Κομματικές πηγές κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ ότι έχασε τους εθνικούς στόχους που έβαλε και αφήνουν αιχμές ότι "οι Τσίπρας και Τσακαλώτος πέρασαν για μια φορά ακόμη κάτω από τον πήχη".

Η Πειραιώς επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ψήφισε ένα τέταρτο μνημόνιο με νέα μέτρα περίπου 5 δις ευρώ για να πάρει μια δόση, περίπου 10 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,4 δισ. ευρώ θα επιστραφούν στους δανειστές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που έχει η χώρα τον Ιούλιο και οι οποίες αν δεν καταβάλλονταν θα σημειωνόταν πιστωτικό γεγονός. Τα υπόλοιπα 2,5 - 3 δισ. ευρώ, θς διατεθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες πλέον έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να παίρνει πίσω τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά. Το αποτέλεσμα είναι να έχει πριμοδοτήσει μέχρι τώρα τους δανειστές με 6-7 δις ευρώ που έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα. «Θα πάρουν δάνειο 10 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα - αν τα πάρουν κι αυτά γιατί θα πρέπει να περιμένουμε το Eurogroup- και θα το παρουσιάσουν ως ένα ακόμη success story» τόνισε κομματική πηγή στα Parapolitika.gr.

Η Πειραιώς μιλάει για μια ακόμη «σκληρή διαπραγμάτευση» που οδήγησε σε νέα αποτυχία. Χρεώνει στο Μαξίμου κακή πολιτική εκτίμηση και για την κίνηση του να σπαταλήσει πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο για μια λύση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές αντί να ρίξει το βάρος του σε άλλου είδους πιο ρεαλιστικές διεκδικήσεις. Μέχρι και χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριζε ότι ήταν το καλύτερο τάιμινγκ για να θέσει το θέμα του χρέους. «Τώρα αναζητάει σωσίβιο σε διατυπώσεις που θα σώζουν κάπως τα προσχήματα» σχολίασε πρώην υπουργός της ΝΔ.

«Ο ελληνικός λαός έχει δει τόσες οβιδιακές μεταμορφώσεις και τόσους λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα, που δυσκολεύεται να πιστέψει πλέον οτιδήποτε λέει» ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ μετά το υπουργικό συμβούλιο. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τσίπρας – Καμμένος και οι βουλευτές τους ψήφισαν ένα τέταρτο Μνημόνιο, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων».