Ξεκάθαρο µήνυµα τόσο προς την πλευρά του εκδότη του «Εθνους», Φώτη Μπόµπολα, όσο και προς την πλευρά των τραπεζών που χειρίζονται τα δάνεια του «Πήγασου» φέρεται ότι απέστειλε στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας ο αρχηγός της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης. Την αντίδραση του τελευταίου προκάλεσε η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγες ώρες πριν ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, µέσα από την οποία εξαπέλυσε δριµύτατη επίθεση στον πρόεδρο της Ν.∆. Εκτός από τη συνέντευξη, είχε φουντώσει και η σεναριολογία που ήθελε τον οµογενή επιχειρηµατία να έχει συµφωνήσει σε όλα µε τις τράπεζες για την είσοδό του στην εκδοτική εταιρεία «Πήγασος».

Οι πληροφορίες, µάλιστα, ήθελαν τις τράπεζες, µετά και από κυβερνητική µεσολάβηση, να υιοθετούν το αίτηµα που είχε κατατεθεί από την πλευρά Μπόµπολα σε σχέση µε το ύψος του «κουρέµατος». «∆εν θα επιτρέψω να συντελεστεί ένα τέλειο έγκληµα», φέρεται να είπε σε συνοµιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, φροντίζοντας να αποσταλεί το σχετικό µήνυµα προς τους δύο αποδέκτες. «Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συµφωνία επιτρέπει την παραµονή των παλαιών µετόχων στο νέο διοικητικό σχήµα και συνοδεύεται µε διαγραφή µεγάλου µέρους των δανείων της επιχείρησης µε αδιαφανή τρόπο δεν µπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή», ανέφερε µεταξύ των άλλων η ανακοίνωση της Ν.∆., που εκδόθηκε το µεσηµέρι της προηγούµενης Παρασκευής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να πει δηµοσίως πως «είναι ξεκάθαρο ότι η συµφωνία για τον “Πήγασο” γίνεται µε ξεκάθαρο πολιτικό αντάλλαγµα, προκειµένου ο κ. Σαββίδης να αποκτήσει τον έλεγχο Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, για να εξυπηρετήσει την επόµενη µέρα την κυβέρνηση». Πάντως, πριν από τη συνέντευξη Σαββίδη, ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει προς τις τράπεζες ότι σε καµία περίπτωση δεν επρόκειτο να δεχθεί «κούρεµα» των δανείων του «Πήγασου», από τη στιγµή που θα παρέµενε µε υψηλό ποσοστό στο νέο εταιρικό σχήµα η πλευρά Μπόµπολα. Οπως έλεγε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, αν πραγµατικά ο κ. Σαββίδης επιθυµεί να επενδύσει στα µέσα ενηµέρωσης και όχι να κάνει τα χατίρια της κυβέρνησης Τσίπρα Καµµένου, δεν έχει παρά να αποδεχθεί τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην εκδοτική επιχείρηση στην οποία θέλει να συµµετάσχει. «Φαίνεται ότι καλόµαθε µε τη ΣΕΚΑΠ και όπου µπαίνει θεωρεί ως προϋπόθεση ότι θα του χαρίζουν 30, 40 και 50 εκατ. ευρώ», έλεγε µεταξύ των άλλων στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆. «Αν θέλει να επενδύσει στα media, ας πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει η επιχείρηση την οποία επιθυµεί να αγοράσει», προσέθετε ο ίδιος µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».  

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Πέρα, όµως, από τις ανακοινώσεις και τις επαφές που είχαν οι «απεσταλµένοι» του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε τους τραπεζίτες, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε και επικοινωνία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον εκδότη του «Εθνους», Φώτη Μπόµπολα, ο οποίος ήταν προφανώς ενοχληµένος από το περιεχόµενο της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει η Ν.∆.

Παρά την πικρία, ο επιχειρηµατίας, αφού κατάλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν διαπραγµατεύεται οτιδήποτε που να µη συµβαδίσει µε το γράµµα του νόµου, λέγεται ότι άρχισε να «απολογείται» στον συνοµιλητή του. «Ξέρεις πού βρίσκεται η καρδιά µου» ήταν µία από τις φράσεις που φέρεται να εκστόµισε ο γνωστός εκδότης, για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση από τον συνοµιλητή του: «∆εν µ’ ενδιαφέρει πού βρίσκεται η καρδιά σου. Εκείνο που βλέπω είναι ότι το “Εθνος” είναι η απογευµατινή έκδοση της “Αυγής”». Η αλήθεια είναι ότι η ναυαρχίδα της οικογένειας Μπόµπολα, από τη στιγµή που ανέλαβε τα ηνία του φύλλου ο στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη ∆ραγασάκη, δηµοσιογράφος Μπάµπης Παπαδάκης, έχει µετατραπεί σε ένα σκληρά ΣΥΡΙΖΑϊκό έντυπο.

Η εξέλιξη αυτή έχει ενοχλήσει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, γνωρίζοντας τις παρασκηνιακές επαφές του κ. Φώτη Μπόµπολα µε το Μέγαρο Μαξίµου και συγκεκριµένα µε τους κυρίους Γιάννη ∆ραγασάκη και Νίκο Παππά, αρνείται κάθε επαφή µε τον εκδότη του «Εθνους». Σε όλη αυτή τη σωρευµένη ενόχληση ήρθε να προστεθεί η δηµόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον κ. Ιβάν Σαββίδη για τον «Πήγασο», η οποία συνοδευόταν από την πολιτική εκτίµηση ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Ανεξάρτητα όµως από τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Ν.∆. φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιοδήποτε deal ανάµεσα στον Μπόµπολα και τον Σαββίδη που θα γίνει µε όρους που θα ζηµιώνουν τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τους Ελληνες πολίτες. Το µήνυµα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα σκληρό: «Θα πάνε φυλακή όποιοι διανοηθούν να υπογράψουν “κούρεµα” των υποχρεώσεων του “Πήγασου” µόνο και µόνο για να εξυπηρετήσουν την επιθυµία των Τσίπρα Καµµένου για να γίνει καναλάρχης ο Ιβάν».

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός της Ν.∆. που έλεγαν ότι αποτελεί κοινωνική πρόκληση να επιδιώκεις το «κούρεµα» των δανείων του µεγαλύτερου Ελληνα κατασκευαστή. Η σκληρή στάση και τα ξεκάθαρα µηνύµατα του κ. Μητσοτάκη είναι αλήθεια ότι προβληµάτισαν την πλευρά Μπόµπολα, η οποία άρχισε να συνειδητοποιεί την επικινδυνότητα που ενέχει για το µέλλον ο σφικτός εναγκαλισµός της µε την κυβέρνηση της Αριστεράς. Με απλά λόγια, ο εκδότης του «Εθνους», µετά την ξεκάθαρη αντίδραση της Ν.∆., κατάλαβε ότι η ιστορία µε τον Ιβάν µπορεί να αποτελέσει την απαρχή µιας σειράς από αποκαλύψεις που σχετίζονται µε την εν γένει επιχειρηµατική δραστηριότητα της οικογένειάς του (όχι µόνο για τον Φώτη Μπόµπολα, αλλά και για τον αδερφό του, Λεωνίδα). Πάντως, εκείνο που έχει εξαιρετικά µεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει οποιαδήποτε διάθεση συζήτησης µε τον κ. Φώτη Μπόµπολα από τη στιγµή που υπάρχει στο τραπέζι το όνοµα «Ιβάν Σαββίδης». Και, επειδή τα Μέσα του «Πήγασου» έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που η Ν.∆. υστερούσε στις δηµοσκοπήσεις, σήµερα, που καταγράφει προβάδισµα 15 και 17 µονάδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την εξεύρεση συµβιβαστικής λύσης. Απεναντίας, ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και δύο υψηλόβαθµα στελέχη της Ν.∆., που είχαν την ευκαιρία να συνοµιλήσουν µε τον κ. Φώτη Μπόµπολα, φρόντισαν να του ξεκαθαρίσουν ότι «αν βάλει χρήµατα στην επιχείρησή του, κανείς δεν µπορεί να ανακόψει τη µακρόχρονη εκδοτική δραστηριότητα του “Πήγασου”. Το πρόβληµα ανακύπτει όταν η πλευρά Μπόµπολα αρνείται να ρίξει ζεστό χρήµα, περιφέροντας την ίδια ώρα σε τράπεζες και σύστηµα ως λύση σωτηρίας τον επιχειρηµατία κ. Ιβάν Σαββίδη». Οσοι γνωρίζουν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι, µετά και τα όσα διαδραµατίστηκαν κατά τις προηγούµενες ηµέρες, δεν θα επιτρέψει σε καµία περίπτωση να υπάρξει είσοδος Σαββίδη στον «Πήγασο», αφού προηγουµένως έχει γίνει «κούρεµα» στα δάνεια του κ. Μπόµπολα. Στις 6 Μαΐου, στον «Πολιτικό Καφέ» του «Secret» ο εκδότης των «Π», Γ. Κουρτάκης, αποκάλυψε την άρνηση των τραπεζών στο deal Μπόμπολα-Σαββίδη.

Tα δημοσιεύματα του «Secret» στις σελίδες των Media με ημερομηνίες 22 και 28 Απριλίου, στα οποία αναφέρονταν οι συζητήσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον Φώτη Μπόμπολα . τελέσει την απαρχή µιας σειράς από αποκαλύψεις που σχετίζονται µε την εν γένει επιχειρηµατική δραστηριόνως έχει γίνει «κούρεµα» στα δάνεια του κ. Μπόµπολα          

«Κούρεµα» µε έξοδο Φώτη συζητούν (τώρα) οι τράπεζες

  ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ βρίσκεται η διάσωση του «Πήγασου», παρά την πρόταση Σαββίδη, καθώς, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, οι τράπεζες διεµήνυσαν προς τον εκδότη του οµίλου, Φώτη Μπόµπολα, ότι µπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει δεκτή η πρόταση του µεγαλοµετόχου του ΠΑΟΚ, αλλά δεν µπορεί να γίνει αποδεκτό η οικογένεια Μπόµπολα να κατέχει ποσοστό µεγαλύτερο του 10% στην εταιρεία που θα λειτουργήσει την επόµενη ηµέρα. Ουσιαστικά πρόκειται για απόρριψη της πρότασης Σαββίδη, όχι ως προς το οικονοµικό σκέλος, αλλά ως προς αυτό που προέβλεπε ότι η οικογένεια Μπόµπολα µετά την υλοποίηση της συµφωνίας θα κατέχει το 40% της εταιρείας και θα έχει λόγο στο management και ο όµιλος Σαββίδη θα αποκτήσει ποσοστό 51%. Η σκλήρυνση της στάσης των τραπεζών δεν είναι άσχετη του γεγονότος ότι η ίδια πολιτική έχει ακολουθηθεί και στη διάσωση άλλων επιχειρήσεων που έχουν προβλήµατα ανάλογα µε αυτά του «Πήγασου».

