Για ένα καυτό δίμηνο, τουλάχιστον έως το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος στην Τουρκία, ετοιμάζεται η Αθήνα, με τη Άγκυρα να κλιμακώνει συνεχώς την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμη και σε ακραίες προκλήσεις.  

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να αγνοεί ουσιαστικά στοιχεία της τουρκικής προκλητικότητας και των διεκδικήσεων με την ρητορική των “γκρίζων ζωνών”, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο από την Αγκυρα. Σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο εξ αιτίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ουσιαστικοί παράγοντες που προκαλούν τριβές είναι αφενός η απόφαση του Αρείου Πάγου να χορηγηθεί άσυλο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και στην νέα τροπή της υπόθεσης με την εμφάνιση δυο κομάντος οι οποίοι – όπως λέγεται – συμμετείχαν στην ομάδα που θα επιχειρούσε να δολοφονήσουν τον Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος.  

Παράλληλα η Τουρκία επαναφέρει την ατζέντα των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, συνδυάζοντας τη ρητορική περί γκρίζων ζωνών με δυναμικές ενέργειες, τόσο στο αέρα με πτήσεις οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών, όσο και στη θάλασσα με τις βολές της τουρκικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και την “έξοδο” του ωκεανογραφικού Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο.   Ο προσεταιρισμός των ψήφων των “γκρίζων λύκων” στο επερχόμενο δημοψήφισμα είναι ο ένας λόγος που ο Ερντογάν προσφεύγει στην ένταση με την Ελλάδα, όχι όμως ο μοναδικός. Η Αγκυρα έχει σοβαρά ανοικτά διαπραγματευτικά μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες η οποία έχει βαλτώσει εδώ και 5 μήνες, αλλά και η επιτάχυνση των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης.    

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο “πόλεμος” δηλώσεων ανάμεσα στον τουρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφενός και τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο αφετέρου.   Μετά την επιθετική ρητορική της Τουρκίας για τα Ιμια και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ιμια θα μπορούσαμε να το κάνουμε» και την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ Τσαβούσογλου επανέρχεται, αυτήν την φορά εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού αμύνης Πάνου Καμένου.   Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ Τσαβούσογλου επιτίθεται στον υπουργό εθνικής άμυνας χαρακτηρίζοντας τον κακομαθημένο παιδί κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι η αιτία της επιδείνωσης στις σχέσεις των δύο χωρών.