Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hk2vh3fg0h)


Συμφωνία για εντατικοποίηση της συνεργασίας Βορρά - Νότου στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών

Στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών, 13 ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν για την εντατικοποίηση της συνεργασίας Βορρά - Νότου με ισχυρότερη σύνδεση στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και της ασφάλειας εντός και εκτός της περιοχής των Τριών Θαλασσών - με τους περιφερειακούς και διατλαντικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης στις μεταφορές και τα logistics στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέροντας πως θα παίξει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών. H είσοδος της Ελλάδας έδωσε νέα ώθηση στην Πρωτοβουλία, προσθέτοντας μία τέταρτη θάλασσα, καθώς η χώρα μας ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο πέλαγος.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0h8flw78qvd)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή τη σημαντική σύνοδο, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Kαι συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τον νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια, είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τον Νότο στον Βορρά. Κι αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 Θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 Θαλασσών, καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hc01e4kmm1)

Τι συζητήθηκε στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών

Το βράδυ, χθες, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Βαρσοβία για το δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε.

Σε αυτό συμμετείχαν και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, και οι ηγέτες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Οι διαβουλεύσεις των ηγετών είχαν ως σημείο αναφοράς τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, οπότε και θα γίνει συζήτηση για την ανάθεση των κεντρικών θέσεων αξιωματούχων της Ε.Ε., όπως του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τουσκ στην Πολωνία

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011 και στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0himtj7mq8p)

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, οι δύο πρωθυπουργοί που έχουν υπογράψει για την υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής, θα θέσουν επί τάπητος:
  • Ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
  • Θέματα που αφορούν στη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
  • Την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.