Ετσι, οι τράπεζες θεωρούν ότι, αν κάνουν εξαίρεση για τον «Πήγασο», τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα υπάρχει σωρεία αιτηµάτων ίδιας αντιµετώπισης και από άλλες επιχειρήσεις, µε συνέπεια να επιβραβεύονται επιχειρηµατίες που δεν υποστήριξαν τις επιχειρήσεις τους. Η οικογένεια Μπόµπολα βεβαίως έχει ακόµα µία επιλογή: να βάλει λουκέτο στον «Πήγασο». Οµως, και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες έχουν στείλει µήνυµα ότι θα πρέπει να αναληφθούν και οι ανάλογες ευθύνες ώστε το «λουκέτο» να είναι οµαλό, για να µην αναγκαστούν να κινηθούν επιθετικά κατά του συνόλου των επιχειρήσεων της οικογένειας Μπόµπολα. Εν τω µεταξύ, ο Φώτης Μπόµπολας µε τις πρακτικές που ακολουθεί έχει αρχίσει να προκαλεί σύγχυση για τις επιδιώξεις του. Ειδικότερα, η µη τήρηση των υπεσχηµένων για καταβολή ενός µισθού, από τους τέσσερις οφειλόµενους, την προηγούµενη Τρίτη προκάλεσε την αντίδραση των εργαζοµένων, οι οποίοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέµπτη. Παρά το γεγονός ότι την Τρίτη το βράδυ κύκλοι του Φώτη Μπόµπολα έκαναν λόγο για δικαστική προσφυγή, αυτό δεν έγινε, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Μπόµπολας πόνταρε στην αναστολή της απεργίας για να αποφύγει την πληρωµή. Ωστόσο, οι ενώσεις των εργαζοµένων προκήρυξαν νέα απεργία, που λήγει αύριο το πρωί, και προγραµµάτισαν νέα Γενική Συνέλευση για τη ∆ευτέρα, επιχειρώντας µε τον τρόπο αυτόν να µην κυκλοφορήσουν οι εφηµερίδες του Σαββατοκύριακου.

Η εξέλιξη αυτή µπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήµατα στον όµιλο, καθώς, αν αποκτήσει διαρκή χαρακτηριστικά, θα έχει ως συνέπεια την απαξίωση και την κατάρρευση. Αυτό είναι σαφές ότι δεν το επιθυµούν οι τράπεζες, δεδοµένου ότι η πρόταση Σαββίδη περιλαµβάνει την κάλυψη δανείων 70 εκατ. ευρώ (κούρεµα 100 εκατ. ευρώ χωρίς την «Ιριδα», στην οποία ο «Πήγασος» έχει 50% και την ενοποιεί µε τη µέθοδο της καθαρής θέσης) και εκχώρηση όλων των ακινήτων του οµίλου, ενώ σε περίπτωση κατάρρευσης τα έσοδα θα είναι ελάχιστα. Μπροστά στο ενδεχόµενο της κατάρρευσης, οι τράπεζες εξετάζουν και την πιθανότητα υπαγωγής της εταιρείας σε ειδική διαχείριση, κατά το πρότυπο του ∆ΟΛ, αλλά αυτό θα σηµαίνει ότι, πλην των ακινήτων, τα έσοδα θα είναι πενιχρά και, πάντως, πολύ λιγότερα από την πρόταση Σαββίδη.  

Ν.∆.: ∆εν θα ανεχθούµε χαριστική εξαγορά

  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αξία έχει το περιεχόµενο της αιχµηρής ανακοίνωσης που εξέδωσε το απόγευµα της προηγούµενης Παρασκευής το γραφείο Τύπου της Ν.∆. αναφορικά µε το φηµολογούµενο deal Μπόµπολα Σαββίδη. «Με αφορµή δηµοσιεύµατα που αφορούν τις συζητήσεις για την εξαγορά εκδοτικών συγκροτηµάτων, ξεκαθαρίζουµε ότι υποχρέωση όλων, δηλαδή των τραπεζών, των επιχειρηµατιών και των επενδυτών, είναι η τήρηση της νοµιµότητας και των κανόνων διαφάνειας, προκειµένου να µη ζηµιωθούν οι Ελληνες φορολογούµενοι. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συµφωνία επιτρέπει την παραµονή των παλαιών µετόχων στο νέο διοικητικό σχήµα και συνοδεύεται µε διαγραφή µεγάλου µέρους των δανείων της επιχείρησης µε αδιαφανή τρόπο δεν µπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή», αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.∆. και συνεχίζει ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «δεν πρόκειται να ανεχθεί καµία συµφωνία που θα στρεβλώνει το επιχειρηµατικό περιβάλλον και θα ζηµιώνει τα συµφέροντα του ∆ηµοσίου και εποµένως του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι και θα παραµείνει κράτος ∆ικαίου. Οι επίµονες προσπάθειες της κυβέρνησης να οικοδοµήσει το δικό της σύστηµα διαπλοκής, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, θα πέσει και αυτήν τη φορά στο κενό».