Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

*Διαβάστε εδώ: Ελληνοτουρκικά: Καμία συζήτηση σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών - Προτεραιότητα η καλλιέργεια του κλίματος νηνεμίας

Συμμετέχουν δώδεκα κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία βρίσκονται γεωγραφικά μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Στα σημερινά κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία) έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα.


Ποιος ο στόχος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών

Η είσοδος της χώρας μας δίνει νέα ώθηση στην Πρωτοβουλία, προσθέτοντας μία τέταρτη θάλασσα, τη Μεσόγειο, καθώς το Αιγαίο συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο, η Διώρυγα του Σουέζ βρίσκεται νότια της Κρήτης και το Ιόνιο Πέλαγος είναι η νότια συνέχεια της Αδριατικής.

Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών στοχεύει κατά κύριο λόγο στην οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη των μελών της.

Με εξαίρεση την Αυστρία, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Πρωτοβουλίας εντάχθηκαν στην ΕΕ μετά το 2004.

Βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των υποδομών στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας, όπως επίσης και στην ενίσχυση του άξονα Βορρά - Νότου στα ανατολικά της Ευρώπης.

Από τους βασικούς λόγους για την ίδρυση της Πρωτοβουλίας ήταν η ολοένα και μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία, αλλά και η εξάρτηση αυτών των χωρών καθώς και της Δυτικής Ευρώπης γενικότερα από τη ρωσική ενέργεια.