Στη Βουλή έφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κατά του ΕΟΠΥΥ για την απαράδεκτη αντιμετώπιση των καρκινοπαθών καθώς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον καλεί να ξεκαθαρίσει αν εγκρίνει ο ίδιος την προσθήκη της προϋπόθεσης του «προσδόκιμου επιβίωσης» για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς.

"Είναι φανερό ότι η απαράδεκτη αυτή απαίτηση της επιτροπής έγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, θίγει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς τους. Φέρνει τον γιατρό στην δύσκολη - επιστημονικά και ηθικά θέση - να κάνει "εκτίμηση" του χρόνου ζωής που υπολείπεται στον ασθενή του, προσδίδοντάς του μαντικές ικανότητες, την ίδια στιγμή που υποβάλλει τον ήδη βεβαρυμμένο, ψυχολογικά και σωματικά, ασθενή σε μια νέα δοκιμασία, μέσα από την οποία φαίνεται ότι θα πληροφορηθεί και πόσος χρόνος ζωής του απομένει. (...)Είναι τουλάχιστον τραγικό να συνδέεται η έγκριση χορήγησης του φαρμάκου ενός καρκινοπαθούς ή βαρέως πάσχοντος ασθενούς με το εύρος του προσδόκιμου επιβίωσης του" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμάτης κάνοντας λόγο για ανήθικη συμπεριφορά.

Καταλήγοντας ερωτά τον κ. Πολάκη αν συμφωνεί με την παραπάνω πρακτική και τι προτίθεται να πράξει για να απαλειφτεί άμεσα η απάνθρωπη αυτή απαίτηση που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, "στραγγαλίζει" την ελπίδα χιλιάδων ασθενών και δημιουργεί προβλήματα ηθικής στους θεράποντες ιατρούς τους.