Του Γιώργου Σαρρή

georgesarris@yahoo.gr

Σημαντικές κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες μετακύλησε το 2016 στο 2017. Υποτίθεται ότι βάσει του προγραμματισμού που είχε γίνει, θα έπρεπε μια σειρά από θέματα να είχαν κλείσει πολύ πριν τον παρελθόντα Δεκέμβριο, αλλά αυτό δεν συνέβη. Μνημονιακά σχέδια νόμου δεν έχουν ακόμη κατατεθεί και περιμένουν τη σειρά τους για να τεθούν προς συζήτηση μετά των Φώτων, ο περιορισμός της διαδικασίας του κατεπείγοντος στην επιψήφιση νομοσχεδίων από την άλλη πλευρά αποτέλεσε όνειρο απατηλό παρά τις υποσχέσεις ότι αυτό θα σταμάταγε ενώ και ο περιορισμός του καπνίσματος στους χώρους του επονομαζόμενου ναού της Δημοκρατίας που είχε εξαγγελθεί, παρέμεινε κενό γράμμα αφού δεν φαίνεται να υπήρξε πραγματική διάθεση καταπολέμησης του φαινομένου εντός του 2016.
Επίσης, από τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε υποσχεθεί να βάλει τάξη στο νομοθετικό έργο, προαναγγέλλοντας πως κάθε μήνα θα έρχεται και ένα νομοσχέδιο – σκούπα στο Κοινοβούλιο, στο οποίο θα συσσωρεύονται όλες οι τροπολογίες. Πέρασαν εννέα μήνες από τότε και το νομοσχέδιο – σκούπα ακόμη το περιμένουμε…
Όχι απλώς δεν συνέβη, αλλά στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο παρατηρείται το φαινόμενο της εισαγωγής προς ψήφιση άσχετων τροπολογιών ακόμη και σε Κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων, που ο Κανονισμός της Βουλής το απαγορεύει ρητά. Ούτως ή άλλως οι κυρώσεις διεθνώς συμβάσεων πραγματοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, αφού κανονικά το λόγο παίρνουν μονάχα όσοι βουλευτές διαφωνούν – που συνήθως είναι από ελάχιστοι έως και κανένας.
Παράλληλα υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες πέρασαν στο 2017. Υποτίθεται ότι από τις αρχές του φθινοπώρου θα ετίθετο προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Συν τοις άλλοις, από πέρυσι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί και το πόρισμα της επιτροπής που διερευνά τον τρόπο δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις τράπεζες. Ο κατάλογος των μαρτύρων προς στιγμήν αυξήθηκε, με αποτέλεσμα το πόρισμα να αναμένεται τώρα περί τα μέσα Ιανουαρίου. Η μάλλον για να ακριβολογούμε τα πορίσματα, αφού για μια ακόμη φορά κάθε κόμμα αναμένεται να εκδώσει το δικό του κατά το δοκούν και σύμφωνα με το πολιτικό του συμφέρον. Υπήρχε όμως και μια ακόμη εκκρεμότητα, αυτή της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των πολιτικών για την οικονομική χρήση των ετών 2013 και 2014, αλλά αυτή έκλεισε μιας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε αιφνιδιαστικά το «πράσινο» φως ώστε να αναρτηθούν στο διαδίκτυο στις 28 Δεκεμβρίου. Πολλοί βέβαια λένε ότι η επιλογή της εν λόγω χρονικής συγκυρίας προκαλεί ερωτηματικά μιας και οι εργασίες της Βουλής έχουν ανασταλεί λόγω εορτών. Ενδεχομένως να έγινε ούτως ώστε να ξεφύγει επικοινωνιακά η κυβέρνηση από το δυσμενές κλίμα που δημιούργησε η επιστολή μετάνοιας και συμμόρφωσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, αν και κάτι τέτοιο το διαψεύδει ο κ. Βούτσης, υποσχόμενος παράλληλα ότι σύντομα θα μάθουμε και τα πόθεν έσχες του 2015.