Εγκαινιάστηκε και επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία η προεκλογική περίοδος με την ανακοίνωση των πρώτων 28 υποψήφιων ευρωβουλευτών, από τους 42 συνολικά, που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού διεκδικώντας ένα «εισιτήριο» για το Ευρωκοινοβούλιο.

*Διαβάστε εδώ: Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Την επόμενη εβδομάδα οι επίσημες ανακοινώσεις από Μητσοτάκη και Κεραμέως

Το σύνολο του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ στο Ζάππειο το τριήμερο 5-7 Απριλίου.

Στρατηγικός στόχος της κυβερνώσας παράταξης στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες είναι να πείσει ότι η προσεχής αναμέτρηση δεν αποτελεί αδιάφορη διαδικασία, ούτε προσφέρεται ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, έχοντας βέβαια στραμμένο το βλέμμα σε διαρροές εκ δεξιών. Εξού μεταξύ των 14 ακόμα υποψήφιων ευρωβουλευτών, που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα βρίσκονται πρόσωπα τα οποία μπορούν να απευθυνθούν στην πιο παραδοσιακή εκλογική βάση.

Ξεχωρίζει η πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, η οποία, αν επισημοποιηθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει δυνατή ενίσχυση του πατριωτικού προφίλ της ΝΔ.

Υποψήφιοι και σε αυτές τις εκλογές θα είναι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά και η Μαρία Σπυράκη, ενώ εκτός του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου έχει τεθεί ως γνωστόν η Άννα Μισέλ Ασηµακοπούλου µετά την υπόθεση της διαρροής των e-mails.

Παράλληλα, την επανεκλογή του δεν θα διεκδικήσει ο Θοδωρής Ζαγοράκης, µε τη Ν∆ τουλάχιστον και ενώ ο αρχηγός της θρυλικής εθνικής οµάδας του Ότο Ρεχάγκελ φέρεται να εξετάζει τα ενδεχόµενο να κατέβει υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ.

Από την πρώτη οµάδα υποψηφίων, που ανακοίνωσε η Ν∆, φαίνεται πως απουσιάζουν διασηµότητες από τον χώρο του θεάµατος γενικότερα, δείχνοντας την ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο µε υποψήφιους το επίπεδο των οποίων θα ανταποκρίνεται στον κρίσιµο ρόλο της εκπροσώπησης της Ελλάδας σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, συµβαδίζοντας παράλληλα µε τις αυξηµένες ανάγκες που προκύπτουν από τη γενικότερη αναβάθµιση του κύρους και του ρόλου της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Παράλληλα, ξεκάθαρη είναι η στόχευση της Ν∆ στο πολιτικό Κέντρο, µε υποψηφιότητες που προέρχονται από το ευρύτερο φιλελεύθερο Κέντρο.


Η Βούλα και ο Πύρρος

Ενδεικτικά παραδείγµατα είναι οι υποψηφιότητες της Ολυµπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, που το 2006 ήταν υποψήφια νοµάρχης µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του αναπληρωτή καθηγητή ∆ιεθνούς Πολιτικής στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Σωτήρη Σέρµπου.

Επιπλέον, τη διεύρυνση της Ν∆ στο πολιτικό Κέντρο συµβολίζουν ακόµα οι υποψηφιότητες της πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου καθώς και του πρώην «πράσινου» βουλευτή και Ολυµπιονίκη Πύρρου ∆ήµα.

Παράλληλα επισηµοποιήθηκε η υποψηφιότητα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρη Τσιόδρα, ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του Ποταµιού, αλλά και του προερχόµενου από το ΠΑΣΟΚ δικηγόρου Σπύρου Καρανικόλα. Υποψήφιος ευρωβουλευτής θα είναι ο σύµβουλος του πρωθυπουργού για θέµατα Υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαµάνης, ο επίτιµος Αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος εν αποστρατεία Γιώργος Μπλιούµης, ενώ επισηµοποιήθηκε η υποψηφιότητα της παρουσιάστριας και πρώην βουλευτή της Α΄ Πειραιώς και Νήσων Νόνης ∆ούνια. Υποψήφιοι θα είναι ακόµα η δικηγόρος Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ισχυρή η εκπροσώπηση της οµογένειας στην ευρωλίστα της Ν∆, όπου υποψήφιοι είναι ο ∆ηµήτρης Κατσαούνης, σύµβουλος επιχειρήσεων από τον Καναδά, ο Άρθουρ Τσουχαντάρης, επιχειρηµατίας από την Αυστραλία, ο Ορέστης Οµράν, διεθνής δικηγόρος από τις Βρυξέλλες, η Νιόβη Χριστοπούλου, οµογενής από τις Ηνωµένες Πολιτείες, δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, καθώς και ο Βασίλης Σακελλάρης από το Ηνωµένο Βασίλειο, προερχόµενος από την ΟΝΝΕ∆ και αναπληρωτής γενικός γραµµατέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος.

Υποψήφιοι θα είναι ακόµη ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος Επιστηµονικού Συµβουλίου ΚΕ∆Ε και πρώην δήµαρχος Σάµου, η Όλγα Κουρή-Καλέργη, µαιευτήρας - γυναικολόγος, η Πίστη Κρυσταλλίδου, γραµµατέας Εθελοντισµού Νέας ∆ηµοκρατίας, ο Νίκος Ναούµης, πολιτικός επιστήµων - συγγραφέας, η ΛυδίαΑντωνία Τρακατέλλη, διδάκτωρ Αρχαιολογίας, καθώς και η δηµοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Όσον αφορά τον Γιώργο Αυτιά δεν εντάχθηκε στην πρώτη «φουρνιά», καθώς ο δηµοσιογράφος θα χρειαστεί να παραµείνει για καµιά δεκαπενταριά µέρες ακόµη στον Σκάι για να κλείσει τις τελευταίες εκκρεµότητες, όπως άλλωστε έγραψε η πάντα µε καλές πληροφορίες δηµοσιογραφική στήλη «Big Mouth».