Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φτάνοντας στα Κατεχόμενα το απόγευμα της Δευτέρας και κατόπιν της συναντήσεώς του με τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, ανέφερε πως «επιταχύνθηκε η διπλωματική κινητικότητα ενόψει της άτυπης 5 + 1 συνάντησης για το Κυπριακό, την οποία η τουρκική πλευρά πρότεινε». 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην πανδημία λέγοντας ότι έχουν ήδη δώσει 40.000 δόσεις στο ψευδοκράτος και μόλις η Τουρκία παραλάβει κι άλλα εμβόλια, θα δώσουν κι άλλα «στην θυγατέρα πατρίδα».

Ακόμη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως «εμείς προτείναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει και στην Γενεύη», υπογραμμίζοντας πως αυτή η επίσκεψή αποσκοπεί στον καθορισμό κοινής γραμμής με Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στόχος επίσης, κατά τα λεγόμενά του, είναι με την επίσκεψή του να εκδήλωση τη στήριξη της Τουρκίας στη νέα "κυβέρνηση".

Ο Σανέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ιστορικός δεσμός «μητέρας – θυγατέρας» δεν γίνεται να σπάσει καθώς οι Τουρκοκύπριοι «ένα μέρος του τουρκικού έθνους». Θα συνεχίσουν,ανέφερε, από κοινού με την Τουρκία να ενεργούν, ιδιαίτερα στο κομμάτι της «γαλάζιας πατρίδας» στην περιοχή. Για το Κυπριακό τόνισε ότι ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση είναι ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας «οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλησαν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και πως είναι το πιο παλιό άλυτο πρόβλημα ενώπιον του ΟΗΕ».

Η πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τους όρους των Ηνωμένων Εθνών, και οι έξι παράμετροι που αφορούν την διοίκηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις, δεν έγιναν ποτέ αποδεκτοί, συνέχισε ο Σανέρ και τώρα ήρθε η ώρα «να περάσουμε σε μια διαφορετική διαχείριση». Κατά τον Ερσαν Σανέρ πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση. Το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η λύση δύο κρατών, την οποία από κοινού με την Τουρκία θα δουν πώς μπορούν να υπερασπιστούν.