Για αύριο, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των τελευταίων υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με το ενδιαφέρον του Μαξίμου και της Πειραιώς να στρέφεται κατά βάση στις επιλογές εκείνες που έχουν εκ προοιμίου τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο λεγόμενο δεξιό κοινό και να αναχαιτίσουν τις διαρροές οι οποίες καταγράφονται στο σύνολο των μετρήσεων, κυρίως προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και δευτερευόντως σε άλλους αντίστοιχους σχηματισμούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εικόνα των δημοσκοπήσεων, οι απευθείας μετακινήσεις δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να ξεπεράσουν οι «γαλάζιοι» επιτελείς στον δρόμο προς την κάλπη, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο δεν αποτυπώνεται τόσο χαρακτηριστικά σε κανένα άλλο μέτωπο. Ούτε σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτή τη συγκυρία η Ν.Δ. εμφανίζεται σταθερή στον λεγόμενο κεντρώο χώρο. Στον αντίποδα, και ιδιαιτέρως στη Μακεδονία και τη Θράκη, η Ελληνική Λύση δείχνει άκρως σταθερή δυναμική, ενώ σε κάποιες κρίσιμες περιοχές το ποσοστό της φθάνει μέχρι το 20%.


Ευρωεκλογές 2024: Εκστρατεία Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς-κλειδιά

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως είχαν γράψει τα «Παραπολιτικά» την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του την εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα, με την αρχή να γίνεται στα μέσα της εβδομάδας, όταν και επισκέφθηκε σχολείο της περιοχής της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μιλήσει για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αναφορικά με τη μάστιγα του bullying στις μικρές ηλικίες. Ανάλογες εξορμήσεις προγραμματίζονται και για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ αναζητούνται και δίοδοι ώστε τα προεκλογικά διακυβεύματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός να βρουν κάποια στιγμή πρόσφορο έδαφος στον Βορρά, με έμφαση σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ηδη, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, εργάζεται πυρετωδώς για την οργάνωση των επόμενων επισκέψεων του πρωθυπουργού σε νομούς-κλειδιά, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη (και άλλα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας) να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση με την παραδοσιακή «γαλάζια» βάση.


Η πιθανή υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη και ο γιος του, Πέτρος Μπελέρης

Η ανάγκη επιτυχίας του εν λόγω εγχειρήματος έφερε σε πρώτη προτεραιότητα το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος εξαρχής θεωρείτο ως μια περίπτωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στην αποφυγή περαιτέρω διαρροών προς τα δεξιά.

Ωστόσο, οι προβληματισμοί που εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών και οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με φόντο τις πιθανές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση στο διπλωματικό πεδίο, φαίνεται πως λειτουργούν αποτρεπτικά όλο αυτό το διάστημα.

Στον αντίποδα, θερμές για την υποψηφιότητα Μπελέρη είναι οι εισηγήσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο του στο Μέγαρο Μαξίμου Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος εδώ και καιρό συνιστά τον συνδετικό κρίκο της κυβέρνησης με την οικογένεια Μπελέρη.

Στο τραπέζι παραμένει ως εναλλακτική λύση και το ενδεχόμενιο να είναι υποψήφιος ο υιός Μπελέρης, Πέτρος, που από πολλούς θεωρείται ως μια πιο ανώδυνη λύση, με πιθανώς αντίστοιχο αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, η τελική απόφαση, όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους εν λόγω κύκλους να επισημαίνουν με νόημα πως ουδέποτε ο ίδιος έβαζε το εκλογικό συμφέρον πάνω από το γενικότερο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά