Η Βούλα Πατουλίδου ετοιµάζεται να δοκιµάσει τις δυνάµεις της στην Ευρωβουλή. Η πρώτη γυναίκα χρυσή Ολυµπιονίκης στην Ελλάδα, που σήµερα διατελεί αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, µιλάει αποκλειστικά στο «Secret» για τη νέα της µάχη, αλλά και για τον λόγο που η λατρεµένη της µητέρα θα την ψηφίσει πρώτη φορά.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στη ν Ευρώπη. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Ευθύνη! Αλλά, όπως λέει και ο Καµύ, «Αν πρόκειται να µου συµβεί κάτι, θέλω να είµαι εκεί». Η πρόταση για τις ευρωεκλογές ήρθε τη στιγµή που µέσα µου ένιωθα πως ήθελα να προσφέρω παραπάνω. Να είµαι εκεί όπου λαµβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν το µέλλον της Ενωµένης Ευρώπης. Το µέλλον της Ελλάδας. Στον αθλητισµό ήµουν η πρώτη για την οποία ακούστηκε ο εθνικός µας ύµνος στον στίβο έπειτα από σχεδόν 90 χρόνια, στους Ολυµπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Στον στίβο της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα χρόνια που ακολούθησαν, µε αντιπάλους τα προβλήµατα που δυσχεραίνουν την καθηµερινότητά µας, απέδειξα πως, όταν έχεις σύµµαχο την αγάπη και την εκτίµηση των συµπολιτών σου, που σε εκλέγουν δύο συνεχόµενες φορές πρώτη σε ψήφους στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κανένα εµπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. Το ίδιο θα κάνω τώρα και στον στίβο του Ευρωκοινοβουλίου.

Αθλήτρια ή πολιτικός;

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη Βούλα Πατουλίδου; Ελληνίδα! Η σηµαία µου µε προσδιορίζει, όποιον αγώνα κι αν δώσω. ∆εν εννοώ τη διαδροµή για την κάλπη. Εννοώ τον αγώνα που δίνω µετά την κάλπη. Μακάρι να µπορούσα να γνωρίσω όλους αυτούς που µε ψήφισαν. Να τους γνωρίσω ένανέναν και να τους πω: «Σας ευχαριστώ που µε τιµήσατε µε την ψήφο σας. Τώρα θα σας τιµήσω εγώ µε τη δουλειά µου».

Για ποιον λόγο σήµερα θα λέγατε «Για την Ελλάδα, ρε γαµώτο»;

∆ιεκδικώντας µε κάθε τρόπο και µε κάθε µέσο τα δίκαια της Ελλάδας. Αν οι Ελληνες ψηφοφόροι µε εµπιστευτούν, ναι, θα το διαλαλήσω από το βήµα του Ευρωκοινοβουλίου. ∆εν σταµάτησα ποτέ να το λέω. Κάθε βήµα µου, κάθε πράξη µου, κάθε απόφαση που λαµβάνω εκπορεύεται από αυτήν τη φράση! Ετσι θα συνεχίσω.

Ποια η φιλοσοφία σας, που µεταφέρετε στο παιδί σας;

Είναι πια σε ηλικία που µου µεταφέρει αυτός τη δική του φιλοσοφία και πολλές φορές εντυπωσιάζοµαι από τη σκέψη του. Οσο µεγάλωνε, φροντίσαµε να του µάθουµε να συλλογάται ελεύθερα και, ό,τι κι αν κάνει, να κοιτά αυτόν που έχει απέναντί του κατάµατα. Προσπαθήσαµε να του µάθουµε µαζί µε τον ∆ηµήτρη πώς να σκέφτεται. Οχι τι να σκέφτεται. Το έχει εµπεδώσει. Πιάνω πολλές φορές τον εαυτό µου να τον κρυφοκοιτά µε περηφάνια. Βλέπω τα χαρίσµατά του και καµαρώνω. Τα παιδιά πλέον είναι «βελτιωµένα µοντέλα». Μας προσπερνάνε. Είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού µας.

Είστε η πρώτη γυναίκα Ολυµπιονίκης. Βαρύ το µετάλλιο για εσάς;

Ασήκωτο! Αντέχω όµως. Το ταξίδι για τις µεγάλες τιµές δεν περνά από εύκολους δρόµους. Υστερα από τις µεγάλες τιµές, έχεις δύο επιλογές: Η µία, να επαναπαυθείς στις δάφνες σου. Η άλλη, να συνεχίσεις σε δύσβατους δρόµους. Εγώ διάλεξα τη δεύτερη.

Ο σύζυγός σας υπήρξε αρσιβαρίστας. Σηκώνει και τα βάρη της οικογένειας;

Είναι, όπως λένε στη Φυσική, µία βαρυτική δύναµη, όπως η δύναµη που ασκεί ο Ηλιος στη Γη! Αυτό τα λέει όλα...

Τι έχετε να θυµάστε από την πορεία σας έως τώρα στην πολιτική;

Κρατάω τις όµορφες στιγµές και πατάω delete στις άσχηµες. Οι άσχηµες στιγµές αποτελούν βαρίδια που ανακόπτουν την πορεία σου για τον στόχο σου. Τις διαγράφω και προχωρώ. Για µένα άξιος µνήµης είναι ο άνθρωπος και µέσα από την πολιτική είχα την τύχη να γνωρίσω σηµαντικούς ανθρώπους. ∆εν εννοώ επώνυµους. Για µένα πιο σηµαντικός ήταν ένας παππούς που µε δάκρυα στα µάτια µού έσφιξε το χέρι, απ’ ό,τι ένας επώνυµος που γνώρισα µέσα από την πολιτική µου πορεία. Οι συγκλονιστικές στιγµές γεννιούνται από τους απλούς ανθρώπους, τους καθηµερινούς. Για µένα infl uencer είναι η γυναίκα που σηκώνεται από τα άγρια χαράµατα για να τα προλάβει όλα! Ο πιτσιρικάς που παλεύει πίσω από το µπαρ για να βγάλει τα έξοδα της σχολής του. Η γιαγιά που µεγαλώνει τα εγγόνια της για να στηρίξει τα παιδιά της. Αυτούς τους ανθρώπους κρατώ από την πολιτική µου πορεία. Αυτοί µε εµπνέουν για να συνεχίσω.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»