Μια ακόμα επιβεβαίωση για τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το plan B και την εφαρμογή του συστήματος πληρωμών, του περίφημου IOU, έκανε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη.

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Βαρουφάκης μέσω ανάρτησής του στο Twitter, όχι μόνο επανέλαβε πως είχε παρουσιάσει το σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά χαρακτήρισε «ατόπημα» τη μη εφαρμογή του από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως «ο τότε, αλλά και τώρα υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του» και συμπλήρωσε πως έτσι επιβεβαιώνεται «ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη».

Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Παράλληλα, εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015.