Την πρόκληση επεισοδίου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα τον Ιούνιο όταν θα αρχίσουν οι διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου φοβάται το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
"Η εκτίμηση είναι πως πιθανολογούμε και περιμένουμε να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων τον Ιούνιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total.Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν οι Τούρκοι στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο Barbaros" δήλωσε κορυφαία πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Η ίδια πηγή αναφερόμενη στην προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο καθησύχασε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. "Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά" είπε. Το καλό για την ελληνική πλευρά είναι ότι και η ΝΑΤΟικη δύναμη που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των ΝΑΤΟικών δυνάμενων.

Υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ είπε ότι η χώρα έχει αυξήσει τα επίπεδα στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά και από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%.

Αναφερόμενη στην τουρκική πλευρά η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι έμπειροι Τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί ή εκδιωχθεί και τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν «πιτσιρικάδες» «φοβισμένοι» με «ελάχιστη πείρα». Αναφέρθηκε μάλιστα ως παράδειγμα χθεσινό περιστατικό όπου τουρικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17.000 πόδια. Οι Έλληνες πιλοτοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των ελλήνων και έριξαν “fler” (αντίμετρα καπνού-θερμότητας)