Αποφεύγοντας να απαντήσει στα σοβαρά και νοµικά ερωτήµατα που εγείρονται µε αφορµή την κατοχή και τη συµµετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πέφτει σε διαρκείς αντιφάσεις, που εκθέτουν τον ίδιο και το κόµµα του. Μάλιστα, καθώς πληθαίνουν τα ερωτήµατα σχετικά µε τη συµµετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού, φαίνεται καθαρά ότι στην παγίδα που έστησε το 2016 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραµπόφκσι, έπεσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Διαδρομές

Σύµφωνα µε τον εν λόγω νόµο, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή από 10.000 ευρώ µέχρι 500.000 ευρώ για τους προέδρους κοµµάτων που διαθέτουν εταιρείες στην αλλοδαπή. Με βάση αυτές τις διατάξεις, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας σχετικά µε το ζήτηµα της ύπαρξης εταιρείας στις ΗΠΑ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Πρόκειται για την εταιρεία Osios, η οποία ήρθε στο προσκήνιο πριν από µερικούς µήνες, καθώς από αυτήν προήλθαν τα χρήµατα για το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόµενοι στα κοµµατικά ΜΜΕ το ∆ώρο Χριστουγέννων.

Το ζήτηµα επανήλθε µετά την απόλυση του οικονοµικού διευθυντή του κόµµατος και τη δηµοσιοποίηση εγγράφων σχετικά µε την εν λόγω δανειοδότηση. Ο προϊστάµενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης µε αντικείµενο ενδεχόµενες παραβάσεις του νόµου περί «πόθεν έσχες», που απαγορεύει σε αρχηγούς κοµµάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες συνεντεύξεις του στο Mega και στον ΑΝΤ1 ανέφερε κατηγορηµατικά ότι δεν συµµετέχει πλέον σε οποιαδήποτε επιχείρηση και ότι όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό θα τα διαθέσει αφενός στη ∆ικαιοσύνη (εφόσον αυτή τα ζητήσει), αφετέρου δε στην παρουσίαση του «πόθεν έσχες» τον ερχόµενο Ιούνιο. Εντούτοις, οι απαντήσεις που έχει δώσει µέχρι σήµερα δεν φαίνεται να πείθουν, καθώς ο ρόλος που φαίνεται να ασκεί ή ασκούσε µέχρι πρότινος ο ίδιος στις «πρώην» επιχειρήσεις του είναι καταλυτικός.

Πώς αλλιώς µπορεί να εξηγηθεί η δανειακή σύµβαση της εταιρείας Osios LLC µε την εταιρεία Left Media A.E., που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία υπογράφεται 21 ∆εκεµβρίου 2023 µε συµβαλλόµενο από την πλευρά της O sios LLC τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη;

Μερίσματα

Τo δεύτερο ζήτηµα που προκύπτει έχει να κάνει µε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθµό ANT1. Ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε ευθέως στον δηµοσιογράφο Γιώργο Λιάγκα (01.03.2024) ότι λαµβάνει µερίσµατα από τις επιχειρήσεις του, και συγκεκριµένα από την εταιρεία που διαχειρίζεται αστακοκάραβα στις ΗΠΑ, παρόλο που δεν ασκεί διοίκηση. «Εχω µερικά µερίσµατα, χωρίς εγώ να είµαι στη διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, υποδεικνύοντας ότι τα µερίσµατα προέρχονται από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα αστακοκάραβα.

Ερωτηθείς εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης αν κατέχει ακόµη τα αστακοκάραβα, πέταξε την µπάλα στην εξέδρα, αναφέροντας επί λέξει ότι «δεν είναι ανάγκη να µπούµε σε ανάλυση του τι έχω και δεν έχω». Αν ληφθεί υπ’ όψιν η µετέπειτα δήλωση του κ. Κασσελάκη, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει αποχωρήσει από την εν λόγω εταιρεία από τον Μάρτιο του 2023, είναι απίθανο τον Μάρτιο του 2024, οπότε γίνονται οι δηλώσεις του, να ισχύει ότι ζει µε τα µερίσµατα από τα αστακοκάραβα. Και αυτό γιατί, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος µερίσµατος µιας επιχείρησης, πρέπει να διαθέτει µετοχές, εκτός και αν υπάρχει κάποια άλλη συµφωνία που δεσµεύει την εταιρεία να καταβάλει µετρητά στον ενδιαφερόµενο. Σηµειώνεται ότι, βάσει του νόµου περί Περιουσιακής Κατάστασης των πολιτικών, η απαγόρευση συµµετοχής σε επιχειρήσεις ισχύει και για τον Τάιλερ Μακµπέθ, δηλαδή τον σύζυγο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποιον τρόπο έκλεισε η δανειακή σύµβαση και πού είναι η έδρα της εταιρείας;

Υπάρχουν πολλά ερωτήµατα που δηµιουργεί αυτή η κυκλοφορία χρήµατος, για την οποία στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει πολύ υψηλά το «ηθικό πλεονέκτηµά του» αλλά και την αναγνώριση της ακεραιότητας των στελεχών του. Τα πρωταρχικά ερωτήµατα έχουν να κάνουν µε την Osios LLC, στην οποία εµφανίζεται ως νόµιµος εκπρόσωπος της εταιρείας ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό µάλιστα συµβαίνει σχεδόν τρεις µήνες µετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήµατα που προκύπτουν εποµένως είναι τα εξής:

- Πώς και µε ποιον τρόπο έκλεισε η δανειακή σύµβαση για το δάνειο της Osios LLC στη Left Media A.E;

H δανειακή σύµβαση, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Αυγή», υπογράφεται 21 ∆εκεµβρίου 2023 και την ίδια ηµέρα το πρωί (08.02 π.µ.) µπαίνουν στον λογαριασµό της Left Media 20.000 ευρώ. Καθώς η µεταφορά κεφαλαίων από αµερικανική σε ελληνική τράπεζα απαιτεί δύο εργάσιµες ηµέρες, σηµαίνει ότι υπάρχει συµφωνία µεταξύ των αντισυµβαλλοµένων πριν από την υπογραφή της. Σηµειώνεται ότι στις 29 ∆εκεµβρίου µπαίνουν άλλα 210.000 ευρώ στη Left Media.

- Η Osios LLC έχει έδρα το Μαϊάµι ή το Ντελαγουέρ;

Ο πρώην οικονοµικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύµιος Γεωργόπουλος έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook για «εξωχώρια εταιρεία του προέδρου», ενώ η «Αυγή» απάντησε ότι είναι αλλοδαπή εταιρεία µε έδρα το Μαϊάµι. H σφραγίδα της εταιρείας που αποκάλυψε το news247.gr υποδεικνύει ότι η έδρα της βρίσκεται στο Ντελαγουέρ των ΗΠΑ, όπου είναι συγκεντρωµένες οι εταιρείες των Αµερικανών που έχουν τα προνόµια των εξωχώριων (off shore) εταιρειών σε θέµατα φορολογίας. Σηµειώνεται ότι κατά κανόνα οι off shore εταιρείες είναι εκείνες που θέλουν να µείνουν µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, αφού οι υποχρεώσεις δηµοσιοποίησης των στοιχείων τους (οικονοµικά αποτελέσµατα, διαχειριστές κ.λπ.) είναι σχετικά περιορισµένες, αν όχι ανύπαρκτες. Γι’ αυτό άλλωστε, αν κάποιος ερευνήσει στο ∆ιαδίκτυο για την Osios LLC, δεν θα βρει παρά µόνον τα δηµοσιεύµατα του ελληνικού Τύπου και των άλλων ΜΜΕ και τίποτε άλλο. To ίδιο ισχύει και για την TM Lobstering LLC, την άλλη εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, που διαχειρίζεται τα αστακοκάραβά του.

- Αν η Osios LLC είναι αλλοδαπή εταιρεία (και δεν λειτουργεί µε εξωχώρια χαρακτηριστικά), ενηµέρωσε τις τοπικές Αρχές για τη συµφωνία δανεισµού της Left Media;

Με βάση το Εµπορικό ∆ίκαιο, οι επιχειρήσεις δηµοσιεύουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους µε τα ενδιαφερόµενα µέρη τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν «συγκρούσεις συµφέροντος», δηλαδή να προστατεύονται τα συµφέροντα όλων των µετόχων µιας εταιρείας. Στην προκειµένη περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης συµφωνεί να µεταφέρει χρήµατα σε µια επιχείρηση του ενδιαφέροντός του, και µάλιστα ατόκως, γεγονός που ζηµιώνει την Osios LLC. Εχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Osios LLC στις τοπικές αµερικανικές Αρχές για τη δανειακή αυτή σύµβαση;

- Εχει δηλωθεί στις εγχώριες φορολογικές Αρχές η λήψη του δανείου από τη Left Media;

Λόγω του ύψους του ποσού του δανείου (230.000 ευρώ), δεν έχει γίνει γνωστό αν η σύµβαση µεταξύ των δύο πλευρών έχει κατατεθεί, σύµφωνα µε τον νόµο, στις αρµόδιες φορολογικές Αρχές της χώρας µας. Αυτό ισχύει, ασχέτως αν το ποσό δεν χρησιµοποιήθηκε και επιστράφηκε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

- To καταστατικό της Osios LLC, βάσει του οποίου λειτουργεί η εταιρεία, περιλαµβάνει στους σκοπούς του τη δανειοδότηση άλλων επιχειρήσεων, και δη ατόκως, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης στον Γιώργο Λιάγκα;

Το ερώτηµα εδώ έχει να κάνει µε το πώς λειτουργεί η Osios LLC ως τράπεζα, χορηγώντας έστω και µικρής χρονικής διάρκειας δάνειο σε µια άλλη επιχείρηση. Υπάρχει στους σκοπούς της εταιρείας µια τέτοια δραστηριότητα;

- Εχουν επιστραφεί τα χρήµατα στους δανειστές της Left Media και, αν ναι, πότε έγινε αυτό;

Σύµφωνα µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το δάνειο έγινε µε σκοπό την αποπληρωµή (µέρους) του ∆ώρου των Χριστουγέννων (20.000 ευρώ) και των δεδουλευµένων των εργαζοµένων κατά τον µήνα ∆εκέµβριο στην εταιρεία Left Media. Σύµφωνα µε τον απολυµένο οικονοµικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύµιο Γεωργόπουλο, το δάνειο δεν αξιοποιήθηκε και στις 4 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή 10 ηµέρες µετά την υπογραφή του συµφωνητικού δανεισµού της Left Media, επιστράφηκε στους δανειστές. «Το δάνειο επιστράφηκε την Πέµπτη 4/1/2024, µόλις µας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασµού όπου έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιµοποίητης) τραπεζικής οφειλής», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Facebook o κ. Γεωργόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε στο Mega ότι «τα χρήµατα έχουν επιστραφεί ακριβώς µε τον ίδιο τρόπο στην Osios, και µάλιστα µε ζηµία λόγω συναλλάγµατος. Ηταν ένα άτοκο δάνειο, ώστε να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι εργαζόµενοι».

- Σε ποιους επεστράφη το δάνειο;

Κατά τον απολυµένο οικονοµικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύµιο Γεωργόπουλο, το δάνειο επιστρέφεται στις 4 Ιανουαρίου 2024, «µόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασµού». Τα στοιχεία του λογαριασµού του αποδέκτη της επιστροφής του δανείου είναι τα ίδια µε τα στοιχεία του αποστολέα του δανείου ή όχι; Με άλλα λόγια, το δάνειο επιστρέφεται από τη Left Media στην Osios LLC ή όχι; Στη δεύτερη περίπτωση, που το δάνειο επιστρέφεται σε τρίτο νοµικό πρόσωπο, τα πράγµατα σκουραίνουν πολύ, αφού µια τέτοια «βόλτα» χρηµάτων δεν µπορεί να εξηγηθεί µε λογικές και νόµιµες διαδικασίες. Στον ΑΝΤ1 και στον Γ. Παπαδάκη, πάντως, ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι επεστράφησαν στην Osios.

- Ποια είναι η σχέση της Osios LLC µε τον Στέφανο Κασσελάκη;

Aν και όλα τα προηγούµενα ερωτήµατα είναι κρίσιµα, το πιο σηµαντικό έχει να κάνει µε αυτό που κατέγραψε στο powergame.gr η στήλη «Big Mouth»: «Εφόσον προκύψει ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για το δάνειο, τότε απλώς έχουµε µια έµµεση παραδοχή ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης ασκεί επί της ουσίας διοίκηση, οπότε µιλάµε (αν δεχθούµε ότι αποχώρησε τον Μάρτιο) περί εικονικής µεταβίβασης, µόνο και µόνο για να γλυτώσει από τις συνέπειες του νόµου».

Τα αστακοκάραβα που δίνουν (ακόµη) µέρισµα

Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε κατηγορηµατικά ότι πλέον δεν συµµετέχει σε καµία επιχείρηση (Mega Channel, 13 Μαρτίου 2024), εντούτοις µόλις πριν από 14 ηµέρες είχε κάνει γνωστό στον Γιώργο Λιάγκα ότι ζει από τα µερίσµατα που του παρέχουν τα πρώην αστακοκάραβά του. Ο ίδιος ωστόσο λίγο αργότερα, µε µήνυµά του στο TikTok, είπε ότι οι συµµετοχές του στα αστακοκάραβα πουλήθηκαν στις 10 Μαρτίου του 2023.

Τα ερωτήµατα εποµένως που προκύπτουν εδώ είναι τα εξής:

- Πώς λαµβάνει µέρισµα αφού δεν έχει συµµετοχή στα αστακοκάραβά του;

Για να λάβει κάποιος µέρισµα από µια επιχειρηµατική δραστηριότητα, δεν µπορεί παρά να κατέχει µετοχές στη συγκεκριµένη δραστηριότητα. Εφόσον η συµµετοχή του στα αστακοκάραβά του πωλήθηκε τον Μάρτιο του 2023, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανένα δικαίωµα στο µέρισµα που διανέµεται κατά κανόνα το καλοκαίρι του 2023 (για τα αποτελέσµατα της προηγούµενης χρήσης), πολλώ δε µάλλον στο µέρισµα της χρήσης του 2023 που θα διανεµηθεί το καλοκαίρι του 2024.

- Μπορεί να υπάρξει άλλη συµφωνία απόληψης µερίσµατος από τον κ. Κασσελάκη χωρίς ο ίδιος (ή παρένθετο πρόσωπο) να κατέχει µετοχές;

Αν συµβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί παγκόσµιο παράδοξο. Επιπλέον, αυτό θα σήµαινε ότι ο κ. Κασσελάκης, παρόλο που δεν ασκεί διοίκηση και έχει πουλήσει τις µετοχές του στην εταιρεία TM Lobstering LLC, διαδραµατίζει ρόλο και, κυρίως, έχει εισοδήµατα από την εταιρεία. Εποµένως, κάτι τέτοιο είναι παράνοµο βάσει του νόµου περί περιουσιακής κατάστασης.

- Πότε και, κυρίως, σε ποιους µεταβιβάστηκαν µετά την αποχώρησή του, όπως στην περίπτωση της εταιρείας µε τα αστακοκάραβα;

Είναι βέβαιο ότι οι αποκαλύψεις για τις δύο προαναφερόµενες επιχειρήσεις, την Osios LLC και την TM Lobstering LLC, έχουν οδηγήσει τόσο τον πρόεδρο όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε µεγάλες αντιφάσεις και διαρκείς παλινωδίες. Η τακτική αυτή έχει ζαλίσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αδυνατούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις και επιχειρούν να εµφανίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη ως «θύµα» µιας αόρατης... δίωξης από την κυβέρνηση αναφορικά µε το «πόθεν έσχες» του.

Έπεσαν οι ίδιοι στην παγίδα τους

Επίσης, είναι σίγουρο ότι ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµα έπεσαν οι ίδιοι στην παγίδα που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στον τότε αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και σηµερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραµπόφσκι. Η τότε κυβέρνηση, έχοντας κυρίως στο στόχαστρό της τις επιχειρηµατικές δραστηριότητες της κ. Γκραµπόφσκι στη Γαλλία, τροποποίησε τον νόµο περί περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, επεκτείνοντας την απαγόρευση συµµετοχής σε επιχειρήσεις της αλλοδαπής στις συζύγους, τις πρώην συζύγους, στους πρώτου βαθµού συγγενείς κ.ά. των πολιτικών αρχηγών των κοµµάτων της χώρας (Αρθρο 4, παρ. 5, Ν. 4396/2016). Μάλιστα, η σχετική ρύθµιση αξίωνε στους υπόλογους του νόµου εντός δύο µηνών από την κύρωσή του στη Βουλή να µεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σηµειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Σεπτεµβρίου 2023 και θα έπρεπε όχι µόνον ο ίδιος, αλλά και ο Τάιλερ Μακµπέθ να µη διαθέτουν συµµετοχές σε εταιρείες της αλλοδαπής από εκείνη την ηµεροµηνία και εντεύθεν. Πάντως, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε στο Mega πως, «αν κληθώ να δώσω εξηγήσεις, θα δώσω εξηγήσεις στη ∆ικαιοσύνη. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυµεί ποτέ να αρχειοθετηθεί. Είµαι ο πολιτικός που θα τηρήσει τον νόµο. Εφόσον έχει υπάρξει µία παρατυπία και χρειαστεί να πληρώσω κάποιο πρόστιµο, θα το πληρώσω, αλλά ο Ελληνας πολίτης να γνωρίζει ότι ουδέποτε έχω φοροδιαφύγει».

Στα δικαστήρια με την Trptree

Για την καταβολή των δεδουλευµένων του και την αθέτηση των όρων της συµφωνίας συνεργασίας τους ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά της αµερικανικής εταιρείας Tiptree Inc. Το πρώην στέλεχος της Tiptree Marine Inc. και διεκδικητής, τότε, της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε γράψει το powergame.gr, διεκδικεί µέσω της αγωγής του αποζηµίωση συνολικού ύψους 7,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Η αγωγή υποβλήθηκε στις 3 Απριλίου 2023 από τους δικηγόρους Andrew G. Celli, Jr. και Daniel M. Eisenberg της νοµικής εταιρείας Emery Celli Brinckerhoff Abady Ward & Maazel, LLP. Ενάγων είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και εναγόµενες η Tiptree Inc. και οι θυγατρικές της, Tiptree Asset Management Company LLC (TAMCO) και Tiptree Operating Company LLC (TOC). Οι δύο τελευταίες είναι εταιρείες που επενδύουν σε διάφορους τοµείς της οικονοµίας, µεταξύ των οποίων και στη ναυτιλία. Με την αγωγή ο Στ. Κασσελάκης ζητεί την πλήρη αποζηµίωσή του βάσει της σύµβασης εργασίας που υπέγραψε στις 18 Ιανουαρίου 2018 µε την TOC, µητρική της Tiptree Marine Inc.

Η τελευταία είναι η εταιρεία που «στέγασε» τη Swift bulk, την οποία είχε δηµιουργήσει ο ενάγων Κασσελάκης, µε στόχο να εισέλθει στη ναυτιλιακή αγορά, και συγκεκριµένα σε αυτή των ποντοπόρων πλοίων χύδην φορτίου. Τη Swiftbulk απορρόφησε η Tiptree Marine, αφού η Tiptree Inc. επένδυσε σε αυτήν 35 εκατ. δολ. ΗΠΑ, κυρίως για αγορές πλοίων. Σύµφωνα µε το κείµενο της αγωγής, η πλευρά Κασσελάκη συµµετείχε στη συγκεκριµένη επένδυση µε κεφάλαιο 200.000 δολ. ΗΠΑ, ενώ όλο το επιχειρηµατικό σχέδιο που ακολουθήθηκε ήταν του ιδίου.

Η συµφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών, όπως αποτυπώνεται στη σχετική σύµβαση εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, προβλέπει:

- Ετήσια αποζηµίωση του κ. Κασσελάκη από την εταιρεία Tiptree Marine, ύψους 175.000 δολ. ΗΠΑ και

- Απόδοση του 1% των µετοχών της εταιρείας Tiptree Marine Inc. κάθε χρόνο ως bonus. Το σχέδιο Κασσελάκη για την ανάπτυξη της εταιρείας φαίνεται ότι πέτυχε. Σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στην αγωγή, αλλά και µε δηµοσιεύµατα της περιόδου 2022-2023, η Tiptree Marine αγόρασε το 2018 και το 2019 πολύ φθηνά πλοία (µεταφοράς χύδην φορτίου) και τα πούλησε πολύ πιο ακριβά το 2022 και το 2023.

Το αποτέλεσµα είναι η εταιρεία Tiptree Marine να έχει µέσα σε 4-5 χρόνια έσοδα ύψους 143,7 εκατ. ευρώ και υπέρογκα κέρδη, ύψους 61,7 εκατ. ευρώ, σύµφωνα πάντα µε το κείµενο της αγωγής Κασσελάκη. Με άλλα λόγια, ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ενσάρκωση του αµερικανικού ονείρου, που ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός.

Τα προβλήματα των διαδίκων

Τα προβλήµατα µεταξύ των εναγόµενων µετόχων-επενδυτών και του Στ. Κασσελάκη, παρά τη θεαµατική πορεία της Tiptree Marine, άρχισαν πολύ νωρίς. Αν και η σύµβαση εργασίας ξεκίνησε µόλις τον Ιανουάριο του 2018, το 2021 η Tiptree αθέτησε τον δεύτερο βασικό όρο της σύµβασης, δηλαδή να αποδώσει στον Στ. Κασσελάκη το 1% των µετοχών της εταιρείας του. Το ίδιο έγινε το 2022, αλλά και το 2023. Ετσι, αντί ο Στέφανος Κασσελάκης να κατέχει σήµερα το 5% της εταιρείας, κατέχει µόλις το 2%. Σύµφωνα µε την αγωγή, όλα τα προηγούµενα χρόνια ο Στ. Κασσελάκης κατά καιρούς προχωρούσε σε οχλήσεις στη διοίκηση της Tiptree για τα οφειλόµενά της προς το πρόσωπό του.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών άρχισε να ξεδιπλώνεται στο τέλος του 2022 - αρχές του 2023, όταν o βασικός µέτοχος της Tiptree Marine, η TOC, έφερε δύο προτάσεις διανοµής χρηµάτων στους µετόχους, ύψους 85,7 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Στην πράξη, ο µέτοχος αφαιρούσε κάθε είδους ρευστό από την εταιρεία. Σύµφωνα µε την αγωγή, καίτοι ο Στ. Κασσελάκης ήταν διευθύνων σύµβουλος της Tiptree Marine, δεν ενηµερώθηκε γι' αυτή τη χρηµατική διανοµή παρά µόνον πέντε ηµέρες πριν αυτή λάβει χώρα. Και, φυσικά, στη διανοµή αυτή ο ενάγων συµµετείχε µε 2%, αντί 5%, που, σύµφωνα µε το σκεπτικό της αγωγής, ο ίδιος εδικαιούτο. Από το σηµείο αυτό και µετά οι εχθροπραξίες των δύο πλευρών κλιµακώνονται.

Ο Στ. Κασσελάκης υποβάλλει αιτήµατα για εκκρεµείς αποζηµιώσεις, τα οποία δεν ικανοποιούνται. Παρά ταύτα, η πλευρά των εναγοµένων στις 7 Μαρτίου 2023 επανέρχεται προς τον ενάγοντα, προτείνοντας µια νέα επένδυση στον χώρο της ναυτιλίας, στην οποία µόνον η Tiptree θα διέθετε 20 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Ο Στ. Κασσελάκης δεν την αποδέχεται και τότε η πλευρά των εναγοµένων στις 13 Μαρτίου 2023 τον απολύει «χωρίς αιτία». Στο ίδιο κείµενο της αγωγής, οι δικηγόροι του Στ. Κασσελάκη χαρακτηρίζουν την απόλυση αυτή «εκδικητική». Ετσι φτάνουµε στις 3 Απριλίου 2023, όταν ο Στ. Κασσελάκης, µέσω των δικηγόρων του, υποβάλλει τη σχετική αγωγή αποζηµίωσης, δεδουλευµένων, τόκων, αποθετικών ζηµιών, αποζηµιώσεων δικηγόρων κ.ά., συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Εξαγορά της Philadelphia Coating

Παράγοντες της αγοράς που έχουν πρόσβαση στα κείµενα της δίκης θεωρούν ότι στην όλη υπόθεση κάτι δεν πηγαίνει καλά. Και αυτό γιατί, όπως επισηµαίνουν, οι Αµερικανοί επενδυτές κατά κανόνα επιβραβεύουν τα golden boys και µε το παραπάνω. Ειδικά σε µια περίπτωση όπου εταιρεία είναι εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ), όπως συµβαίνει µε την Tiptree Inc., το τελευταίο που επιθυµεί µια τέτοια διοίκηση είναι µια νοµική διαφορά για αθέτηση συµφωνιών.

Πολλοί εκτιµούν ότι η σχέση των δύο διαδίκων άρχισε να γίνεται προβληµατική µετά την εξαγορά της εταιρείας Philadelphia Coating από την Tiptree Marine. H Philadelphia Coating ήταν µια εταιρεία παραγωγής και πώλησης χρωµάτων και επιχρισµάτων πλοίων που δηµιούργησε ο Στ. Κασσελάκης το 2014 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για µια εταιρεία «διάδοχο» εκείνης που είχε δηµιουργήσει ο πατέρας του Στέφανου, Θεόδωρος Κασσελάκης, στον Πειραιά τη δεκαετία του ’90. Η εξαγορά της Philadelphia Coating αναφέρεται και στην αγωγή Κασσελάκη προς την Tiptree, σηµειώνοντας µάλιστα ότι ο όρος «Philadelphia» επελέγη από τον ίδιο λόγω της πόλης (Philadelphia) όπου έζησαν ο ίδιος και οι γονείς του µετά τη µετακίνησή τους στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή του Στ. Κασσελάκη, να πουλήσει ο ίδιος τη Philadelphia Coating στην Tiptree Marine, όπου ήταν ο επικεφαλής, ίσως να προκάλεσε τα πρώτα σύννεφα µεταξύ των διαδίκων, καθώς εµπίπτει στις έννοιες της σύγκρουσης συµφερόντων. Οπως και να έχει η κατάσταση, η δικαστική απόφαση δεν αναµένεται να αργήσει. Τα νοµικά έγγραφα έχουν συλλεγεί από τις 8 Αυγούστου 2023 και η απόφαση αναµένεται να εκδοθεί εντός των επόµενων εβδοµάδων.

