», τα κοµµατικά «βιλαέτια», οι προσωπικές στρατηγικές, αλλά και η αδυναµία της κεντρικής ηγεσίας να ανοίξει γέφυρες και να κλείσει µέτωπα, όπως συνέβη στις περισσότερες αυτοδιοικητικές εκλογές στο παρελθόν, είχαν ως αποτέλεσµα η Ν.∆. να υποστεί µικρές και µεγάλες στρατηγικές ήττες. Ο Λ. Αυγενάκης είναι αποφασισµένος να τα ελέγξει αυστηρά όλα αυτά. Μέσα στις µεγάλες απώλειες που έχει καταγράψει η Πειραιώς ως παραδείγµατα προς αποφυγήν είναι µεγάλοι δήµοι ή συµβολικής σηµασίας. Οι δήµοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κερδήθηκαν από τους Γιώργο Καµίνη και Γιάννη Μπουτάρη, όταν για αρκετές θητείες θεωρούνταν «γαλάζια κάστρα».

Στον ∆ήµο της Σπάρτης εξελέγη ο ιστορικά πρώτος αριστερός δήµαρχος, Βαγγέλης Βαλιώτης, που προέρχεται από το ΚΚΕ, µε τη Χρυσή Αυγή να καταγράφει το µεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό της (15%) και τη Ν.∆. σχεδόν να εξαφανίζεται. Στον ∆ήµο Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Ψυχικού εξελέγη ο προερχόµενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σίµος Ρούσσος. Στον επίσης πρώην «γαλάζιο» ∆ήµο Λάρισας εξελέγη ο Απ. Καλογιάννης, ο οποίος επικράτησε στον β’ γύρο της «αντάρτισσας» της Ν.∆., Ρένας Καραλαριώτου, που ήταν αντιπεριφερειάρχης Λάρισας.

Ο ∆ήµος Χαϊδαρίου κερδήθηκε από τον προερχόµενο από το ΚΚΕ Μιχάλη Σελέκο, όταν ο ∆ηµήτρης Μαραβέλιας της Ν.∆. είχε στο παρελθόν δύο θητείες. Στην Περιφέρεια Αττικής υπήρξαν έντονες εσωκοµµατικές τριβές και διαφωνίες για την υποψηφιότητα που έπρεπε να υποστηριχθεί, µε αποτέλεσµα να θεωρείται ότι «χαρίστηκε» στην ουσία στη Ρένα ∆ούρου, όπως σχολιάζουν στην Πειραιώς. Ξεκίνησε το «σαφάρι» για να βρεθεί «νέο αίµα» και για τους δήµους και τις περιφέρειες. «∆ίνουµε βάρος στην Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν οι καλύτερες επιλογές», τόνισε ο Λ. Αυγενάκης στην Π.Ε. «∆εν πρέπει να επιτρέψουµε τη διάσπαση δυνάµεων και τον τοπικό διχασµό της εκλογικής µας βάσης. Θα εργαστούµε εντατικά µε τον γραµµατέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τάσο Γαϊτάνη, για να αναδειχθεί η Ν.∆. πρώτη παντού, µε άξιους και ικανούς δηµάρχους και περιφερειάρχες σε όλους τους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας».  

Αναποφάσιστοι

Οι αναποφάσιστοι πολίτες, που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έρχονται στη Ν.∆. γιατί θεωρούν ότι και εκείνη να ήταν στην εξουσία τα ίδια θα έκανε λόγω των µνηµονιακών δεσµεύσεων, βρίσκονται στην εκλογική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Απέναντί µας -δεν θέλω να το ξεχνάτε αυτόβρίσκονται πολίτες δύσπιστοι, όχι αδικαιολόγητα», τόνισε στην Πολιτική Επιτροπή. Κάλεσε τα στελέχη να περνάνε το µήνυµα στην κοινωνία ότι η Ν.∆. είναι ένα «ανοιχτό κόµµα». «Να έρθουν µαζί µας», είναι το µότο του. «Κι ας είναι όσο αυστηροί θέλουν µαζί µας οι πολίτες. Ούτε µας νοιάζει από πού προέρχονται». Επιχείρησε να βάλει φρένο σε βουλευτές και στελέχη της Ν.∆. που αµφισβητούν τις κινήσεις διεύρυνσης που κάνει ο ίδιος.

«∆ιχαστικά µηνύµατα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισµού και παρωχηµένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Ν.∆.», προειδοποίησε. «Οταν ανοίγω τις πόρτες του κόµµατος, κανείς δεν µπορεί να τις κλείσει. Αυτήν την εντολή έλαβα στις 10 Ιανουαρίου 2016: Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης». Η Πειραιώς έχει εκδώσει ένα µπλε βιβλιαράκι µε όσα έχει δεσµευτεί µέχρι τώρα και τα οποία «χάθηκαν» µέσα στο τσουνάµι των µέτρων και της επικαιρότητας που κυριάρχησαν στα πεδία της σκληρής αντιπαράθεσης της Ν.∆. µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. Αφορούν τις θέσεις για χαµηλότερη φορολογία, οικονοµία στο κράτος, ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, «κόκκινα» δάνεια, ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, Εκπαίδευση, ενέργεια, ναυτιλία, πρωτογενή τοµέα, Προσφυγικό Μεταναστευτικό.

Η µάχη των θέσεων θα κυριαρχήσει το επόµενο διάστηµα. Την ίδια ώρα στο Μητρώο Νέων Πολιτικών Στελεχών µέχρι σήµερα έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 βιογραφικά, µε µέσο όρο ηλικίας των συµµετεχόντων τα 42 έτη. Εχουν ήδη διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις, για τις οποίες έχουν αφιερωθεί 900 ώρες, από δέκα οµάδες, στις οποίες µετέχουν 32 αξιολογητές