Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα εξαπολύει η Αξιωματική Αντιπολίτευση με αφορμή το “πράσινο φως” των Βρυξελλών για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Την κατηγορεί ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται “από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες”. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται όμως να απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.


Στελέχη της ΝΔ από χθες άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής. Θεωρούν ότι αν κλείσει η συμφωνία, η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο. Επομένως η ΝΔ δεν μπορεί να έχει στην ημερήσια ατζέντα της το αίτημα των πρόωρων εκλογών, όπως επισημαίνουν, και μάλιστα τη στιγμή που ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν και οι δανειστές ότι δεν θα ήθελαν να αρχίσει, με ανοιχτό το ελληνικό θέμα, ο εκλογικός κύκλος (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).

Το ηγετικό επιτελείο του Μοσχάτου ήδη δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι το σκληρό ροκ θα συνεχιστεί. “Αν έκλεινε η συμφωνία από τον Φεβρουάριο του 2016 οι δανειστές δεν θα απαιτούσαν τόσο σκληρά μέτρα” είναι η θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ αναμένει την τελική συμφωνία – το περιεχόμενο και τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί. Προεξοφλεί, όμως, ότι το success story που άρχισε από χθες να παρουσιάζει η κυβέρνηση θα ξεφουσκώσει και γρήγορα οι πολίτες θα νοιώσουν τα νέα μέτρα (μείωση αφορολόγητου, νέες παρεμβάσεις σε συντάξεις και εργασιακά). «Άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό” ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο τύπου της ΝΔ μετά το Eurogroup. “Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς τελική συμφωνία” συνέχισε. “Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Ολα παραπέμπονται για το μέλλον. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα την ώρα που η οικονομία βουλιάζει.” Ταυτόχρονα θέτει θέμα για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
“Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση” τονίζει η ΝΔ. “Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες».