Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 28ης Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόταση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κατά 50 ευρώ αυξημένος και θα κυμαίνεται από 825 μέχρι 830 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Πάνος Τσακλόγλου: Ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα άνω των 800 ευρώ - Τι είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις


Τσακλόγλου: Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο στόχους σε μια περίοδο που η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και της ανάγκης να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική πρόοδος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων: να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό -στο μέτρο των δυνατοτήτων- ύψος ελάχιστων αποδοχών, που θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των χαμηλότερα αμειβόμενων συμπολιτών μας, και παράλληλα να μη θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και χειρότερα δευτερογενή αποτελέσματα» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ενόψει των αποφάσεων για τον νέο κατώτατο μισθό ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

«Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, σημειώνοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει και έχει μειώσει μάλιστα πολύ τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών. Οπότε το καθαρό ποσό το οποίο μένει στους εργαζόμενους είναι κάτι το οποίο είναι ακόμα περισσότερο, τόσο από την πλευρά των χαμηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι μισθωτοί όσο και επειδή χαμήλωσε και το εισαγωγικό όριο στο αφορολόγητο για τους μισθωτούς. Οπότε το συνολικό αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το 20%».

Σημείωσε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός είναι συνδεδεμένος με 16 επιδόματα, οπότε όλα αυτά συμπαρασύρονται ανοδικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.


Γύρω στις 23.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις 

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία, με την έννοια ότι, από εκεί που είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι γύρω στις 23.000.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της σύνταξης είναι «αυτή τη στιγμή λίγο παραπάνω από τις 60 ημέρες. Δύο μήνες είναι από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση, αλλά θα πρέπει να πω ότι κυρίως για τις εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε καθυστέρηση παραπάνω από τρεις μήνες, ο χρόνος απονομής και αυτών των συντάξεων είναι πολύ-πολύ σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια. Δηλαδή τότε μπορεί να ήταν παραπάνω από χρόνο, τώρα είναι λίγο παραπάνω από τρεις-τέσσερις μήνες».