Εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων.

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προσθέσει την περασμένη Παρασκευή στο κείμενο του πορίσματος νέο κεφάλαιο το οποίο αφορά σε υπόθεση του εκδότη της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” Θέμου Αναστασιάδη, άσχετη με το αντικείμενο της επιτροπής ζητώντας μάλιστα περαιτέρω δικαστική διερεύνηση προκάλεσε την οργή του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου: “Επιχειρείτε να ντύσετε με κοινοβουλευτικό μανδύα τους εκβιασμούς στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα” είπε ο κ. Λοβέρδος αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος άλλος έχει βάλει το χέρι του στο πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση σίγουρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας σε βάρος του Θέμου Αναστασιάδη από του βήματος της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Μπαλωμενάκης πράγματι το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε η καταγγελόμενη από τον κ. Λοβέρδο πρόσθεση του σχετικού κειμένου για τον κ. Αναστασιάδη όμως αυτό έγινε πριν από τη διανομή του κειμένου και ο κ. Λοβέρδος όφειλε να το είχε πληροφορηθεί.

Στην εισήγησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας έκανε λόγο για πάρτι με θόρυβο το οποίο γινόταν επί χρόνια και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι υπεύθυνοι εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδας να μην έχουν δει τίποτα και να επιτρέπουν το πάρτι και τη φούσκα.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ Νότης Μηταράκης δικαιολόγησε την κατάθεση πορισματικής θέσης από τη Ν.Δ με το επιχείρημα ότι αν και συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες Υπουργών η Ν.Δ διατυπώνει ξεχωριστή γνώμη γιατί υπάρχει διαφορετική νομική αντιμετώπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία διαστρέβλωσε τα γεγονότα. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι το μόνο τρίγωνο διαπλοκής που προέκυψε αφορούσε στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αναφορά στην οφσόρ της εφημερίδας ΑΥΓΗ, στην επιστολή Τσίπρα σε τράπεζα ζητώντας ευνοϊκή μεταχείριση για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και στο κούρεμα χρέους στους πολιτικούς προγόνους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος τέλος στην υπόθεση του Κήρυκα Χανίων ο κ. Μηταράκης είπε ότι στο πόρισμα της ΤτΕ αναφέρεται ότι τα εν λόγω δάνεια όχι μόνο είναι ενήμερα, αλλά καλύπτονται από εγγυήσεις και προσωπικές και εμπράγματες. “Ήταν ένα δάνειο στο οποίο σε κανένα σημείο δεν κινδύνευσε η τράπεζα να χάσει την οφειλή της” είπε.