Περισσότεροι από 55.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρµα για την επιστολική ψήφο, εκ των οποίων ποσοστό 40% κατοικούν σε 106 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, δηλώνει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως.
Η κ. Κεραµέως αναφέρεται στην πορεία της έρευνας για την υπόθεση της Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου και τονίζει ότι µετά τον διαγωνισµό για τις διοικήσεις των νοσοκοµείων σειρά έχει η προκήρυξη θέσεων διοίκησης για µεγάλο αριθµό φορέων και οργανισµών, όπως ο Ελληνικός Οργανισµός Τουρισµού, το ΟΑΚΑ, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε., το Εθνικό Σύστηµα Υποδοµών Ποιότητας κ.ά. Τέλος, η υπουργός Εσωτερικών µιλά για τις πρωτοβουλίες του ΥΠ.ΕΣ. µε επίκεντρο τον πολίτη και την επόµενη νοµοθετική πρωτοβουλία, που αφορά την επέκταση του bonus παραγωγικότητας ευρύτερα στο ∆ηµόσιο.

Διαβάστε ακόμα: Νίκη Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1: "55.000 εγγραφές από 106 χώρες της υφηλίου για την επιστολική ψήφο"


Πρόσφατα επισκεφθήκατε τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου είχατε επαφές µε Ελληνες του εξωτερικού. Ποια µηνύµατα εισπράττετε από την Οµογένεια στις επισκέψεις σας;

Πράγµατι, είχα την ευκαιρία, στο πλαίσιο της ενηµερωτικής εκστρατείας για την επιστολική ψήφο, να έρθω σε επαφή µε εκατοντάδες Ελληνες που ζουν σε έξι διαφορετικές πόλεις των Ηνωµένων Πολιτειών και του Καναδά. Συγκεκριµένα, επισκέφθηκα τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες, το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Η προσέλευση των αποδήµων µας στις εκδηλώσεις ενηµέρωσης, που οργάνωσαν οι πρεσβείες και τα προξενεία µας, ήταν συγκινητική και αθρόα. Το πάγιο αίτηµά τους, να µπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να µετακινηθούν, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν χρήµατα, έχει πλέον γίνει πραγµατικότητα και ο ενθουσιασµός τους γι’ αυτό ήταν έκδηλος. Είναι πολύ συγκινητική η αγάπη και το ενδιαφέρον των συµπατριωτών µας για την Ελλάδα. Οσες χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά και αν βρίσκονται, η καρδιά τους χτυπάει πολύ δυνατά για την Ελλάδα. Η επιστολική ψήφος είναι µια «γέφυρα», που µειώνει τη φυσική απόσταση, συνδέει τους απόδηµους Ελληνες ακόµη περισσότερο µε τη Μητέρα Πατρίδα, τους δίνει τη δυνατότητα να συµµετέχουν στη λήψη αποφάσεων και καθιστά τη φωνή τους πιο δυνατή.

Συγκεκριµένα για την επιστολική ψήφο, πόσοι είναι οι εγγεγραµµένοι συνολικά µέχρι σήµερα και πόσοι προέρχονται από το εξωτερικό; Ποιες χώρες σηµειώνουν τις περισσότερες εγγραφές;

Μέχρι στιγµής οι εγγεγραµµένοι στην πλατφόρµα για την επιστολική ψήφο έχουν ξεπεράσει τους 55.000, εκ των οποίων ποσοστό 40% είναι εκλογείς που κατοικούν σε 106 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού. Σε αρκετές από αυτές, µάλιστα, στην Ασία, την Αφρική, αλλά ακόµα και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, δεν είχαν συσταθεί εκλογικά τµήµατα στις τελευταίες εκλογές, είναι συνεπώς πιθανό οι Ελληνες αυτοί να µην άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωµα. Είναι εξαιρετικά σηµαντικό, αλλά και ταυτόχρονα συγκινητικό το γεγονός ότι οι Ελληνες που κατοικούν εκεί να µπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές χωρίς να χρειαστεί να µετακινηθούν. Οι χώρες µε τις περισσότερες εγγραφές είναι το Ηνωµένο Βασίλειο, η Γερµανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Ελβετία και η Γαλλία. Κάθε Ελληνας πολίτης που διευκολύνεται στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώµατος από τον θεσµό της επιστολικής ψήφου είναι κέρδος για τη δηµοκρατία µας.

Αναφορικά µε την υπόθεση της κ. Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου, πότε αναµένεται το πόρισµα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών;

Οπως γνωρίζετε, για το θέµα διενεργούνται τρεις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη: µία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, µία από την Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα και µία από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία διερευνά την επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων, έπειτα από εντολή που δώσαµε από κοινού µε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου µάς ενηµέρωσε ότι βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των συνεντεύξεων και θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσµατος.

Την περασµένη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε το τεστ δεξιοτήτων για την ανάδειξη διοικητών υγειονοµικών περιφερειών και νοσοκοµείων. Ποιοι φορείς έχουν σειρά για την επιλογή των διοικήσεών τους, µέσω ΑΣΕΠ;

Το πρώτο ηλεκτρονικό τεστ δεξιοτήτων για ανώτερα στελέχη στην ιστορία του ελληνικού ∆ηµοσίου είναι πλέον γεγονός. Πραγµατοποιήθηκε το προηγούµενο Σαββατοκύριακο από το ΑΣΕΠ µε σηµαντική επιτυχία, καταγράφοντας µάλιστα µεγάλη συµµετοχή, η οποία έφτασε το 94%. Οσοι πολέµησαν τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων στο ∆ηµόσιο, όσοι µας έλεγαν ότι το τεστ δεν θα γίνει ποτέ, όσοι εκτιµούσαν ότι θα είναι προσχηµατικό, µε πολύ εύκολα θέµατα, διαψεύστηκαν. Οι ίδιοι, σήµερα, διαµαρτύρονται ότι το τεστ είχε υψηλό βαθµό δυσκολίας. ∆εν θα κουραστώ να επαναλαµβάνω ότι θέλουµε ένα καλύτερο ∆ηµόσιο, που να εξυπηρετεί πιο αποτελεσµατικά τον πολίτη. Θέλουµε στελέχη µε αυξηµένα προσόντα και περισσότερες δεξιότητες. Θέλουµε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Το τεστ δεξιοτήτων, που αποτελεί µέρος του νέου θεσµικού πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του ∆ηµοσίου, είναι ακόµα ένα βήµα σε αυτή την κατεύθυνση. Το τεστ δεν συνιστά απλώς µια αλλαγή στη διαδικασία. Αποτελεί µέρος της νέας αντίληψης που εφαρµόζουµε µαζί µε την υφυπουργό Βιβή Χαραλαµπογιάννη για το ∆ηµόσιο. Γι’ αυτό, µετά τους διοικητές υγειονοµικών περιφερειών και νοσοκοµείων, προχωράµε µε την προκήρυξη θέσεων διοίκησης για ένα µεγάλο αριθµό φορέων και οργανισµών, όπως ο Ελληνικός Οργανισµός Τουρισµού, το ΟΑΚΑ, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε., το Εθνικό Σύστηµα Υποδοµών Ποιότητας και άλλα.

Ποια είναι τα επόµενα βήµατά σας στον στόχο της βελτίωσης της καθηµερινότητας των πολιτών και της καλύτερης σχέσης τους µε το κράτος; Σε τι αφορούν οι επόµενες νοµοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΥΠ.ΕΣ.;

Επίκεντρο της δράσης µας είναι ο πολίτης και αυτό σηµαίνει ότι τα βήµατα για τη βελτίωση της καθηµερινότητάς του, για τη βελτίωση των σχέσεων πολίτη και κράτους και για ένα καλύτερο ∆ηµόσιο είναι συνεχή και σταθερά. Από την επιστολική ψήφο και τη θέσπιση αυξηµένων κριτηρίων για την επιλογή διοικήσεων του ∆ηµοσίου µέχρι τη ρύθµιση που ψηφίστηκε προ ηµερών, σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, και αφορά την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, ώστε να µη χρειάζεται διαρκώς ο πολίτης να καταθέτει σε διάφορες υπηρεσίες τα ίδια έγγραφα, όλα στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθηµερινότητας και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Επόµενη νοµοθετική πρωτοβουλία µας θα είναι η επέκταση του bonus παραγωγικότητας ευρύτερα στο ∆ηµόσιο. ∆ηµιουργούµε κίνητρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του πολύτιµου ανθρώπινου δυναµικού µας και για τη συνεχή εξέλιξή του, επιδιώκουµε τη διαρκή βελτίωση του ∆ηµοσίου, όπως αξίζει σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής