Η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα είναι τέτοια ώστε αυτός θα διαμορφωθεί άνω των 800 ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

«Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% και θα αυξηθεί και όσο είναι να αυξηθεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει και έχει μειώσει μάλιστα πολύ τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακόμη υπογράμμισε ότι ο κατώτατος μισθός είναι συνδεδεμένος με 16 επιδόματα «οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά αυξάνονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση έχουν μειωθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ένα κομμάτι πήγε προς τις εργοδοτικές εισφορές, ένα κομμάτι πήγε στις εργατικές εισφορές. Έχουμε ακόμα δεσμευθεί ότι θα μειωθούν ακόμα μία μονάδα, μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όσο μειώνεται η λεγόμενη ''φορολογική σφήνα'', δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο τι πληρώνουν οι εργοδότες και το τι βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι, αυξάνεται τόσο η ζήτηση για εργασία από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και η προσφορά για εργασία από την πλευρά των εργαζομένων».


Τι είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι «νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία με την έννοια του ότι από εκεί που είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι γύρω στις 23.000. Ήταν η τελευταία πληροφόρηση που είχα από τον ΕΦΚΑ πριν από κάνα δύο εβδομάδες και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμη και αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα». Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της σύνταξης είναι «αυτή τη στιγμή λίγο παραπάνω από τις 60 ημέρες.

Πως σχολίασε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Ερωτώμενος για την την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι ορμητήρια για οποιοδήποτε είδος σε εισαγωγικά, πολεμικών διαδικασιών ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο. Είναι για να γίνεται διδασκαλία, για να γίνεται έρευνα, για να προάγεται επιστημονικός διάλογος. Αυτός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων. Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία ακούω από ορισμένες πλευρές, νομίζω ότι είναι δικαιολογίες εκ του περισσού».