Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει τρεις επιλογές την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δανειστές βρίσκεται στα ύψη, καθώς από τη μια πλευρά το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη επώδυνων μέτρων, και από την άλλη βρίσκεται η Γερμανία η οποία αρνείται κάθε συζήτηση για το χρέος καθώς ο κρίσιμος γύρος εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα λοιπόν με την WSJ, στη σκακιέρα του πρωθυπουργού, βρίσκονται ο συμβιβασμός με τους δανειστές, η αντίσταση στις πιέσεις και τέλος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Συμβιβασμός με τους δανειστές και αποδοχή σκληρών μέτρων

Το δημοσίευμα τονίζει ότι πρώτη επιλογή είναι η αποδοχή των σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση που ζητά το ΔΝΤ και μάλιστα γρήγορα των σκληρών έξτρα μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία δεν θα μπορεί να αρνηθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενώ μια λεπτομερής καταγραφή των μέτρων για μετά το 2018 θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αβεβαιότητα θα εκλείψει και θα δοθεί η ευκαιρία για ανάκαμψη. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει την υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, στα αρνητικά αυτής της επιλογής, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ρισκάρει να υποχωρήσει πρώτα στις απαιτήσεις των πιστωτών και έπειτα να πείσει το κουρασμένο κοινοβούλιο να ακολουθήσει, χωρίς ξεκάθαρα ανταλλάγματα.

Αντίσταση στις πιέσεις των δανειστών

Η δεύτερη επιλογή του πρωθυπουργού είναι ότι μπορεί να αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ζητώντας ηπιότερες πολιτικές, με τη βοήθεια της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και το καλοκαίρι, οπότε και λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής του χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα έμενε με αυτήν μόνο την επιλογή. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, καθώς με την Ευρώπη σε ρυθμό εκλογών, το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς θα είχε εξανεμιστεί.

Πρόωρη προσφυγή σε εκλογές

Η τρίτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να είναι η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να κηρύξει εκλογές, οι οποίες όμως θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης, για αυτό και αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση. Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είχε ενώπιον της τις ίδιες επιλογές και θα καλούνταν επίσης να προβεί στον επίπονο συμβιβασμό άμεσα.