Βράδυ Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας υψώνει τη γροθιά του πριν μπει στο Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλοντας τις δραματικές εξελίξεις. Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μετατρέπεται σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση τραβάει σε μάκρος και στις 00:36 οι προβολείς έχουν ανάψει και οι κάμερες περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει δήλωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι εταίροι της Ελλάδας. Το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά το 2011 από τον Γιώργο Παπανδρέου παίρνει σάρκα και οστά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν και ΔΝΤ για την απόφασή του προκαλώντας σοκ. Η γερμανική πλευρά θέτει εμμέσως το θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ και το Ταμείο δεν κάνει σχόλιο. Το ίδιο σοκ επιθυμούσε να προκαλέσει και στις αγορές που ανοίγουν μετά από δύο ημέρες και την ισοτιμία του ευρώ, να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ισορροπία.

Ο Νίκος Παππάς βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει χαμογελαστός ότι «είναι μια πολύ όμορφη νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα», αλλά την ίδια ώρα έχουν σχηματιστεί ουρές στα ΑΤΜ ολόκληρης της χώρας, ξεσπούν ταραχές στο κέντρο της Αθήνας και όλοι ανεξαιρέτως αναζητούν στο Google πληροφορίες για το δημοψήφισμα, τον τρόπο διεξαγωγής του αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί προς ψήφιση.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η κατάληξη μίας ξέφρενης πορείας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου. Τα ταμεία του ελληνικού κράτους έχουν αδειάσει, η Ελλάδα στις 5 Ιουνίου αποφασίζει να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ και λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου, αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος τη διαπραγμάτευση προσπαθώντας να πετύχει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο χωρίς καμία επιτυχία και τους εταίρους να επιμένουν σε τεχνικά ζητήματα, απορρίπτοντας τις προτάσεις του Γιάνη Βαροφάκη. Το Grexit κυριαρχεί ως πιθανότητα στον διεθνή Τύπο και οι σειρήνες για δημοψήφισμα ηχούν στα αφτιά όλων. Η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, έχοντας όπως φάνηκε κάτι άλλο στο μυαλό της.

Από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της κυβέρνησης βγαίνουν μπροστά για να υποστηρίξουν το «ΟΧΙ» κάνοντας περιοδείες όπου μπορούν. Άλλοι έχουν στο μυαλό τους να βγει το «ΟΧΙ» για να βγούμε από την Ευρωζώνη, άλλοι για να σταλεί μήνυμα στους δανειστές και άλλοι δεν έχουν σαφή στόχο…

Η Βουλή την αμέσως επόμενη ημέρα συνεδριάζει για να υπερψηφίσει την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στην πρώτη από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν η πρόταση υπερψηφίζεται με 178 "ΝΑΙ". Τα "ΟΧΙ" ανέρχονται σε 120, ενώ δύο βουλευτές δεν ψηφίζουν.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα της Χρυσής Αυγής. Κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες ώρες νωρίτερα στις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης μπαίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup, σε εχθρικό περιβάλλον και απομονωμένος, ζητώντας την παράταση του προγράμματος και την εξασφάλιση της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Παίρνει ένα ηχηρό «όχι» στο αίτημά του και αποχωρεί από τη συνεδρίαση, η οποία συνεχίζεται, χωρίς τον ίδιο, με θέμα την προστασία της Ευρωζώνης. Παράλληλα πετούσε το «μπαλάκι» για τη λειτουργία των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα πράγματα πλέον έχουν αρχίσει και δυσκολεύουν και η πρόταση που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση και θέτει σε δημοψήφισμα δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι...