«Είναι σοκαριστικό να δολοφονείται μια κοπέλα μπροστά στα μάτια του φρουρού, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα», τόνισε για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Σίας Αναγνωστοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε:

Με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σοκαριστικό για όλη την κοινωνία να δολοφονείται μια κοπέλα μπροστά στα μάτια του φρουρού, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. Καμία μέριμνα, καμία αντίληψη ότι κάτι συμβαίνει.

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όλα ξεκινάνε από πάνω, από το τι Αστυνομία θέλουμε. Αν η Αστυνομία είναι μόνο για τις διαδηλώσεις και μόνο για να κάνει επίδειξη δύναμης της κάθε κυβέρνησης, και στη συγκεκριμένη κυβέρνηση αυτό έγινε πραγματικά μοτίβο ότι πρέπει έτσι να είναι, ή θέλουμε μια Αστυνομία που θα προστατεύει τους πολίτες.

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι ζωές των γυναικών απειλούνται πια. Όταν έχουμε πέντε γυναικοκτονίες μέσα σε τρεις μήνες το 2024 δεν είναι αστείο πράγμα, βρίσκονται υπό απειλή. Υπάρχει μια αδιαφορία σε αυτό το φαινόμενο των γυναικοκτονιών.

Ερωτηθείσα αν η τροπολογία της Νέας Αριστεράς για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία θα περιλαμβάνει και διαφορετικές ποινές...

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η νομική αναγνώριση και η απόφαση των ποινικών δικαστηρίων διαμορφώνουν και νοοτροπίες. Όταν ένα αδίκημα, μια ανθρωποκτονία πάρει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, δηλαδή ότι είναι βαθιά σεξιστικό έγκλημα, προέρχεται από μια πατριαρχική νοοτροπία της κοινωνίας και εξουσιαστικές σχέσεις πάνω στη γυναίκα, αλλάζει κατευθείαν. Δεν έχει σχέση με την ποινή...

ΔΗΜ: Άρα δεν θέλετε αλλαγή και των ποινών...

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι το θέμα της ποινής. Μας ενδιαφέρουν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά και τα ποινικά που θα δοθούν οι αιτίες. Έτσι διαμορφώνονται συνειδήσεις, δεν διαμορφώνονται στον αέρα «έγινε άλλη μια ανθρωποκτονία». Γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Ο άνδρας θεωρεί ότι πρέπει και είναι καθήκον του να ασκήσει εξουσία σε μια γυναίκα που μπορεί να φτάσει και μέχρι τον θάνατο.

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η κυβέρνηση θεωρεί τα πάντα θέμα ποινών και δεν καταλαβαίνει ότι ειδικά η ποινική δικαιοσύνη διαμορφώνει νοοτροπίες γιατί το να ορίσεις τα χαρακτηριστικά του κάθε εγκλήματος και τις αιτίες εκεί είναι το σημαντικό να αρχίσει να ακούει η κοινωνία, ότι η γυναικοκτονία οφείλεται σε αυτούς και αυτούς τους λόγους, διαφορετικά πώς θα εκπαιδευτεί αυτή η κοινωνία; Το μείζον θέμα είναι ο διαπαιδαγωγικός ρόλος της Δικαιοσύνης και όχι ποιος έκανε την αυστηρότερη ποινή, γιατί, είδαμε, έχουμε αυστηρότερες ποινές, οι γυναικοκτονίες όμως έχουν πληθύνει.

Ερωτηθείσα για την πορεία της Νέας Αριστεράς στον δρόμο για τις ευρωεκλογές...

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές και θα κάνουμε την έκπληξη, αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι πρέπει να επιστρέψει η πολιτική στη σοβαρότητα. Η πολιτική δεν ειναι τα Facebook και τα TikΤok.
H Σία Αναγνωστοπούλου στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 04-04-24