Ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FΜ στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

O κ. Χατζηβασιλείου, αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, είπε: «Σίγουρα το ταμείο είναι θετικό, αλλά με εγκράτεια. Χθες επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα που ξεκίνησε από τη συνάντηση στο Βίλνιους και στην ουσία μορφοποιήθηκε ο οδικός χάρτης που μέχρι χθες αποτελούσε μια θεωρητική ιδέα, τώρα ο οδικός χάρτης γίνεται πράξη. Συμφωνήθηκε να προχωρήσουμε με τρεις σημαντικές συναντήσεις μέχρι το τέλος του έτους, Οκτώβριο πολιτικές διαβουλεύσεις, Νοέμβριο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, Δεκέμβριο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι τρία σημαντικά ορόσημα, που επιβεβαιώνουν ότι οι δύο ηγέτες θέτουν τη διαδικασία επαναπροσέγγισης υπό την αιγίδα τους και αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική εξέλιξη».

Και συνέχισε: «Η χθεσινή συζήτηση είναι απόδειξη της δέσμευσης των δύο ηγετών να στείλουν σαφές μήνυμα προς τα κάτω, προς τις υπηρεσιακές δομές, προς τις κυβερνήσεις, προς τους αξιωματούχους των χωρών ότι πρέπει να ενταθεί η διαδικασία επαναπροσέγγισης. Γιατί η επαναπροσέγγιση είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε αυτό που λείπει, που είναι η εμπιστοσύνη».

«Η νηνεμία που υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αφήνει χώρο στη διπλωματία για να δράσει. Εμείς πηγαίνουμε εκεί αποφασισμένοι να εργαστούμε την επαναπροσέγγιση, αλλά πηγαίνουμε υποψιασμένοι. Έχουμε όραμα για επίλυση του ζητήματος με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα μαζί με το όραμα έχουμε και ρεαλισμό. Η Τουρκία πρέπει να μας πείσει για τις προθέσεις της και κυρίως πρέπει να επιδείξει την αναμενόμενη συνέχεια και συνέπεια».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Αν έβαζα έναν τίτλο στη χθεσινή συνάντηση, αυτός θα ήταν "έγινε βήμα εμπρός από το Βίλνιους, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα για τη Χάγη". Η διαφορά με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το παλεύουμε να το λύσουμε 40 χρόνια. Στην παρούσα φάση επιλέγουμε να εργαστούμε για τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, βλέπε θετική ατζέντα, να αναζητήσουμε πιθανούς κοινούς τόπους στα εύκολα μήπως και μπορέσει να χτιστεί εμπιστοσύνη για το δύσκολο, για το μεγάλο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός με απόλυτο ρεαλισμό και σοβαρότητα δεν θέτει σφιχτά χρονοδιαγράμματα στον δρόμο προς τη Χάγη. Προέχει αυτή η θετική ατζέντα, προέχει η ηρεμία και η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας ούτως ώστε να κρατήσουν τη διαδικασία ζωντανή».


Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Ο κ. Ερντογάν παρουσίασε θέσεις οι οποίες δεν είναι αποδεκτές, είναι απαράδεκτες. Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη χθεσινή συνάντηση ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ, δηλαδή δεν νοείται λύση δύο κρατών. Αυτή η ιδέα περί διχοτόμησης της Κύπρου είναι απορριπτέα όχι μόνο από τη Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά από τον ΟΗΕ, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, απ’ όλους. Εμείς τονίζουμε ότι η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, γι' αυτο και επιμένουμε σε νέα τριμερή συνάντηση και σε ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ. Η Τουρκία ρίχνει αυτήν τη μαξιμαλιστική θεωρία για δύο λόγους, από τη μία διότι δυστυχώς πουλάει εντός Τουρκίας αυτή η εθνικιστική τακτική και δεύτερον εικάζω ότι επειδή ο Ερντογάν σκέπτεται ότι μπορεί να αρχίσει μια συζήτηση για το Κυπριακό, θα παρουσιάσει μια ακραία βεντάλια θέσεων, για να μπορεί πιθανώς να κάνει κάποια βήματα υπαναχωρήσεων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο και σκόπιμο από τον ίδιο. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, λύση δύο κρατών στην Κύπριο δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν».