Νέα ήθη εισάγει στο πολιτικό σκηνικό ο Στέφανος Κασσελάκης, ήθη που είναι εντελώς ξένα όχι µόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικότερα για τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής δηµοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας ίσως το σηµαντικότερο κεκτηµένο της µεταπολίτευσης, αυτό του απόλυτου σεβασµού των εκλογικών διαδικασιών, πρότεινε την παρουσία διεθνών παρατηρητών κατά τη διάρκεια των επικείµενων ευρωεκλογών.

Το σχετικό αίτηµα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουµουνδούρου, καθώς εκφωνήθηκε τις µέρες που ο κ. Κασσελάκης υπηρετούσε την ολιγοήµερη στρατιωτική του θητεία. Που σηµαίνει πως κανένα όργανο του κόµµατος -και κατ’ επέκταση κανένα στέλεχος- δεν είχε γνώση της ιδέας που εκστόµισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ήταν αναµενόµενο, προκλήθηκε ορυµαγδός αντιδράσεων από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, ενώ έκδηλη ήταν και η αµηχανία των στελεχών του κόµµατος, τα περισσότερα εκ των οποίων έδειχναν απροθυµία να υπερασπιστούν την ιδέα του κ. Κασσελάκη. Ιδέα που, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, φαίνεται να προέκυψε από έναν µυστικοσύµβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επιδεικνύει τεράστια εµπιστοσύνη και υπολογίζει στον ύψιστο βαθµό τη γνώµη του.

Ο Κασσελάκης είπε τη µισή αλήθεια

Μετά το τσουνάµι αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως και στις τελευταίες εθνικές εκλογές υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές, κατά συνέπεια δεν είπε κάτι πρωτοφανές ούτε και προσβλητικό για την Ελλάδα. Στην πραγµατικότητα ο κ. Κασσελάκης είπε τη «µισή αλήθεια». ∆ιότι δεν είναι ένας ο τρόπος που πηγαίνουν οι παρατηρητές σε µια χώρα, αλλά δύο. Και έχει να κάνει µε την κατηγορία στην οποία είναι η κάθε χώρα. Για παράδειγµα, στις χώρες της Ε.Ε. δεν γίνεται κανονική επιτήρηση, αλλά απλή παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών, είτε πρόκειται για εθνικές είτε προεδρικές εκλογές. Από τους αρµόδιους διευκρινίζεται ότι η διαδικασία των παρατηρητών δεν αφορά σε καµία περίπτωση τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί για τον Οργανισµό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣE), που έχει τη σχετική ευθύνη, οι χώρες της Ε.Ε. θεωρείται αυτονόητο πως πληρούν τις προϋποθέσεις για αδιάβλητες εκλογές, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν µέλη της Ε.Ε.! Ο ΟΑΣE έχει γραφείο µε έδρα τη Βαρσοβία, το οποίο έχει την ευθύνη για τις εκλογές και λέγεται Γραφείο ∆ηµοκρατικών Θεσµών και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Η σχετική διαδικασία είναι συµφωνηµένη µε βάση τη ∆ιακήρυξη της Κοπεγχάγης.

Κατηγορία

Το Γραφείο αυτό στέλνει, όπως προαναφέραµε, παρατηρητές ανάλογα µε την κατηγορία που είναι η κάθε χώρα. Και υπάρχουν δύο ειδών παρατηρητές. Στις χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά κ.α. η παρατήρηση είναι απολύτως τυπική. Λαµβάνει χώρα περίπου µια εβδοµάδα (σ.σ. ουσιαστικά τις παραµονές των εκλογών) και αποτελείται από κλιµάκια περίπου 6-7 ατόµων. Είναι κυρίως εµπειρογνώµονες, συνταγµατολόγοι, δηµοσιογράφοι. Αυτού του είδους η «παρατήρηση» γίνεται εδώ και δεκαετίες στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, όπως πληροφορούµαστε, αυτό που προκαλεί πάντα εντύπωση στο κλιµάκιο των παρατηρητών που έρχονται στην Ελλάδα είναι ότι στη χώρα µας οι εκλογές διεξάγονται από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από κάποια ανεξάρτητη αρχή. Από όλα τα κόµµατα, ωστόσο, διευκρινίζεται διαχρονικά στα report των παρατηρητών πως οι εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και ότι υπάρχει απόλυτη εµπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία. Στον αντίποδα, στις χώρες που είναι υπό παρακολούθηση (σ.σ. countries under monitoring, είναι ο διεθνής όρος) για λόγους ελλειµµατικής δηµοκρατίας η διαδικασία της επιτήρησης κρατάει περίπου τρεις µήνες!

Αρχίζει δύο µήνες πριν από τις εκλογές και κρατά έναν µήνα µετά, ενώ στο κλιµάκιο µετέχουν κοντά στα 200 άτοµα! Αξίζει να σηµειωθεί ότι τέτοιου είδους επιτήρηση γίνεται σε χώρες όπως το Αζερµπαϊτζάν, η Αρµενία, το Καζακστάν, η Μογγολία, η Αλβανία, η Σρι Λάνκα, η Παραγουάη, ενίοτε η Τουρκία. Κατά παράβαση της σχετικής διεθνούς σύµβασης, οι πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία έγιναν χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών, καθώς δεν το επέτρεψε ο πρόεδρος Πούτιν. Κατά συνέπεια, θα είναι χρήσιµο ο κ. Κασσελάκης να ενηµερωθεί για τον ρόλο των παρατηρητών, τι ισχύει από τη ∆ιακήρυξη της Κοπεγχάγης, αλλά και ποια είναι διεθνώς η θέση της Ελλάδας πριν προτείνει την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Αντώνης Μανιτάκης: Ανιστόρητοι και απάτριδες όσοι προτείνουν διεθνείς παρατηρητές

Με αφορµή τη δήλωση Κασσελάκη, ο οµότιµος καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»: «Είναι δυνατόν κανείς να αµφισβητεί αυτή τη στιγµή τη γνησιότητα των εκλογών στην Ελλάδα; Πού είµαστε; Στο 1961; Αυτά τα θεωρώ γελοιότητες. Είναι δυνατόν να αµφισβητούµε ότι οι εκλογές είναι γνήσιες; Από τη µεταπολίτευση έχουν γίνει αλλεπάλληλες εκλογές. Και αυτό είναι µια τρανή και αναµφισβήτητη απόδειξη ότι το δηµοκρατικό µας πολίτευµα λειτουργεί. Μόνο ένας ανιστόρητος, πολιτικά άσχετος και τελικά άπατρις θα µπορούσε να προβεί σε τέτοιο χαρακτηρισµό και να απαξιώνει τη χώρα του και το δηµοκρατικό πολίτευµα µε τέτοιο ανεύθυνο τρόπο».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής