Η Δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα. Θέλει υπομονή, μέθοδο και κουλτούρα για να την αποδεχθεί κανείς και για να την υπηρετήσει. Αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες: ένα κόμμα με πρόγραμμα και πρόεδρο έτοιμο να κυβερνήσει και μια κυβέρνηση με ανθρώπους που αποδεδειγμένα κάνουν κακό στη χώρα, με πράξεις και με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις.

Οι προτροπές της Νέας Δημοκρατίας, «Φύγετε» και «Παραιτηθείτε», δεν έπιασαν τόπο. Το αυτί των κυβερνώντων δεν ίδρωσε και πλέον οι εναλλακτικές είναι τρεις: είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο, αφού η εξουσία είναι γλυκιά-, είτε θα απολέσει την πλειοψηφία -μια διαδικασία που μπορεί να αποβεί μοιραία-, είτε τις εκλογές θα τις επιβάλει ο λαός. Και σε αυτή την τελευταία εναλλακτική πρέπει να επενδύσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να οικοδομήσει ξανά σε στέρεα θεμέλια τη σχέση της με τον λαό. Οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή είναι πολύ καλές, αλλά δυστυχώς σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δεν λένε απολύτως τίποτα. Είναι εκείνοι που κάθε φορά που βλέπουν πολιτικούς γυρίζουν την πλάτη τους και σε κάθε δημοσκόπηση δηλώνουν αναποφάσιστοι και ΔΞ/ΔΑ. Σε όλους αυτούς οφείλουν να απευθυνθούν οι εκπρόσωποί τους στο Κοινοβούλιο. Οι φωτογραφίες με βουλευτές που κάνουν περιοδεία στην περιφέρεια είναι ελπιδοφόρες. Δεν φτάνουν όμως. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματικούς χώρους. Οι συνδικαλιστές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν βήματα πιο γρήγορα από τη φθορά και να δικαιώσουν τον ρόλο τους. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΟΝΝΕΔ. Να κερδίσει ξανά τη νεολαία της χώρας που στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκε. Στόχος είναι οι αριθμοί, τα στοιχεία και τα καλά υπολογισμένα δεδομένα του προγράμματος που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν στους απλούς πολίτες και να προκαλέσουν τη γόνιμη αναταραχή, που θα ξεβολέψει την κυβέρνηση από τις καρέκλες της και θα φέρει εκλογές. Εκλογές επιβεβλημένες από το κοινωνικό σύνολο. Πλέον, η λογική του ώριμου φρούτου, που μπορεί να βολεύει παραδοσιακά την αντιπολίτευση, εκτός από ανεπαρκής, είναι και καταστροφική για τη χώρα. Οσο το «φρούτο» της προοπτικής διακυβέρνησης ωριμάζει τόσο η χώρα βυθίζεται περισσότερο, παίρνοντας μαζί της την κοινωνία, την οικονομία και τις αξίες του ελληνικού λαού. Οταν το «φρούτο» λοιπόν θα φαίνεται ώριμο, η χώρα θα είναι ρημαγμένη από τη διακυβέρνηση μιας παρέας νεοκομμουνιστών, που προτίμησαν την καρέκλα από την πρόοδο της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κεντροδεξιά παράταξη πλέον δεν πιέζονται μόνο από τον χρόνο, αλλά και από τους πολίτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει το λάθος τους και ψάχνουν κάποιον να εκφράσει την κοινή λογική και να καταστήσει τα ζητούμενα, σαφή: την αξιοκρατία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια.

Η απόφαση για ανασχηματισμό των τομεαρχών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πίστωση χρόνου δεν υπάρχει και όσοι αναλαμβάνουν πρέπει να φέρνουν αποτελέσματα. Κι αν δεν φέρνουν, και οι νέοι να αλλάξουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουν πολλές φορές, μέχρι να βρεθούν εκείνοι που θα φέρουν αποτελέσματα και θα κολλήσουν την παρέα του Μαξίμου στα σχοινιά, δίνοντας το μήνυμα στην κοινωνία ότι έφτασε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει κυβέρνηση με πρόγραμμα, στόχους και, πάνω απ’ όλα, σχέση αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, η οποία θα τους εκλέξει.