«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει επαναπροωθήσεις, σέβεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το έχει αποδείξει» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εξαιρέσεις» με τη Ζηνοβία Σαπουνά, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη.
Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες για άτυπες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, Τούρκων πολιτών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, τις οποίες έκανε στην ίδια εκπομπή η υπεύθυνη Προάσπισης Δικαιωμάτων της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γεωργία Σπυροπούλου.

Σύμφωνα με την κ. Σπυροπούλου η ΕΕΔΑ δέχθηκε καταγγελίες από αξιόπιστες πηγές για δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Έβρου στις 24 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου.
«Οι άνθρωποι πέρασαν στην ελληνική επικράτεια, ζήτησαν ρητά να καταθέσουν αίτημα ασύλου και όχι μόνο δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουν αίτημα ασύλου αλλά αντίθετα επεστράφησαν πίσω στην Τουρκία και μάλιστα με πολύ περίεργο τρόπο –σύμφωνα με τις καταγγελίες τους μετέφεραν μασκοφόροι- χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα παροχής διεθνούς προστασίας» είπε η κ. Σπυροπούλου τονίζοντας πως πολλοί από τους Τούρκους πολίτες που επαναπροωθήθηκαν βρίσκονται ήδη σε κράτηση ή η τύχη τους αγνοείται.
Ερωτηθείσα σχετικά με την τύχη του δημοσιογράφου Μουράτ Τσαπάν ο οποίος φέρεται να είναι ένας από αυτούς που επαναπροωθήθηκαν, τόνισε πως βρίσκεται ήδη στη φυλακή και έχει καταδικαστεί σε 22,5 χρόνια φυλάκισης γιατί θεωρήθηκε αντικαθεστωτικός.

Σημείωσε πως η ΕΕΔΑ θα προχωρήσουμε σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στις ελληνικές δικαστικές αρχές.
«Ζητάμε διερεύνηση των περιστατικών και απόδοση κυρώσεων εάν τα περιστατικά είναι αληθή. Εφόσον δεν πρόκειται για πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, τότε, εάν τα περιστατικά έλαβαν χώρα, υπάρχουν υπεύθυνοι σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να τιμωρηθούν» κατέληξε η κ. Σπυροπούλου.
Από την πλευρά της, η κ. Γιαννακάκη υπογράμμισε ότι «οι καταγγελίες εξετάζονται με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή και θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται».
Σημείωσε πως ακόμη και εάν πρόκειται για μία περίπτωση επαναπροώθησης, είναι ζήτημα για μία δημοκρατία.
«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά το τι μπορεί να έχει γίνει. Όλα διερευνούνται. Οποιαδήποτε αυθαιρεσία θα ερευνηθεί μέχρι τέλους» τόνισε.
Ερωτηθείσα σχετικά τόνισε πως οι διαδικασίες κατάθεσης αίτησης ασύλου και παροχής ασύλου είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες και δεν εμπλέκονται σε αυτές ούτε η γγ Διαφάνειας και Ανθρώπινων δικαιωμάτων, ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης.