«Αυτό που έγινε στον Έβρο ήταν ένας ανορθόδοξος πόλεμος, το βλέπουμε αυτό να επεκτείνεται συνολικά σε όλες τις σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας», σημείωσε αναφορικά με το μεταναστευτικό και τις ενέργειες Ερντογάν μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για σχέδιο μεταφοράς μεταναστών, του Ερντογάν, προς τα ελληνικά νησιά, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες αυτές που βγήκαν προς τα έξω τώρα είναι γνωστές στις ελληνικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό, και η εκτίμησή μου είναι ότι βγαίνουνε τώρα για να περάσουν ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν ‘’παρακολουθούμε και βλέπουμε τι κάνεις’’».

«Τα μέτρα έχουν ληφθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου. Εκείνο το οποίο ανησυχεί είναι οι επιλογές που κάνει τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Παίζει δηλαδή με ένα είδος ανορθόδοξου πολέμου σε πράγματα με τα οποία κανονικά δεν παίζεις δηλαδή δεν αγγίζεις θέματα δημόσιας υγείας, δεν χρησιμοποιείς έναν παγκόσμιο κίνδυνο προκειμένου να προωθήσεις κάτι δικό σου, περιστασιακό», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την τουρκική οικονομία, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι «μου έχει κάνει εντύπωση τις τελευταίες εβδομάδες πως απέφευγαν να κλείσουν την οικονομία... βλέπουμε πως μέσα σε δύο ώρες υποχρεώνεται να διαλύσει την οικονομία του περαιτέρω επιβάλλοντας απόλυτη καραντίνα σε 33 πόλεις». «Αυτό δείχνει ότι και ο κοροναϊός δείχνει τα δόντια του στην Τουρκία και ο Ερντογάν αυτό που φοβόταν και προσπαθούσε να διατηρήσει την οικονομία του δεν πετυχαίνει. Άρα τα χρήματα από την ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητα», εξήγησε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το «πάγωμα» των ερευνών της EXXON MOBIL στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Λόγω του κοροναϊού και της μειώσεως της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, και του πολέμου που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στο θέμα του πετρελαίου έχουν καταβαραθρωθεί οι τιμές του πετρελαίου. Κινούνται μεταξύ 20 και 30$ το βαρέλι εκεί που πριν από δύο μήνες ήταν 60-70$ το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμφέρει τις εταιρείες αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε εκμεταλλεύσεις σχεδίων τα οποία βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα πέραν ενός ορισμένου βάθους. Αυτό πιάνει όλη την ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα διότι δεν τις συμφέρει οικονομικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι η Τουρκία δεν προσεγγίζει το θέμα οικονομικά. Η Τουρκία αγόρασε τα πλοία για να μην χρησιμοποιεί αυτές τις εταιρείες που προσεγγίζουν το θέμα οικονομικά άρα η Τουρκία θα στείλει τα πλοία της ενώ, δυστυχώς, από ότι δείχνουν τα πράγματα οι ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακοπούν για ένα ικανό χρονικό διάστημα».