Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας χθες είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές διαδικασίες, προκειμένου να αντιληφθεί προς τα πού θα κινείται η νέα πρόταση που θα λάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Ντόναλντ Τουσκ. Αξίζει να σημειωθεί πως  στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επισκεφτεί την Αθήνα, και τότε ο πρωθυπουργός του είχε ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής πριν από το Πάσχα προκειμένου να συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων καθώς και τότε οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν φέρει αποτελέσματα.

Έτσι και τώρα το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο απέβλεπε στην διερεύνηση δυνατοτήτων μιας διαδικασίας προκειμένου οι αρχηγοί των κρατών – μελών τη ΕΕ να βρουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ και χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολούθησε να επιτίθεται εναντίον  του ταμείου  σχετικά με τις προβλέψεις του για την Ελλάδα.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα εάν η Γερμανία τηρήσει την ίδια στάση με το προηγούμενο Eurogroup.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί πάντως σήμερα στο συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη, όπου θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου  θα διερευνήσει τις δυνατότητες εισόδου της Ελλάδας στην ποσοστική χαλάρωση.

Εκεί ο υπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις που θα είναι:

  • Όχι σε σπασμένη λύση με αλά καρτ συμμετοχή του ΔΝΤ
  • Λύση που να βάζει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.