Για το Κυπριακό και την στάση του Ερντογάν, αλλά και για τις Ευρωεκλογές, μίλησε ο διεθνολόγος και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.  «Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για ψήφο χαβαλέ, ούτε  διαμαρτυρίας. Δεν πρέπει να αποκτήσουν περαιτέρω χώρο οι έμποροι της σαχλαμάρας και του λαϊκισμού, που αντί για λύσεις, προσφέρουν εύκολη συνθηματολογία, στοχεύοντας το θυμικό των πολιτών. Είναι μια εθνική κάλπη που μας αφορά όλους διότι θα κριθούν πολιτικές και η κατεύθυνση της Ευρώπης».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας  στον Αθήνα 984 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.  Έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από κόμματα που πουλάνε φόβο και μίσος, προς άγραν ψήφων και κατηγόρησε ευθέως την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες  για τις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιούν.

Για το Κυπριακό,  ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. τoυ κυβερνώντος κόμματος, διεμήνυσε ότι είναι και θα παραμείνει σταθερά ψηλά, στην κυβερνητική ατζέντα των εθνικών υποθέσεων. Και υπογράμμισε ότι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, θα βρίσκεται άμεσα συνδεδεμένο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιπρόσθετα,  χαρακτήρισε  ανιστόρητη, έωλη και παράλογη την πρόσφατη δήλωση Ερντογάν για την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι κάθε τουρκική ευρηματικότητα είτε για οριστική διχοτόμηση και λύση δύο κρατών, είτε για συνομοσπονδία, δεν είναι αποδεκτή από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

 «Το Κυπριακό είναι και θα παραμείνει σταθερά ψηλά»

«Ανιστόρητη, έωλη και παράλογη η δήλωση Ερντογάν για την Κύπρο. Παραποιεί τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Το κυπριακό είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής από ξένη δύναμη και η μόνη συζήτηση για την επίλυσή του-εν εξελίξει στον ΟΗΕ εδώ και χρόνια- αφορά την ιδέα μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Κάθε τουρκική «ευρηματικότητα» είτε για οριστική διχοτόμηση και λύση δύο κρατών, είτε για συνομοσπονδία, δεν είναι αποδεκτές από ΕΕ και ΟΗΕ...Ούτε βρίσκουν ευήκοα ώτα πουθενά.

Ουσιαστικά, ο Ερντογάν με αυτή την επιθετική ρητορική προσπαθεί να κερδίσει πόντους έναντι των υποψηφίων των άλλων κομμάτων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Να προσεταιριστεί δηλαδή το ευρύ εθνικιστικό ακροατήριο, ώστε να χάσει την Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το Κυπριακό είναι και θα παραμείνει σταθερά ψηλά, στην κυβερνητική ατζέντα των εθνικών υποθέσεων. Και ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, είναι και θα παραμείνει άμεσα συνδεδεμένο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για ψήφο χαβαλέ»

Και πρόσθεσε: «Τα λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, πουλάνε φόβο και μίσος, προς άγραν ψήφων. Είναι διακριτή σε όλες τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς και του ανορθολογισμού στη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και αλλού. Στα καθ ημάς,  βλέπετε τι μεθόδους χρησιμοποιούν κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, ενώ ακραίες θέσεις εκφράζουν συχνά και κόμματα από τον αριστερό χώρο...

Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για ψήφο χαβαλέ, ούτε διαμαρτυρίας. δεν πρέπει να αποκτήσουν περαιτέρω χώρο οι έμποροι της σαχλαμάρας και του λαϊκισμού, οι οποίοι αντί για λύσεις προσφέρουν εύκολη συνθηματολογία και χτυπούν στο θυμικό των πολιτών. Είναι μια εθνική κάλπη που μας αφορούν όλους- Θα κριθούν πολιτικές και η κατεύθυνση της Ευρώπης.

Στόχος της ΝΔ είναι να συνεχίσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Λίγη σημασία έχουν τα ποσοστά, σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κριθούν πολιτικές και οι  δυνάμεις που θα διαχειριστούν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να ορθοποδήσει και χρειάζεται να επιλέξουμε δυνάμεις που θα την κρατήσουν κραταιά».