Στις πολιτικές διαφορές µεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις στοχεύσεις και τον δηµόσιο λόγο τους, επικεντρώνει την επικοινωνιακή της τακτική η Ν.∆., µε φόντο το κλείσιµο της αξιολόγησης και την αποµάκρυνση των εκλογικών σεναρίων. Οι «γαλάζιοι» επιτελείς, µε την επιχείρηση «Κωδικός Κυριάκος», όπως την αποκαλούν, επιθυµούν να ακυρώσουν στην πράξη το επιχείρηµα που, όπως υποστηρίζουν, καλλιεργεί εσχάτως το Μαξίµου, ότι δηλαδή τα νέα σκληρά µέτρα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή «ήταν αναπόφευκτα» και πως «όλοι θα τα υπέγραφαν, ιδιαίτερα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του». Αλλωστε, σύµφωνα µε τις αναλύσεις τους, το ζητούµενο αυτής της εκστρατείας είναι να πληγεί προσωπικά ο πρόεδρος της Ν.∆., προκειµένου να εξισωθεί απόλυτα µε τον πρωθυπουργό και να καταστεί στις συνειδήσεις των πολιτών «συνυπεύθυνος για τα όσα επιβλήθηκαν από τους δανειστές».  

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς σπεύδει να εκπέµψει το µήνυµα ότι «δεν είµαστε όλοι ίδιοι», υπερθεµατίζοντας εκ νέου σε βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράµµατος που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, µε τον όρο «αλλαγή» να επανέρχεται σε πρώτο πλάνο και να κινείται σε τρεις πυλώνες. Ο ίδιος εµφανίζεται ως εγγυητής αυτής της «εθνικής προσπάθειας», χωρίς όµως τις κορώνες και τις υπερβολές του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς όλες οι µετρήσεις συνοµολογούν πως η διαφορά του στους δείκτες της εµπιστοσύνης των πολιτών έναντι του Αλ. Τσίπρα παραµένει το ισχυρότερο επικοινωνιακό χαρτί για την αξιωµατική αντιπολίτευση.  

1. Αλλαγή στην οικονομία

«Εµείς, σε αντίθεση µε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντιλαµβανόµαστε ως κεντρική αρχή για την ανάπτυξη, τη µείωση της φορολογίας και µια σειρά άλλων αντίστοιχων παρεµβάσεων. Εχουµε συγκεκριµένη άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργούν η οικονοµική δραστηριότητα, το πρόγραµµα επενδύσεων και η αγορά», επισηµαίνουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες.  

2. Αλλαγή στην κοινωνία

Αυτή η παράµετρος περικλείει µέτωπα όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.ά., όπου, εκτός των άλλων, είναι πανθοµολογούµενη η ανάγκη να υπάρξουν µεταβολές και σε επίπεδο νοοτροπίας.  

3. Πολιτικό σύστημα  

Στη Ν.∆., εκµεταλλευόµενοι τη χρονική µετάθεση της προσφυγής στη λαϊκή ετυµηγορία, που έρχεται ως συνέπεια της επίτευξης συµφωνίας µεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ξεκινούν τη διαδικασία κατάρτισης και παρουσίασης συγκεκριµένου σχεδίου για τον εκσυγχρονισµό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, της ∆ικαιοσύνης και των άλλων κορυφαίων δηµοκρατικών θεσµών. «Σε αυτά τα πεδία µάς χωρίζει άβυσσος από τους κυβερνώντες. Ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος παλαιοκοµµατικών συνηθειών, όπως ο λαϊκισµός, το ψέµα και η διαπλοκή (σ.σ.: Υπενθυµίζουν την περίπτωση Σαββίδη, στην οποία, όπως τονίζουν, ξεπέρασε κάθε προηγούµενο θρασύτητας). Αν όλα αυτά συνδυαστούν µε την ανεπάρκειά του να προσφέρει όραµα και ώθηση στην οικονοµία, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως όσο παραµένει στην εξουσία υπονοµεύει το ίδιο το µέλλον της χώρας», επισηµαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το ακριβές στίγµα των επόµενων κινήσεων της Πειραιώς. Η εν λόγω στρατηγική, της ταύτισης του πρωθυπουργού µε το παρελθόν και της προοπτικής που προσφέρει το σχέδιο Μητσοτάκη στην ελληνική κοινωνία, ξεκινά να ξετυλίγεται άµεσα, µε την κορύφωσή της να προγραµµατίζεται (δεδοµένων των συνθηκών που έχουν δηµιουργηθεί κι αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο ενδιάµεσο) στην προσεχή ∆ΕΘ, τον Σεπτέµβριο, όπου και θα παρουσιαστεί στο σύνολό του πια το πλέγµα των θέσεων της Ν.∆. για την οικονοµία και όχι µόνο. Μέχρι τότε, και µε τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει τους επόµενους µήνες όλο και περισσότερο στις πλάτες του το επικοινωνιακό ντεµαράζ της Ν.∆. (µέσω ενός νέου γύρου περιοδειών και σειράς άλλων πρωτοβουλιών), θα αποκαλύπτονται σταδιακά σηµαντικά κοµµάτια του «γαλάζιου» σχεδίου, όπως οι πλήρεις προγραµµατικές θέσεις για την ασφάλεια και το εκπαιδευτικό σύστηµα.  

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

 Ενδεικτικό εξάλλου των διαθέσεων της Πειραιώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το γεγονός των διαδοχικών εµφανίσεών του την περασµένη εβδοµάδα, προκειµένου να αποδοµηθεί «ο επικοινωνιακός τσαµπουκάς», όπως σηµειώνουν στην Πειραιώς, τον οποίο επιστράτευσε η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώµη από τη «σκληρή πραγµατικότητα που φέρνει το 4ο Μνηµόνιο που υπέγραψε».

Η… υπερδραστηριότητα του προέδρου της Ν.∆. θα συνεχιστεί και τις επόµενες ηµέρες, αυτή τη φορά µε επισκέψεις σε κοινωνικούς φορείς (συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελµατίες κ.ά.) και δοµές, ως αντίβαρο στις αντίστοιχες του Αλέξη Τσίπρα σε υπουργεία. «Περίµεναν ότι θα αδρανήσουµε µετά το κλείσιµο της συµφωνίας ή ότι θα φοβηθούµε. Ο πρωθυπουργός πάει στους πολιτικούς ευνοούµενούς του και εµείς βγαίνουµε στην κοινωνία», τονίζουν στελέχη του ηγετικού πυρήνα της Ν.∆.    

Δικαίωση της τακτικής

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως, παρά την κοινή εκτίµηση περί διεξαγωγής των εκλογών το δεύτερο εξάµηνο του 2018, το περιβάλλον Μητσοτάκη επιµένει στην επιχειρηµατολογία για ανάγκη άµεσης πολιτικής αλλαγής. Οπως άλλωστε υπογραµµίζουν οι γνωρίζοντες τη νεοδηµοκρατική καθηµερινότητα, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.∆. θεωρεί πως δικαιώθηκε πλήρως η επιλογή του αιτήµατος των πρόωρων εκλογών (όπως και ο εµπνευστής του, Τάκης Θεοδωρικάκος), έστω κι αν µια µερίδα βουλευτών το είχε χαρακτηρίσει πρόωρο. «Ηταν κοµβικής σηµασίας να καταδείξουµε τότε πως διαθέτουµε εναλλακτική πρόταση και την πιστεύουµε. Επρόκειτο για βασικό παράγοντα στην εξίσωση της εξασφάλισης µιας τόσο µεγάλης δηµοσκοπικής διαφοράς. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απλώς θα έχουµε περισσότερο χρόνο να ξεδιπλώσουµε πιο αποτελεσµατικά και να ολοκληρώσουµε τις προτάσεις µας», λένε χαρακτηριστικά πρόσωπα πέριξ του στενού συστήµατος Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