Με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Milojko Spajić, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξήρε την προσπάθεια του Μαυροβουνίου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «θετικό παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια». Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

«Χαίρομαι που σας γνωρίζω, κ. πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη χαρά που σας υποδέχομαι. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να παραστώ στους Δελφούς φέτος, καθώς θα ταξιδεύω αύριο. Είναι χαρά μου που σας συναντώ, ώστε να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί στις διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία. Και να σας συγχαρώ για τη δέσμευσή σας να εφαρμόσετε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να έρθετε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε σε αυτή την πορεία. Ξέρουμε ότι είναι περίπλοκο και δύσκολο, αλλά βλέπουμε εσάς και τη χώρα σας ως ένα θετικό παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεών σας και πιστεύω ότι η επιτυχία σας αποτελεί ευρύτερη επιτυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και πάλι, καλώς ήρθατε».

mitsotakis-maurobounio-prothypoyrgos_1_
mitsotakis-maurobounio-prothypoyrgos_2_
mitsotakis-maurobounio-prothypoyrgos_3_
mitsotakis-maurobounio-prothypoyrgos_4_


Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου σε Μητσοτάκη: "Οι Μαυροβούνιοι νιώθουμε σαν στο σπίτι μας στην Ελλάδα"

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Εμείς, οι Μαυροβούνιοι, νιώθουμε πραγματικά σαν στο σπίτι μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην Ελλάδα. Νιώθουμε ότι έχουμε κοινούς δεσμούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς και σε άλλους τομείς.

Θεωρώ την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο για το Μαυροβούνιο. Είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και θέλουμε να συνεργαστούμε στο πεδίο του εμπορίου. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για εμένα. Εστιάζω πολύ στην οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου. Είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα για τα οποία βρισκόμαστε εδώ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η βούληση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχάρη τον ομόλογό του για την πρόοδο που έχει πετύχει το Μαυροβούνιο προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και κάθε βοήθεια στο Μαυροβούνιο για να στηρίξει την πρόοδο αυτή που είναι σημαντική τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για την ευρύτερη ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Milojko Spajić | Parapolitika