Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την Ευρώπη, όπως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, το μέλλον της Ευρώπης και η πλήρης προσήλωση των δύο χωρών στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό προκύπτει μετά το πέρας της συναντήσεως του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας Μάρκος Περεστρέλλο, που πραγματοποιήθηκε στο «Στρατόπεδο Παπάγου».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες επίσης οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτης Ράπτη ΛΣ.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια στη βοήθεια που ζητήσαμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα επισήμανε ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις κατανοούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων είναι υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων. Παραλλήλως, κατέστησε σαφές ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή πρέπει να ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και από αυτή τη θέση η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. «Όλοι εργαζόμαστε για την ειρήνη αλλά παράλληλα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διατηρώντας το επίπεδο ετοιμότητας των αμυντικών δυνάμεων».

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι: «Οι Έλληνες δεν πρέπει να είναι μόνοι τους, σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ακτοφυλακής στην προσπάθειά τους για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων» και ότι «δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι μόνη της στην επίτευξη των στόχων που της έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη». Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε τον ελληνικό μύθο του Σισύφου για να προτρέψει να σταματήσει αυτή η άσκηση πιέσεως σε βάρος της Ελλάδος και «να παραδεχθούμε ότι δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο. Διαφορετικά, θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπου θα είναι αδύνατον να φτάσουμε στον τελικό σκοπό», εκφράζοντας παραλλήλως την πλήρη υποστήριξη της κυβερνήσεώς του στην αποστολή της διαφυλάξεως των συνόρων και στην προσπάθεια της Ελλάδος εντός της ΕΕ να εκπληρώσει τους στόχους που όλοι πρέπει να πετύχουμε, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Περεστρέλλο επισήμανε πως στο ΝΑΤΟ είμαστε όλοι σύμμαχοι και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι αποδεκτές. Αυτή είναι παραδοσιακά η θέση της πορτογαλικής κυβερνήσεως. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας σχετικά με όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου»,

Τέλος ο Π. Κουρουμπλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση ήπιε το «πικρό ποτήριο» και προχώρησε στη ψήφιση όλων των μέτρων για να κλείσει επιτέλους η διαδικασία της απαίτησης για συνεχή λήψη μέτρων. «Τώρα είναι η ευθύνη σε εκείνους που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν έκανε αυτό, δεν έκανε το άλλο» σημείωσε. Εκτίμησε δε ότι με βάση τις συγκλίνουσες απόψεις αξιωματούχων πρέπει να κλείσει η διαδικασία έστω και στο 12 και 5, που έλεγε ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία, η χώρα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, να βγει στις αγορές και να φύγει από τα μνημόνια».