Στα 28 πρώτα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία εντάσσεται ο δικηγόρος, Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος στις τελευταίες εθνικές εκλογές συμμετείχε στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

Σε σημερινή ανάρτηση του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι τον τιμά η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία της χώρας στο εξωτερικό και θα κρίνουν την πολιτική σταθερότητά της.

Η ανάρτηση του Σπύρου Καρανικόλα

«Με τιμάει η απόφαση του Πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Kyriakos Mitsotakis, να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές της 9ης Ιουνίου, για την ανάδειξη των Ελλήνων Βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρώπη βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Σε έναν ολοένα πιο σύνθετο, ασταθή και διασυνδεδεμένο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις, τις οποίες καμία χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη της.

Εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών, στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, θα συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα αναδείξουμε τις πολιτικές δυνάμεις, που θα λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις και θα θεσπίζουν νόμους που αφορούν και επηρεάζουν όλους μας: την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εργασία, τους αγρότες, την εκπαίδευση, την υγεία, το περιβάλλον, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και του Ε.Σ.Π.Α, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητάς μας. Για αυτό κάθε ψήφος είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί καθορίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Οι ευρωεκλογές είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικές και για την πορεία της πατρίδας μας στο εσωτερικό. Θα κρίνουν αν η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας ή θα μπούμε σε αβέβαιους πειραματισμούς και επικίνδυνες περιπέτειες, που λειτουργούν εκ των πραγμάτων εις βάρος της πατρίδας μας.

Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Την πολιτική δύναμη που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά και θα υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντα της πατρίδας μας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών.

Έχοντας μία δεκαετή και πλέον, ακαδημαϊκή, επαγγελματική, αλλά και πολιτική εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, είμαι έτοιμος να ενώσω τις δυνάμεις μου για μία Ευρώπη ακόμα πιο ισχυρή, για μία Ελλάδα ισχυρή μέσα στην καρδιά της Ευρώπης».

 

Το βιογραφικό του

Ο Δρ. Σπύρος Καρανικόλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1981.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (L.L.M) στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο. Μετά από διαγωνισμό, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις ακαδημαϊκές του σπουδές, λαμβάνοντας τον τίτλο του Υπότροφου Διδάκτορος Νομικής (PhD). Έχει επίσης λάβει τιμητική διάκριση υποτροφίας από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Institut des Hautes Etudes Européennes (IHEE). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών συνεδρίων, καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει αρκετά νομικά άρθρα και ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα με τίτλο: ‘Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στην Ελληνική Ποινική Έννομη Τάξη’. Εργάζεται ως Δικηγόρος, ενώ έχει εργαστεί με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου – Εμπειρογνώμονα σε αρκετές επιτροπές αξιολόγησης της Ελληνικής Νομοθεσίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκπροσωπήσεις της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για την άσκηση πολιτικών που αφορούν τη νέα γενιά, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ανεργία στους νέους.

Από το 2010 έως και το 2013 υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον ως νομικός σύμβουλος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Από το 2017 διατέλεσε Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, ενώ το 2019 έως το 2021 διατέλεσε Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραιτούμενος τον Ιούνιο του 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία.