Ξεκάθαρο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση έστειλε από τη βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης : “Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης  θα διευκολύνει  τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά. Σε ότι ακολουθεί, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστήριξε ότι το 2016 οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατέγραψαν σωρευτική καθαρή εισροή κάτι όμως το οποίο δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων του 2017. “Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της αβεβαιότητας που συνδέεται με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης” είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: “Αποτελεί ευθύνη όλων μας να εργασθούμε για την ταχεία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ευρύτερη καταθετική βάση ώστε να είναι εφικτή η άρση του συνόλου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων”.