Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων του Καναδά, της δέκατης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, συμμετείχαν σε κλειστή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας στο Τορόντο και είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό αυτά που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, προτού αποφασίσουν αν θα επενδύσουν ή όχι στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στο Toronto Club, την παλαιότερη ιδιωτική λέσχη της χώρας, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων: Ο μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, ο CEO του καναδικού τραπεζικού κολοσσού CIBC, Βίκτορ Ντόντιγκ, ο CEO του Guardian Capital Group, Τζορτζ Μαυρουδής, o Μπερτ Κλαρκ, CEO του IMCO, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον Καναδά, ο CEO της κρατικής εταιρείας προμήθειας αλκοολούχων ποτών LCBO, Τζορτζ Σολέας, ο Τζον Γκρέιαμ, CEO του Canada Pension Plan Investment Board, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους σχεδόν 600 δισ. δολαρίων, ο Σκοτ Τόμσον, CEO της Scotiabank, της τρίτης μεγαλύτερης καναδικής τράπεζας, καθώς και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην κλειστή αυτή συνάντηση για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και το περιβάλλον για το επιχειρείν στη χώρα μας ήταν μεγάλο. Απαντώντας στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, δίνοντας έμφαση στη μείωση φόρων, αλλά και στη διατήρηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Οι ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέχεια είχαν να κάνουν και με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει κατά τη δεύτερη τετραετία να χτίσει πάνω στις επιτυχίες της πρώτης, που έφερε στο τέλος της και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Είπε ότι επιδιώκει υγιή πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ μίλησε και για την αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ερωτήσεις για το ενεργειακό τοπίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέπτυξε το όραμά του η Ελλάδα να μη γίνει μόνο κόμβος (hub) μεταφοράς ενέργειας, αλλά στο μέλλον και εξαγωγέας ενέργειας (provider), παρέχοντας ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρα, δε, από την ενέργεια, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στο ότι η χώρα μας ήδη προσελκύει σημαντικές επενδύσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές της πληροφορικής και της τεχνολογίας, παραθέτοντας τι έχουν ήδη πράξει η Amazon, η Google, η Microsoft, η Cisco, όπως και η Pfizer. 

Το γεωπολιτικό περιβάλλον

Ερωτήσεις δέχθηκε ο πρωθυπουργός και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείγμα του ότι οι επιχειρηματίες και οι διαχειριστές κεφαλαίων ερευνούν και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, προτού κατασταλάξουν σε μία ή περισσότερες επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε την ηρεμία που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών κατά τον τελευταίο χρόνο και φέρεται να ανέλυσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεπώς δεν είναι προς το συμφέρον του να έχει τη χώρα μας απέναντί του, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον περνάνε και μέσα από την Αθήνα.

Περιφερειακός διαμετακομιστικός κόμβος

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για το ζήτημα των logistics, που φαίνεται να συγκεντρώνει επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον, και ανέπτυξε το όραμά του να γίνει η Ελλάδα περιφερειακός διαμετακομιστικός κόμβος. Οπως εξάλλου σημείωσε μιλώντας στο Economic Club of Canada -ένα φόρουμ που συγκεντρώνει την ελίτ της βιομηχανίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του επιχειρείν της χώρας-, «αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα μετατοπιστούν οι εμπορικές ροές τα επόμενα χρόνια ή την επόμενη δεκαετία, ο διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης είναι για εμένα ένα ιδιαίτερα οραματικό στρατηγικό project. Διότι, εάν εξετάσετε τη θέση της Ινδίας ως αναπτυσσόμενης δύναμης, ως πιθανώς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2030, ως εναλλακτικό πάροχο αγαθών και υπηρεσιών αντί της Κίνας, πώς θα βρουν τα ινδικά προϊόντα τον δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή αγορά;». Την απάντηση έδωσε ο ίδιος: «Αρκεί να δείτε τον χάρτη, για να καταλάβετε ότι αυτός ο εναλλακτικός διάδρομος, ο οποίος ουσιαστικά παρακάμπτει και το Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, έχει ως τελικό σημείο την Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»