Ραγδαία αύξηση στις εγγραφές για επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές καταγράφεται στην πλατφόρμα epistoliki.gov.gr, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εσωτερικών, οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 68.000, από Έλληνες πολίτες σε 107 διαφορετικές χώρες. Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου.

Αναφερόμενη στην υπόθεση με τη διαρροή emails στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η υπουργός τόνισε ότι «τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων είναι διασφαλισμένα», προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έρευνες, του ΥΠ.ΕΣ., της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την έρευνα του ΥΠ.ΕΣ. να βρίσκεται σε τελική φάση.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα στοιχεία των εκλογέων

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εκλογικοί κατάλογοι –με τα ονόματα και τη διεύθυνση κατοικίας των ψηφοφόρων– είναι δημόσια στοιχεία και ο κάθε υποψήφιος στις εκλογές μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς και να αποστέλλει στο σπίτι των ψηφοφόρων εκλογικό υλικό.

Τα στοιχεία δίνονται στους υποψήφιους ανάλογα με την περίπτωση – π.χ., υποψήφιος δήμαρχος ή σύμβουλος μπορεί να πάρει τους εκλογικούς καταλόγους των ψηφοφόρων στον δήμο του. Αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής μπορεί να έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους της επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία των ψηφοφόρων δεν περιλαμβάνονται τα τηλέφωνα και τα emails τους.