Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους μίλησε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, λέγοντας ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα έξω από αστυνομικό τμήμα, «δεν μπορούμε να πούμε ότι πήγαν όλα καλά», ενώ ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα, η κ. Κεφάλα είπε πως «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» θα μπει σε οριζόντια εφαρμογή συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιπτώσεων κακοποίησης.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Μαρίας Κεφάλα στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεφάλα τόνισε:

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι απέτυχε το κράτος μετά την τελευταία γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα...

Μ.ΚΕΦΑΛΑ: Όταν μιλάμε για ένα τέτοιο έγκλημα έξω από αστυνομικό τμήμα δεν μπορούμε να πούμε ότι πήγαν όλα καλά. Θα πρέπει να διερευνήσουμε γιατί συνέβη, αν υπήρξε αδράνεια, αν υπήρξε παράλειψη, αν υπήρξε κάποια αμέλεια. Έχει ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και η ΕΔΕ από τη ΓΑΔΑ αλλά και η εισαγγελική παρέμβαση που έγινε για να δούμε τυχόν ποινικές ευθύνες. Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει ή όπως τα πρωτόκολλα και οι θεσμοί και οι δομές που έχουμε για να υποστηρίξουμε όλα αυτά τα θύματα βίας ότι λειτούργησαν όπως θα έπρεπε.

Για το panic button...

Μ.ΚΕΦΑΛΑ: Το panic button το έχουν σε πιλοτική φάση μέχρι στιγμής και τώρα επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την επέκταση σε όλη τη χώρα, σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, άτομα ΛΟΑΤΚΙ που δέχονται κακοποίηση να μπορέσουν να έχουν αυτό το εργαλείο για να μπορέσουν να καλέσουν την Άμεση Δράση όταν νιώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Το έχουν κατεβάσει στο κινητό τους περίπου 1.300 γυναίκες, το πάτησαν 240 γυναίκες και καμιά από αυτές δεν είχε γυναικοκτονία. Η Αστυνομία βρέθηκε στο σημείο που κινδύνευσαν και τις προστάτευσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιπτώσεων κακοποίησης...

Μ.ΚΕΦΑΛΑ: Σε πιλοτική βάση έχει γίνει μια μελέτη για ένα εργαλείο επικινδυνότητας που θα είναι σε όλες τις υπηρεσίες τις συναρμόδιες οριζόντιο, το οποίο όμως έχει τελειώσει η πιλοτική του εφαρμογή και μένει να υλοποιηθεί οριζόντια. Αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Μαρία Κεφάλα στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 03-04-24