Φως στις συναλλαγές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου µε τον καταζητούµενο επιχειρηµατία Πέτρο Κυριακίδη αναµένεται να ρίξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, διαβιβάστηκε το… εξαφανισµένο από το 2011 πόρισµα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις χρηµατοδοτήσεις της Proton Bank σε ΜΜΕ-σαπάκια και για την «ταµειακή διευκόλυνση» εκατοµµυρίων ευρώ της εφηµερίδας «Veto». Τα αποκαλυπτικά δηµοσιεύµατα των «Παραπολιτικών» το περασµένο καλοκαίρι είχαν προκαλέσει την παρέµβαση της Οικονοµικής Εισαγγελίας, η οποία, στις αρχές Σεπτεµβρίου 2016, ζήτησε και έλαβε την απόρρητη έκθεση και, κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, τη διαβίβασε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπύρο Παππά για περαιτέρω ενέργειες, µε κύρια έµφαση σε ενδεχόµενο ξεπλύµατος «µαύρου» χρήµατος από την πλευρά των εµπλεκοµένων.

Ειδικώς για την εβδοµαδιαία εφηµερίδα «Veto», που εκδόθηκε τον Νοέµβριο του 2009 και ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία της 14 µήνες αργότερα, τον ∆εκέµβριο του 2010, οι ελεγκτές της ΤτΕ σηµειώνουν ότι τον Μάρτιο του 2010, µόλις πέντε µήνες µετά την κυκλοφορία της, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος µεταβίβασε στην εκδοτική εταιρεία ΝΕΠ του Π. Κυριακίδη το 44% των µετοχών έναντι 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό θεωρείται υπέρογκο, καθώς το µετοχικό κεφάλαιο της «Veto Μέσα Επικοινωνίας Α.Ε.» ανερχόταν σε 300.000 ευρώ, ενώ το εβδοµαδιαίο φύλλο εξαρχής λειτουργούσε µε σοβαρές ζηµίες, εµφανίζοντας φθίνοντα αριθµό πωλήσεων. Σηµειώνεται ότι το πρώτο τεύχος της πούλησε 200.000 φύλλα, τον Ιούνιο του 2010 η εφηµερίδα πουλούσε µόλις και µετά βίας 30.000 φύλλα και κατέληξε στα 11.000 φύλλα, όταν ο µέσος όρος των κυριακάτικων το 2010 ξεπερνούσε τα 150.000 φύλλα.    

Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

Το πόρισµα αναφέρει ότι στο κυκλοφορούν ενεργητικό της ΝΕΠ, και συγκεκριµένα στον λογαριασµό «Χρεώστες διάφοροι», ποσό 9 εκατ. ευρώ περίπου αποτελεί απαίτηση από τη «Veto Μέσα Επικοινωνίας Α.Ε.», καθότι επρόκειτο για «ταµειακή διευκόλυνση». Η… εξυπηρέτηση αυτή έγινε λίγο πριν από το λουκέτο στη «Veto». Τονίζεται, επίσης, ότι «η εν λόγω εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση και, όπως ειπώθηκε στο κλιµάκιο ελέγχου κατά τη συνάντηση, θεωρείται εξ ολοκλήρου επισφάλεια-ζηµία». ∆ηλαδή, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος έλαβε από τον κ. Κυριακίδη 9 εκατ. ευρώ ως «ταµειακή διευκόλυνση» και 2 εκατ. για το 44% της «Veto AEE», που λίγο αργότερα κατέβασε ρολά. Σε άλλο σηµείο επισηµαίνεται ότι ο Π. Κυριακίδης συµµετείχε εν γνώσει του σε ζηµιογόνα ΜΜΕ, µεταξύ των οποίων η «Veto» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, κάτι που προκύπτει από τον τελευταίο ισολογισµό της ΝΕΠ, προ του ελέγχου της ΤτΕ. Μάλιστα, προέκυψε ότι οι συµµετοχές της ΝΕΠ σε ΜΜΕ αποµειώθηκαν περαιτέρω κατά 93,2% ή 21,65 εκατ. ευρώ. Εκτός των άλλων, η ΝΕΠ Α.Ε. είχε αποκτήσει µετοχές στην ΚΠΜ Εκδοτική («City Press» και «Sunday Press»), την «Espresso», την «Daily Press» και την «Ισοτιµία», ιδιοκτησίας του εκδότη της «∆ηµοκρατίας», κ. Γιάννη Φιλιππάκη, σε διάφορες αθλητικές εφηµερίδες και σε portals. Το καλοκαίρι του 2016, µετά τον καταιγισµό των νέων στοιχείων, ο διοικητής της κεντρικής τραπεζικής Αρχής, Γ. Στουρνάρας, ζήτησε να ερευνηθούν τα περιγραφόµενα στην έκθεση αλισβερίσια της Proton Bank του κ. Λαυρεντιάδη και του φυγόδικου συνεργάτη του, Π. Κυριακίδη, ενώ παράλληλα απαίτησε τη διερεύνηση των συνθηκών αρχειοθέτησής της. Και τούτο διότι το πόρισµα-καταπέλτης είχε αποτελέσει την αφετηρία για την άσκηση κακουργηµατικών διώξεων σε βάρος 43 προσώπων συνδεόµενων µε το σκάνδαλο της Proton Bank, οι οποίοι αντιµετωπίζουν κατηγορίες, µεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληµατικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νοµιµοποίηση εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα, απάτη και απιστία.  

Ερωτήματα για τις… εξυπηρετήσεις

Πλήθος ερωτηµάτων σε σχέση µε την εξυπηρέτηση του Π. Κυριακίδη προς τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο έχουν ανακύψει και αναµένεται να απαντηθούν τώρα από την εισαγγελική έρευνα. Κατ’ αρχάς, τι ορίζεται στην τραπεζική συναλλακτική ως «ταµειακή διευκόλυνση»; Τι είδους σύµβαση υπεγράφη µεταξύ των συµβαλλόµενων µερών και πώς αναγγέλθηκε µια τέτοια πράξη στην Τράπεζα της Ελλάδος από εµπορική τράπεζα (Proton Bank), αφού βάσει του πορίσµατος η ΝΕΠ πήρε τα λεφτά από την Proton και τα έδωσε στη «Veto»; Συµµετείχαν άλλες τράπεζες -όπως υποστήριζε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλοςστην εν λόγω «ταµειακή διευκόλυνση» και, αν ναι, γιατί δεν αναφέρονται στο πόρισµα της ΤτΕ; Επίσης, ακόµη δεν έχει γίνει γνωστό εάν η ΤτΕ, πέραν των διαπιστώσεων, αναζήτησε και πρόσθετα στοιχεία της συναλλαγής των 9 εκατ. ευρώ. ΒΙΛΑ. Ενδεικτική της ικανότητας του δηµοσιογράφου να «ελίσσεται» στα δικονοµικά µονοπάτια είναι η περίπτωση της βίλας του στην Εκάλη. Την πούλησε τον Απρίλιο του 2009 στην εταιρεία του γιου του «Φιντέλ Α.Ε.» αντί 2,04 εκατ. ευρώ, παρότι η εν λόγω κτηµατοµεσιτική επιχείρηση είχε δηµιουργηθεί µόλις ένα έτος νωρίτερα, τον Μάιο του 2008, µε µετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. «Στην εν λόγω πράξη προέβη µε αποκλειστικό σκοπό να µη βρουν οι δανειστές του, µεταξύ των οποίων και ο ενάγων, οποιαδήποτε εµφανή περιουσία», είχε αποφανθεί το 2014 το δικαστήριο. Για ποια υπόθεση; Εναντίον του είχε προσφύγει ο πρώην δήµαρχος Αλµυρού Βόλου, Σπ. Ράππος, αξιώνοντας υψηλή χρηµατική αποζηµίωση, την οποία ο Τριανταφυλλόπουλος δεν κατέβαλε, επειδή πρόλαβε να κάνει τις… δέουσες «ενδοοικογενειακές µεταφορές».