Σε ποιες εµφανίζεται ιδρυτής

Από τις επίσηµες πηγές ο Στέφανος Κασσελάκης εµφανίζεται ως ιδρυτής ή/και στέλεχος µόνον τριών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις Swift bulk Ηolding Co. Limited, Swift tankers Ηolding Co. Limited και Swift bulk RM Limited. Και οι τρεις εταιρείες, µε έδρα τη Βρετανία, ιδρύθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη (κάποιοι θεωρούν ότι ο πραγµατικός ιδρυτής τους είναι ο εφοπλιστής Μάρκος Νοµικός), ο οποίος ήταν διευθυντής (director) σε αυτές από το 2018 έως και τον Μάρτιο του 2023. Οι τρεις εταιρείες εξαγοράστηκαν κατά 75% από την αµερικανική εισηγµένη στον NASDAQ Tiptree την 1η Νοεµβρίου 2022, σε ποσό που δεν ανακοινώθηκε.

Και οι τρεις εταιρείες δεν είχαν σηµαντική λειτουργική δραστηριότητα, αλλά το 2022 µε την πώλησή τους στην Tiptree κατέγραψαν πολύ µεγάλα κέρδη, της τάξης των 70 εκατ. δολ. Παρά την επιτυχή πώληση των τριών επιχειρήσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης και η Tiptree σύντοµα βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης. Συγκεκριµένα, η πλευρά Κασσελάκη τον Απρίλιο του 2023 υπέβαλε αγωγή αποζηµίωσης στην Tiptree µε περίπου 7,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 7 εκατ. ευρώ) για bonus που δεν του αποδόθηκαν. Η υπόθεση βρίσκεται ακόµη στα δικαστήρια, µε την Tiptree να αρνείται να καταβάλει τις αιτούµενες αποζηµιώσεις. Υπάρχουν όµως και εδώ ερωτήµατα: Πότε και σε ποιον πούλησε τη συµµετοχή του 2% στην Tiptree Marine LLC;

Σύµφωνα µε το δικόγραφο της αγωγής που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά της Tiptree, αναφέρεται ότι ο ίδιος είναι κάτοχος του 2% της εταιρείας Tiptree Marine LLC (µε έδρα το Delaware των ΗΠΑ), θυγατρικής εταιρείας της Tiptree Inc. Μάλιστα, στο δικόγραφο αναφέρεται ότι η Tiptree Inc. είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι, αρχής γενοµένης από το 2021, θα του αποδίδει ως bonus το 1% της Tiptree Marine LLC µέχρι η συµµετοχή να ανέλθει από το 2% στο 5%. Με βάση το δικόγραφο της αγωγής, η Tiptree Inc. υποχώρησε από αυτή τη συµφωνία και δεν του απέδωσε τις µετοχές της Tiptree Marine LLC που του οφείλει. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη µε το 2% που ήδη είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συµφωνίας εξαγοράς των εταιρειών του από την Tiptree Inc. Υπάρχουν άλλες εταιρείες στις οποίες συµµετέχει ο κ. Κασσελάκης; Μέχρι πριν από έναν µήνα κανείς δεν γνώριζε την Osios LLC και την TM Lobstering LLC, στις οποίες συµµέτοχος ήταν (τουλάχιστον στο παρελθόν) ο κ. Κασσελάκης. Το ερώτηµα που τίθεται πλέον είναι αν υπάρχουν και άλλες εταιρείες, αλλοδαπής ή εξωχώριες, στις οποίες συµµετέχει ο κ. Κασσελάκης. Πιθανώς το «πόθεν έσχες» του να µας διαφωτίσει περισσότερο.

* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά