Ο 29χρονος Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Leiden της Χάγης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Λευτέρης Καρχιμάκης, μιλάει στα parapolitika.gr στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. 

Ο κ. Καρχιμάκης μιλάει για τους λόγους που τον οδήγησαν να βρεθεί από τα πανεπιστημιακά έδρανα στην μάχη του σταυρού για τις ευρωεκλογές και την ανάγκη να «αλλάξει το μοντέλο ευρωβουλευτή που βλέπουμε στην Ελλάδα». Ως ο νεότερος του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει ότι το στοίχημα της γενιάς του είναι να ακουστούν τα προβλήματά της, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους και ο ίδιος επέλεξε να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό

Με αφορμή την εξειδίκευσή του στα ευρωπαϊκά θέματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καταστεί σαφές ότι πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και «να προταχθεί μια ατζέντα προοδευτική, που θα προστατεύει τον μέσο ευρωπαίο πολίτη από τον κίνδυνο της φτώχειας και της ανασφάλειας για το μέλλον του». Σε σχέση με το τι σηματοδοτεί αυτή η διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποτελέσει και πάλι τον έτερο πόλο απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αποτελεί το μόνο κόμμα που έκανε «θεσμική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση απέναντι στο κυβερνών κόμμα».

Ακόμη, αποκαλύπτει ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει εφόσον εκλεχθεί.


Από τα έδρανα του Πανεπιστημίου του Leiden της Χάγης ως Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο. Πώς ελήφθη η απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα, όντας και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού;

Πράγματι τα τελευταία χρόνια κατοικώ μόνιμα στην Χάγη στην Ολλανδία, λόγω της εργασίας μου ως Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων. Η απόφασή μου να συμμετέχω στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ήταν η πεποίθηση μου ότι κάτι πρέπει να αλλάξει με το «μοντέλο» ευρωβουλευτή που βλέπουμε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ήταν προτελευταίοι στην επιδραστικότητα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δεν θεωρώ ότι οφείλεται σε ζητήματα ικανότητας των νυν ευρωβουλευτών μας, αλλά στην πολυπλοκότητα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ως Λέκτορας ευρωπαϊκής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων και ως κάτοικος των τελευταίων ετών στην καρδιά της Ευρώπης, θεωρώ ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα πρέπει να είναι αυτός που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και να μην “εγκλωβίζεται” ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, γυρνώντας πίσω στην χώρα σε εβδομαδιαία βάση ώστε να μην αποκόπτεται με τα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία.

Σε ηλικία 29 ετών, είστε ο νεότερος υποψήφιος του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, αλλά και συνολικά ένας από τους πιο νέους που μπαίνετε στην μάχη του σταυρού για το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιο είναι το στοίχημα της δικής σας γενιάς;

Το στοίχημα της δικής μου γενιάς είναι να ακουστούν επιτέλους τα προβλήματά της. Δύο βασικοί λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να αναζητήσω εργασία στο εξωτερικό ήταν η έλλειψη εργασιακών ευκαιριών και το κόστος ζωής της χώρας μας. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα έχετε βιώσει την συνεχόμενη άνοδο των ενοικίων στην χώρα μας. Ένας νέος στην ηλικία μου θέλει να έχει την οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορεί να δημιουργήσει την οικογένειά του. Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα αγγίζει πλέον το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Ποιός μπορεί να σκεφτεί να φτιάξει την δική του οικογένεια, όταν θα πρέπει να δώσει μόνο για το ενοίκιο σχεδόν έναν μισθό;

Την ίδια στιγμή, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει αξιοπρεπή εργασία στον τομέα που έχει σπουδάσει και επιθυμεί. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η χώρα μας έχει κοντά στο 25% ανεργία στους νέους πτυχιούχους. Η δική μου γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη γενιά της μεταπολεμικής Ελλάδας που κινδυνεύει σοβαρά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο βασικές ανάγκες. Πρώτον πρέπει να μιλήσουμε για το ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας τα επόμενα χρόνια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να προσανατολίζονται σε αντίστοιχα επαγγέλματα και να μην είμαστε μια μονοκαλλιέργεια υπηρεσιών και τουρισμού. Δεύτερον πρέπει να ενισχύσουμε τα εισοδήματα, και να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια.


Ως ειδικός των ευρωπαϊκών θεμάτων, τι είναι αναγκαίο να κάνει το πολιτικό προσωπικό της Ε.Ε, ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω δύο πολέμων δίπλα στα σύνορα της βρίσκεται αντιμέτωπη να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Η ενεργειακή κρίση επίσπευσε την ανάγκη για την πράσινη μετάβαση ώστε η Ευρώπη να είναι ενεργειακά αυτόνομη ώστε να μην είναι εξαρτημένη από τρίτες χώρες. Αυτό θα πρέπει όμως να συμβεί χωρίς να μεταφερθεί το βάρος στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, όπως συνέβη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π), όπου δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για καταμερισμό των βαρών στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα είναι η ακρίβεια και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Το δεξιό Λαϊκό κόμμα τονίζει με κάθε τρόπο ότι στοχεύει να προωθήσει πολιτικές λιτότητας. Εγώ αυτό το βρίσκω καταστροφικό ειδικά για την «τραυματισμένη» Ελληνική Οικονομία. Επομένως απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις, πρέπει να προταχθεί μια ατζέντα προοδευτική, που θα προστατεύει τον μέσο ευρωπαίο πολίτη από τον κίνδυνο της φτώχειας και της ανασφάλειας για το μέλλον του.

Τι σηματοδοτεί αυτή η εκλογική διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, που παρά την δημοσκοπική του αναρρίχηση οι τελευταίες μετρήσεις το τοποθετούν ξανά στην τρίτη θέση;

Οι εκλογές είναι μπροστά μας. Όταν ανοίξουν οι κάλπες το πρωί της 9ης Ιουνίου θα είναι άδειες. Θεωρώ ότι τις εκλογές δεν πρέπει να τις αναλύουμε σαν αγώνες κούρσας. Οι εκλογές καθορίζουν το μέλλον της κοινωνίας που θα ζήσουμε, επηρεάζοντας την ζωή εκατομμύρια συνανθρώπων μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα το οποίο έκανε την μόνη θεσμική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική κοινωνία ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ένα κόμμα που έχει προσφέρει πολλά, να είναι και πάλι ο έτερος πόλος απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε ως ευρωβουλευτής, εφόσον ο λαός σας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω σαν ευρωβουλευτής είναι να δώσω αγώνες. Οι φετινές ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ένα κομβικό ζήτημα που θα κληθεί να καθορίσει το επόμενο ευρωκοινοβούλιο θα είναι το ποιο παραγωγικό μοντέλο θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως θα διανεμηθούν τα χρήματα για την παραγωγή και με ποιους όρους. Εγώ αν με τιμήσει η ελληνική κοινωνία θα δώσω μάχες για να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, οι εργασία και η επιχειρηματικότητα στον τομέα των νέων τεχνολογιών και ο εκδημοκρατισμός της εγχώριας αγοράς και επιχειρηματικότητας. Νομίζω αξίζει να σταθούμε στο τελευταίο. Οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται από την Ε.Ε. δεν είναι προσβάσιμες για τους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τους πραγματικούς παραγωγούς της οικονομίας. Ουσιαστικά μιλάμε για μια οικονομία που δουλεύει για λίγους αφήνοντας την κοινωνική πλειοψηφία πίσω. Στην περίοδο όμως που οι ανισότητες αυξάνονται, μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ελπίδα για το μέλλον θεωρείται πολυτέλεια, δεν έχουμε το περιθώριο να αφήνουμε κανέναν πίσω.