«Στην ορθή κατεύθυνση» για μία ανατροπή των πολιτικών σκληρής λιτότητας από τα αριστερά είναι η επιτυχία του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανία, συνεχίζοντας μία τάση που ξεκίνησε αρχικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στη συνέχεια σε Ισπανία και Πορτογαλία, στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς, αλλά τον Μελανσόν στη Γαλλία, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Είναι μία δικαίωση για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που έδωσε μία σκληρή μάχη και έκανε μετά από πολλά χρόνια τους Εργατικούς μεγάλη πολιτική δύναμη στη Βρετανία, με αυτήν την επιλογή της «αριστερής» στροφής που είχε επικριθεί από πολλούς και ειδικά από το εσωτερικό στο ίδιο του το κόμμα, αλλά όπως αποδείχθηκε έπιασε τον παλμό της εποχής και τις ανάγκες της βρετανικής κοινής γνώμης, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.  

Σε κάθε περίπτωση, «πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ήττα της Τερέζας Μέι, που ξεκινούσε για να αυξήσει το προβάδισμά της και να διευρύνει τον αριθμό των εδρών των Τόρις, αλλά όπως φάνηκε από τις εκλογές έγινε τελικά το ακριβώς αντίθετο, χάνει την αυτοδυναμία και η ίδια είναι αποδυναμωμένη στο εσωτερικό των Συντηρητικών και συνολικά στην βρετανική πολιτική σκηνή».  

Επομένως, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ξημερώνει μία διαφορετική ημέρα, με εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, στη Βρετανία».   Η εξέλιξη αυτή έχει σχέση και με τη συνολική πορεία και στάση της Αριστεράς στην Ευρώπη, κατά τον ίδιο, καθώς η τάση που αποκρυσταλλώθηκε στην Βρετανία δείχνει ότι «εμπεδώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο, αυτή η τάση της αμφισβήτησης της υπάρχουσας πολιτικής σκληρής λιτότητας ... οι βρετανοί Συντηρητικοί ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της υφιστάμενης πολιτικής σκληρής λιτότητας ... πλέον αυτή αμφισβητείται, από το ίδιο το αποτέλεσμα».  

«Είναι μία τάση που αρχίζει να εμπεδώνεται διεθνώς, το είδαμε και στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών, το είδαμε και στην Ευρώπη κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αρχικά με το ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία ... στην Γαλλία με τον Μελανσόν».  

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι διαμορφώνεται στις εργαζόμενες τάξεις ένα ρεύμα αμφισβήτησης της λιτότητας και το μεγάλο ερωτηματικό είναι «από ποιον θα εκφραστεί, από την ακροδεξιά ή από τις δυνάμεις της Αριστεράς, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα της εποχής μας».  

Πλέον, όπως είπε, «διαμορφώνεται ένα ρεύμα που θα αρχίσει να επηρεάζει πολύ πιο καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις ... το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος, μετά από αυτά τα χρόνια της λιτότητας και τα αποτελέσματα που αντανακλούν την πίεση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενες τάξεις, θα αλλάξει ... το ερώτημα είναι προς ποια πλευρά και οι εκλογές στη Βρετανία δείχνουν την ορθή κατεύθυνση».