Εφ'όλης της ύλης τοποθετήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, εξαπολύοντας «πυρά» με στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τσίπρας: «Μάλλον πρέπει να παραιτηθεί κάποιος για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού»

Η συζήτηση με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ξεκίνησε, με τον «οικοδεσπότη» να σχολιάζει πως πολύς κόσμος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εν λόγω συζήτηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται δημόσια για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μήνες (μετά το συνέδριο της Καθημερινής), με τον πρώην πρωθυπουργό να σχολιάζει με χιούμορ αρχικά ότι: «είμαι ευτυχής που βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον εντός της αίθουσας, μάλλον πρέπει να παραιτηθεί κάποιος, για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού».

tsipras_delfoi_1_
tsipras_delfoi_2_


«Έχουμε μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού, το διακύβευμα των εκλογών είναι για τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη να βγουν πρώτα. Έχουν πολύ υψηλά ποσοστά και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό;»



Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό συμβαίνει «για 2 λόγους». Αυτοί είναι:

  • «το ότι η Ευρώπη περνά από αλλεπάλληλες κρίσεις εδώ και μια 15ετία, που εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας του κόσμου, σπρώχνοντας τον σε απλουστευτικές λύσεις»
  • «η υποχώρηση της πολιτικής: Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Αν η Αριστερά δεν αντιμετωπίσει το αίσθημα ανασφάλειας, αν δεν επαναπατρίσει την έννοια της ασφάλειας, δεν θα έχει τύχη. Να βγάλουμε το πηλίκιο από την ασφάλεια και να δώσουμε μια έννοια πέραν από αυτή του νόμου και της τάξης, να υπάρχει μια βιοτική ασφάλεια, μια οικονομική ασφάλεια, μια κλιματική και γεωπολιτική ασφάλεια.
Αναφερόμενος, δε, στην έννοια της ασφάλειας, άφησε αιχμές για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, αλλά και για τις υποδομές της χώρας, για τις οποίες ο στόχος είναι να μην παραλύουν τα πάντα σε περίπτωση μιας ισχυρής κακοκαιρίας.

tsipras_delfoi_3_
tsipras_delfoi_4_


«Ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος»

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, «το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο στόχος είναι «να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, που μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθορά, που πληρώνει έναν χρόνο μετά. Τρέχει μόνος του, σε έναν αγώνα στίβου, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος».

Σημείωσε, δε, «πως σε αυτές τις Ευρωεκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών, όπου όλοι θα έχουν νικήσει, αλλά θα βγουν ως κερδισμένοι. Υπάρχει ένα χρονόμετρο: αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, θα είναι ήττα για τον ίδιο, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λάβουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία», σημείωσε.

«Θέλουμε να γίνουμε χώρα της Ευρώπης, εκτός από το να λέμε ότι μείναμε Ευρώπη;»

Σε σχέση με την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι θετικές εξελίξεις που διαδραματίζονται τώρα βασίζονται στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης, εκφράζοντας ανησυχία για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

«Έχουμε σημαντική μείωση των επενδύσεων, των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με τις μισές εκ των οποίων να αφορούν στην κατοικία, ενώ υπάρχει ένα σαράκι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παραμένει ελλειμματικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «υπάρχουν προβλήματα με το παραγωγικό μοντέλο, ενώ υπάρχουν ζητήματα με τον τρόπο που διαχέεται ο θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην κοινωνία».

«Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη», σημείωσε, λέγοντας πως «στο επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος συνεχίζουμε να αποκλίνουμε από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Στο 2007, ήταν στο 77% του μ.ο. και το 2022-23 κατρακύλησε στο 46%».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη και αν θέλουμε να είμαστε χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας κλπ., κάτι που δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τη σύγκλιση με την Ευρώπη».

Τσίπρας για την ευρωπαϊκή άμυνα: Κρίσιμη η αυτονόμηση της ΕΕ και η ενίσχυση της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, είπε πως «εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική», χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την αυτονόμηση της.

«Εχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμενα να είναι πιο δραστήρια στη διπλωματία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένη με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την προοπτική επανεκλογής Τραμπ

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει και πάλι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, σημείωσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει περισσότερο για τις δικές της αδυναμίες, παρά για την επανεκλογή Τραμπ. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, πιο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι αν εκλεγεί η Λεπέν, παρά ο Τραμπ, που συχνά κυνικά πετυχαίνει πράγματα για το εθνικό συμφέρον της χώρας του».

Σημείωσε δε πως η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε επί εποχής του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ειδικότερα: «Επί Τραμπ είδαμε το EastMed, το άνοιγμα του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, αλλά επί Τραμπ και πάλι είδαμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, την αδιαφορία των ΗΠΑ για το Oruc Reis και τον Έβρο. Εϊναι ζήτημα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής πως θα χειριστούμε το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

«Η αναβλητικότητα απέναντι στην Τουρκία δεν οδηγεί πουθενά»

Για το αν υπάρχει παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία και αν μέχρι το 2027 μπορεί να φτάσουμε μέχρι τη Χάγη, ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως «η Τουρκία έχει μια πολύ σαφή στρατηγική».

«Οι θέσεις της είναι σαφείς, δεν κουνάει ρούπι από αυτές, με την Άγκυρα να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες της γεωπολιτικής μας γειτονιάς».

Για τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει την ίδια θέση με την Ελλάδα. Είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μιλάει με τον Πούτιν. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους, άρα την βοηθάει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα γείτονα που γίνεται όλο πιο ισχυρός. Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου; Πλέον δεν είναι σαφές. Βλέπουμε τον κ.Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και μετά όταν καλμάρει η Τουρκία να λέει πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Χάνουμε κρίσιμο χρόνο και από το 2021 λέω να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Ο μακαρίτης Σόιμπλε είπε και πέντε πράγματα με το όνομά τους - Γιατί είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»


Για τον Σόιμπλε και την ευχή που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και αποτύπωσε και στα απομνημονεύματά του, το να μην κερδίσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό το είχε ευχηθεί και δημόσια.

Και πρόσθεσε: «Ο "μακαρίτης" Σόιμπλε είχε εμμονή με το Grexit, για να κρύψει δικά του λάθη, με τη Γερμανία να έχει τεράστιες ευθύνες στην κρίση χρέους, θέλησε να ρίξει όλο του το πολιτικό του βάρος στην Ελλάδα γιατί ήταν κάτι αποδεκτό συνολικά. Μετά, όμως, δεν μπορούσε να μετακινηθεί από αυτό, με την Ευρώπη να συνεδριάζει για το αν μπορούσαμε να λάβουμε αποφάσεις για το ΦΠΑ σε 5 νησιά».

«Πώς σχολίασε ο Σόιμπλε την "κωλοτούμπα" για το δημοψήφισμα»

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Είχε βέβαια το θάρρος να πει ορισμένα πράγματα, το ενδιαφέρον είναι τι λένε εγχώριοι υποστηρικτές του Σόιμπλε: αυτό που λένε ως «κωλοτούμπα» σε σχέση με το δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε το παρουσίασε ως έναν ελιγμό που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό που έχει μια αξία να δούμε είναι το ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, βγήκε στις αγορές με αναδιαρθρωμένο χρέος και μας επιτρέπει να κρατάμε το κεφάλι πάνω από το νερό για μια 10ετία ακόμα. Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα το 2015».

Τσίπρας για το rebranding: «Οι πολιτικοί δεν είμαστε προϊόντα, η πολιτική δεν είναι Tik Tok»

Για το υπό διαμόρφωση Ινστιτούτο και το rebranding, τέλος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρχικά γελώντας «Ενδιαφέρον», προσθέτοντας πως «αν ήταν κάτι κρυφό, δεν θα το είχα φόρα παρτίδα».

Στη συνέχεια είπε: «Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό που για 15 χρόνια έκανα σε πολύ έντονους ρυθμούς, αλλά όχι από την πολιτική. Πιστεύω ότι με τα λάθη και τα σωστά, έχουμε μια σημαντική παρακαταθήκη, την οποία μπορούμε να δούμε και κριτικά. Μπορώ να εξηγήσω νηφάλια ορισμένα πράγματα τα οποία παρερμηνεύτηκαν». 

«Δεν είναι μόνο το TIktok πολιτική, πρέπει να εμπνεύσουμε τον κόσμο με οράματα, ιδέες και αξίες. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο μου στην παραγωγή πολιτικής μέσω του υπό διαμόρφωση Ινστιτούτου και στην Ελλάδα και διεθνώς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως στόχος του είναι με το υπό διαμόρφωση Ινστιτούτο «να έχω μια συνεργασία με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Διαφωνώ με τον όρο rebranding, οι πολιτικοί δεν είμαστε προϊόντα. Κάθε δημόσιο πρόσωπο θέλει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο τον προσλαμβάνει η κοινή γνώμη, αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι πως «rebranding στις αξίες μου δεν θα κάνω». Αυτές οι αξίες με βοήθησαν να παλεύω για ένα πιο δίκαιο κοινό μέλλον, αυτό θα συνεχίσω να παλεύω όχι από την πρώτη γραμμή».

Σε σχέση, τέλος, με τη φωτογραφία που τραβήχτηκε με το έγγραφο με το εν λόγω όρο και αν θα προτιμά πλέον ταξίδια στην economy class και όχι στην «αδιάκριτη» business class, είπε πως «στα ταξίδια στην economy class καταλαβαίνει κανείς πώς τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος».


Ο Αλέξης Τσίπρας στο Delphi Forum