Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για αποκάλυψη του τριγώνου της διαπλοκής βάζοντας στο στόχαστρο Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει πως η μόνη διαπλοκή που αποκαλύφθηκε είναι η διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης με τη σύσταση της εξεταστικής δεν ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά ο εκβιασμός των τραπεζικών στελεχών και ο έλεγχος του πολιτειακού και μιντιακού τοπίου. Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι όσον αφορά στα δάνεια των κομμάτων, όλα τα κόμματα μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε με τους ίδιους ακριβώς όρους δηλαδή την εκχώριση μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων ενώ όσον αφορά στα δάνεια των ΜΜΕ δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για χορήγηση δανείων προς αυτά ενώ και η έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε δάνεια ΜΜΕ είναι χαμηλότερη από άλλους τομείς καταρρίπτονταςτον όρο θαλασσοδάνεια.

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η εξεταστική εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “   -Προέκυψε ότι  ο εκ των βασικών μετόχων της Αυγής είναι εταιρεία καταπίστευμα του εξωτερικού της οποίας την προέλευση των χρημάτων η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να αποκαλύψει. Με δεδομένο ότι η ΑΥΓΗ ανήκει κατά πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ άρα μιλάμε για έμμεση χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ Προέκυψε η επιστολή Τσίπρα με την οποία ζητά από τραπεζικά στελέχη να προβούν σε κατά παράβαση διαδικασιών δανειοδότηση του κόμματός του -προέκυψε ότι αν η εφημερίδα ΑΥΓΗ δεν πάει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση -προέκυψε  κούρεμα της ΑΥΓΗΣ υπό αδιαφανείς διαδικασίες -προέκυψε κούρεμα του πολιτικού προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Ενωμένης Αριστεράς σε ποσοστό 60% -προέκυψε ότι το κτήριο της  Κουνουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο, χωρίς να γίνει γνωστό αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι. Προκαλεί έκπληξη η αναφορά πλειοψηφίας ότι το ακίνητο Κουμουνδούρου προσφέρθηκε ως περαιτέρω εξασφάλιση αλλά δεν ζητήθηκε από την τράπεζα προσημείωση. Γιατί αυτή η προνομιακή αντιμετώπιση από πλευράς της Εθνικής; Είτε καλύπτει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι προβληματικό το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πρέπει να εξεταστούν οι τίτλοι και οι ευθύνες του υποθηκοφύλακα -Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβεί σε τριπλή εκχώρηση κρατικής επιχορήγησης του ίδιου έτους για να λάβει δάνειο   Λίγη ώρα νωρίτερα ο Πρόεδρος της εξεταστικής Δημήτρης Μπαλωμενάκης επεσήμανε ότι βασικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση της εξεταστικής ήταν το ξερίζωμα της διαπλοκής και προκάλεσε αίσθηση βάζοντας στο στόχαστρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ως υπαιτίους για τον εκτροχιασμό στα οικονομικά των κομμάτων . “Στην αρχή της κρίσης, το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς είχε μόλις αναλάβει την ηγεσία της Ν.Δ και ο Γιώργος Παπανδρέου  την πρωθυπουργία. Υπήρχε ακόμα περιθώριο για σώφρονα διαχείριση.

Αντ’αυτού οι ηγεσίες διάλεξαν δρόμο στάσης πληρωμών. Ο νομοθέτης νομοθέτησε ότι δεν οφείλει να πληρώνει τα χρέη. Αυτό είναι πρωτάκουστο” είπε ο κ. Μπαλωμενάκης. Ο πρόεδρος της εξεταστικής υποστήριξε ότι από τις εργασίες της εξεταστικής αποδείχθηκαν τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της πλαστογραφίας για τραπεζικά στελέχη με παράλληλη ηθική αυτουργία  των ωφεληθέντων. “Μέχρι να αρχίσει η εξεταστική τις λεπτομέρειες όσων γίνονταν τις γνώριζαν λίγοι. Ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων . Οι ηγεσίες των κομμάτων με εκτελεστικά όργανα τους υπευθύνους για τα οικονομικά, διοικητές και μεγαλοστελέχη τραπεζών, εκδότες, διευθυντές και έμπιστα στελέχη ΜΜΕ. Σκανδαλώδεις δανεισμοί χωρίς τραπεζικά κριτήρια με παραβίαση τραπεζικών όρων.

Ο κατά παράβαση υπερδανεισμός λειτούργησε ως ο συνδετικός κρίκος του τριγώνου της διαπλοκής. Η παραβατική δανειοδότηση όχι απλώς εξακολούθησε να υπάρχει στα χρόνια της κρίσης αλλά τότε έγιναν οι σοβαρότερες παραβίασεις” είπε ο κ. Μπαλωμενάκης δείχνοντας ότι η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη στην οποία διαβιβάστηκε το πόρισμα. Ο Αντιπρόεδρος της εξεταστικής Δημήτρης Καμμένος παραδέχθηκε ότι ήταν πολύ δύσκολο για την επιτροπή να αποδείξει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ώστε να προχωρήσει σε προανακριτική όμως η αξία του πορίσματος είναι τεράστια και αποτελεί παρακαταθήκη. “Λόγοι αξιοπρέπειας μου επέβαλαν να κάνω την παρατήρηση για την αλλαγή που έγινε σε συγκεκριμένη παράγραφο” είπε ο κ. Καμμένος επιμένοντας στα περί αόρατου χεριού που παρενέβη στο πόρισμα.  

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο απόγευμα οπότε και θα ανοίξει ο κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών με την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη να αναμένεται λίγο μετά τις 17:30 ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος υποστήριξε ότι τα δάνεια Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούσαν τους προεκλογικούς τους αγώνες. "Πλήρωναν αεροπλάνα, βαπόρια, πλαστικές σημαίες και πανό.Οι εκλογές της τελευταίας δεκαετίας έγιναν με δανεικά κι αγύριστα" είπε.